ΚΟΣΜΟΣ

Απειλές Ερντογάν κατά Ελλάδας και Κύπρου: «Μην κάνετε λάθος κινήσεις»

Απειλές Ερντογάν κατά Ελλάδας και Κύπρου: «Μην κάνετε λάθος κινήσεις»
Murat Cetinmuhurdar/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Ανεβάζει ακόμη περισσότερο τους τόνους στο Αιγαίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετά από την ένταση στην Κυπριακή ΑΟΖ και τον προκλητικό εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού Σώματος τα μεσάνυχτα προχώρησε σε εμπρηστικές δηλώσεις και «προειδοποιήσεις» προς την Αθήνα και τη Λευκωσία.

«Μη νομίζουν ότι δεν παρατηρούμε τις έρευνες ανοιχτά της Κύπρου στην ΑΟΖ αλλά και τις κινήσεις στις βραχονησίδες» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.

«Προειδοποιούμε όσους κάνουν λανθασμένους υπολογισμούς στην Κύπρο και στο Αιγαίο να μην κάνουν λάθος κινήσεις» είπε ο Ερντογάν, και συμπλήρωσε: «Οι μαγκιές τους είναι μέχρι να δουν τα αεροσκάφη, τον στρατό και τον στόλο μας».

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι Ελλάδα και Κύπρος «υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους» στο Αιγαίο αλλά και την κυπριακή ΑΟΖ.

Απηύθυνε δε, μια προειδοποίηση και προς τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στα κυπριακά κοιτάσματα, λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα όρια στηριζόμενες στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Σοβαρό επεισόδιο τα μεσάνυχτα

Η εμπρηστική αυτή ρητορική έρχεται μόλις μερικές ώρες μετά από επεισόδιο που έστησε η Άγκυρα κατά τη διάρκεια της νύχτας στα Ίμια και ανατολικά της Ρόδου.

Συγκεκριμένα, σκάφος του λιμενικού σώματος με 27 άτομα πλήρωμα που βρισκόταν, κατά τη διάρκεια περιπολίας, στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, εμβολίστηκε με την πλώρη από τουρκική ακταιωρό.

Η τουρκική ακταιωρός μετά το συμβάν απομακρύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το αρχηγείο Λιμενικού - και συγκεκριμένα το Κέντρο Επιχειρήσεων - ενημέρωσε άμεσα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, για το συμβάν.

Το σκάφος του λιμενικού σώματος υπέστη υλικές ζημιές και μεταφέρθηκε στη Λέρο για επισκευή, ενώ δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός στα μέλη του πληρώματος.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιανουαρίου είχε σημειωθεί και άλλο συμβάν με τουρκική ακταιωρό, όταν ήρθε σε επαφή με την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων.

Ειδικότερα, κατά τη διέλευση του «Νικηφόρου», η τουρκική ακταιωρός προχώρησε σε επικίνδυνο ελιγμό, ο οποίος οδήγησε σε επαφή με το πλοίο του πολεμικού ναυτικού.

Τζανακόπουλος: Μας προβληματίζει πολύ σοβαρά η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα

Το τελευταίο αυτό περιστατικό σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989.

«Έχουμε δει το τελευταίο διάστημα μια εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα που μας προβληματίζει πάρα πολύ σοβαρά» είπε χαρακτηριστικά, και συνέχισε: «Υπάρχει γενικά μια ένταση στην Τουρκία και εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμα προβλήματα για τον κ. Ερντογάν και την κυβέρνησή του και μια γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Τουρκία, και η γειτονική χώρα δεν συμβάλλει, με τη συμπεριφορά της, για να ξεπεραστούν οι αναταράξεις, το αντίθετο».

Υπογράμμισε δε, ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να είναι πολύ προσεκτική και να παρακολουθεί τις εξελίξεις και την κατάσταση. «Παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά την κατάσταση και τις εξελίξεις, μας προβληματίζει η συμπεριφορά της Τουρκίας, από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να ρίχνουμε περισσότερο λάδι στη φωτιά, αυτή τη στιγμή, χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα και σοβαρή διαχείριση της όλης κατάστασης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Προειδοποίηση από την Ε.Ε.

Τη Δευτέρα, και κατόπιν τηλεφωνήματος με του Ντόναλντ Τουσκ με τον Νίκο Αναστασιάδη, η Ε.Ε. έστειλε αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα λόγω των προκλήσεων στην Κύπρο, ζητώντας από τη χώρα να αποφύγει τις απειλές κατά μελών της Ένωσης.

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει απειλές ή ενέργειες εναντίον οποιουδήποτε μέλους της ΕΕ και αντ 'αυτού να δεσμευτεί για καλές σχέσεις γειτονίας, για ειρηνική επίλυση διαφορών και για σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ