ΚΟΣΜΟΣ

Αυστηρό «μήνυμα» του Ιταλού ΥΠΕΞ στον Τσαβούσογλου για την ΕΝΙ

Αυστηρό «μήνυμα» του Ιταλού ΥΠΕΞ στον Τσαβούσογλου για την ΕΝΙ
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI // ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ / ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ

Την άμεση επίλυση της αντιπαράθεσης που εμποδίζει την ιταλική εταιρία Eni από το να προχωρήσει τις έρευνές της, στην κυπριακή ΑΟΖ, ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο.

Οι δύο υπουργοί, που βρίσκονται σε συνάντηση της Συμμαχίας κατά του ISIS στο Κουβέιτ, συμφώνησαν ότι οι δύο χώρες τους πρέπει να διατηρήσουν τη σχέση εμπιστοσύνης λόγω και των πιθανών μελλοντικών έργων στον ενεργειακό τομέα. «[…] Εκτός από αυτά που ήδη υπάρχουν» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, ο Αλφάνο είπε στον Τσαβούσογλου ότι η Ιταλία «αναμένει να βρεθεί μια λύση που να συνάδει με τη διεθνή νομοθεσία και να είναι προς το συμφέρον της ENI, των χωρών της περιοχής και των δύο κυπριακών κοινοτήτων».

Το περιστατικό αυτό φαίνεται ότι απασχολεί την ιταλική κυβέρνηση, που έδωσε χτες εντολή στο Πολεμικό της Ναυτικό να στείλει φρεγάτα στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, όπου όπου τουρκικά πλοία παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο SAIPEM 12000.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Republica, η ιταλική φρεγάτα συμμετέχει στην αποστολή του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ ο διοικητής της έχει ήδη λάβει εντολή να μεταβεί στην κυπριακή ΑΟΖ, αποφεύγοντας, όμως, τις εντάσεις με τα τουρκικά πλοία.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακόψει τις εργασίες της η ΕΝΙ

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ιταλογαλλικής κοινοπραξίας ΕΝΙ-ΤOTAL Κλαούντιο Ντεσκλάζι εξέφρασε την έκπληξή του για το μπλοκάρισμα των εξορύξεων.

Όπως υπογράμμισε δεν περίμενε να συμβεί κάτι τέτοιο γιατί σε αντίστοιχες εξορύξεις μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ δεν υπήρξε καμία αντίδραση.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα, η διάφορα αυτή δεν αφορά εμάς αλλά την Κύπρο την Τουρκία και την ΕΕ και περιμένουμε να επιλυθεί» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, μιλώντας σε ιταλικό κρατικό κανάλι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ