ΚΟΣΜΟΣ

Sarco: διχάζει η hi tech συσκευή ευθανασίας που υπόσχεται ανώδυνο θάνατο

Sarco: διχάζει η hi tech συσκευή ευθανασίας που υπόσχεται ανώδυνο θάνατο

O Φίλιπ Νίτσκ, ένας από τους φανατικούς υποστηρικτές στο δικαίωμα της ευθανασίας στην Αυστραλία, θέλει να κάνει τον κόσμο να πεθαίνει κατά βούληση. Μάλιστα για το Newsweek o Νίτσκ είναι ένας άλλος Έλον Μασκ της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας.

Ο γιατρός που φέρει το παρατσούκλι Doctor Death και απαιτεί αλλαγή στη νομοθεσία για την ευθανασία παρουσίασε λίγους μήνες πριν τη δική του συσκευή για έναν “ανώδυνο, κομψό επίλογο ζωής”. To ιδιότυπο gadget φέρει τον τίτλο Sarco Machine μονοπώλησε το ενδιαφέρον των media στην πρεμιέρα του στο Τορόντο.

H συσκευή ευθανασίας που μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να τερματίσουν τη ζωή με το πάτημα ενός κουμπιού παρουσιάστηκε σε έκθεση εξοπλισμού γραφείων τελετών στο Άμστερνταμ το προηγούμενο σαββατοκύριακο προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Η τρισδιάστατης εκτύπωσης συσκευή που επινοήθηκε από τον Νίτσκε, από μία κάψουλα. Οι πελάτες, μόλις ξαπλώσουν μέσα σε αυτήν, μπορούν να πατήσουν ένα κουμπί, απελευθερώνοντας άζωτο.

Το άτομο σύντομα αρχίζει να χάνει τις αισθήσεις του και πεθαίνει, σύμφωνα με τον Νίτσκε.

Το μοντέλο παρουσιάστηκε στην ετήσια Funeral Expo στο κέντρο του Άμστερνταμ το Σάββατο, όπου μία συσκευή εικονικής πραγματικότητα επέτρεψε στους επισκέπτες να νιώσουν πώς είναι να βρίσκονται εντός της κάψουλας.

Ο Νίτσκε σχεδιάζει να λανσάρει τη συσκευή του, που κατασκευάζεται από τρισδιάστατο εκτυπωτή και μπορεί να συναρμολογηθεί οπουδήποτε στον κόσμο, τον επόμενο χρόνο.

drnitschke

REUTERS

Η συσκευή, ωστόσο, έχει προκαλέσει έντονη διαμάχη για την ηθική διάσταση και τις νομικές επιπλοκές του να διαπράττει κανείς αυτοκτονία.

Οργανώσεις που υπερασπίζονται το δικαίωμα στη ζωή προειδοποιούν ότι η συσκευή θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια αύξηση στις αυτοκτονίες.

Η Νάνσι Βάλκο, εκπρόσωπος της Εθνικής Ένωσης Νοσοκόμων Υπέρ της Ζωής στο Μιζούρι, της οποίας η κόρη αυτοκτόνησε αφού διάβασε ένα βιβλίο για τις "πρακτικές πτυχές της αυτολύτρωσης" δήλωσε στη βρετανική Daily Mail ότι η υποβοηθούμενη αυτοκτονία μπορεί εύκολα να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Η ευθανασία διχάζει

Η Βικτόρια της Αυστραλίας έγινε η πρώτη πολιτεία της χώρας που επιτρέπει τη ευθανασία σε όσους βρίσκονται στο τελικό στάδιο μιας ανίατης ασθένειας.

Το τοπικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον νόμο περί ευθανασίας που άλλες Πολιτείες αναμένεται να χρησιμοποιήσουν ως πρότυπο

Το νομοθέτημα, που θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο του 2019, θα επιτρέπει σε οποιοδήποτε κάτοικο της νοτιοανατολικής αυτής πολιτείας πάσχει από ανίατη ασθένεια και του μένουν λιγότεροι από έξι μήνες ζωής να ζητά να δοθεί τέλος στη ζωή του με μία θανατηφόρα δόση φαρμάκων.

Κάποιες κατηγορίες πασχόντων, όπως άνθρωποι που πάσχουν από νευροκινητική νόσο ή σκλήρυνση κατά πλάκας, μπορούν να ζητήσουν μια θανατηφόρα δόση ακόμα κι αν τους απομένει ένας χρόνος ζωής.

"Η εφαρμογή του νομοσχεδίου... θα δώσει στους ανθρώπους ελπίδα και συμπόνια» και θα σημάνει ότι «ένας αξιοπρεπής θάνατος θα είναι δυνατός για τους ανθρώπους που σήμερα βιώνουν ένα πολύ οδυνηρό τέλος της ζωής τους" δήλωσε η υπουργός Υγείας της Βικτόρια Τζιλ Χένεσι στη Μελβούρνη αφού η κάτω Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο που είχε ήδη ψηφιστεί από την άνω Βουλή.

Πολλές χώρες έχουν νομιμοποιήσει την ευθανασία, μεταξύ τους ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Ελβετία και κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ, παρόλο που η κυβέρνηση της Αυστραλίας είναι αντίθετη σε αυτήν.

Το τελευταίο πάρτι της Μπέτσι Ντέιβις

BETSY DAVIS

facebook.com@niels.alpert

Στις αρχές του Ιουλίου 2016 η Μπέτσι Ντέιβις έστειλε ένα mail στους στενούς φίλους και συγγενείς της για να τους προσκαλέσει σε ένα διήμερο πάρτι. Σε αυτό υπήρχε μια μικρή υποσημείωση: "Τα προαπαιτούμενα σε αυτή τη γιορτή δεν έχουν προηγούμενο. Απαιτείται σθένος, συγκέντρωση και ανοιχτή καρδιά". Ο μόνος όρος που έθεσε ήταν αυτός: "Μην κλάψετε μπροστά μου".

Η 41χρονη καλλιτέχνης χτυπήθηκε από την ανίατη νόσο Λου Γκέρινγκ, ή αλλιώς ALS (Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση) το 2013. Η ασθένεια δεν έχει θεραπεία, ούτε αγωγή και προκαλεί μυϊκή αδυναμία, αναπηρία και τελικά θάνατο.

Η (καθολική στο θρήσκευμα) Μπέτσι Ντέιβις αποφάσισε να γίνει μία από τις πρώτες Καλιφορνέζες που θα έδινε τέλος στη ζωή της με υποβοηθούμενη αυτοκτονία μετά από τη σχετική νομοθεσία που έχει ισχύ στην πολιτεία της δυτικής ακτογραμμής από τις αρχές του Ιουνίου.

"Με αυτή την πρωτοβουλία της έκανε την έξοδο της από τη ζωή έργο τέχνης" σχολίασε ο φίλος της, κινηματογραφιστής Νιλς Άλπερτ στα media.

Η αδελφή της, αρθρογράφος στο επάγγελμα, έγραψε ένα άρθρο για την τελευταία έξοδο της αδελφής της στην San Diego Union-Tribune. Τίτλος του, αυτό που την έκανε να αποφασίσει τον επίλογο της. "Προτιμώ να είμαι ελεύθερη παρά ενταφιασμένη μέσα στο σώμα μου".

Μία ώρα πριν από τη λήξη της γιορτής η Ντέιβις φόρεσε το αγαπημένο της κιμόνο που είχε αγοράσει σε ένα ταξίδι της στην Ιαπωνία το 2013 και αναχώρησε για να κοιμηθεί σε ένα αυτοσχέδιο μέρος, σε ένα λόφο κοντά στο σπίτι της.

Εκεί χαιρέτησε για τελευταία φορά τον ήλιο, όπως και το επιθυμούσε. Στη συνέχεια οι φροντιστές της της έδωσαν το κοκτέιλ φαρμάκων που που είχε συνταγογραφηθεί από το γιατρό της και έπεσε σε κώμα. Η Μπέτσι έφυγε από τη ζωή τέσσερις ώρες αργότερα.

BETSY DAVIS NEILS ALPERT

Δικαίωμα στη ζωή, δικαίωμα και στον επίλογο της

Η ευθανασία είναι νόμιμη στην Καλιφόρνια από τις αρχές του 2016. Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Τζέρι Μπράουν υπέγραψε σχετικό νομοθέτημα παρά τη σφοδρή αντίδραση θρησκευτικών οργανώσεων τον Οκτώβριο του 2015.

Ο νόμος βασίζεται σε παρόμοια νομοθεσία της πολιτείας του Όρεγκον που επιτρέπει σε γιατρούς να συνταγογραφήσουν φάρμακα που θα επιφέρουν τον θάνατο ασθενών, υπό τον όρο ότι δύο γιατροί θα συνυπογράφουν ότι ένα άτομο έχει μόνο έξι μήνες ζωής και ότι ο ασθενής έχει σώας τας φρένας.

Το Όρεγκον έχει νομιμοποιήσει την ευθανασία ασθενών σε τελικό στάδιο από το 1997.

Αιτιολογώντας την απόφασή του ο Μπράουν, πρώην σπουδαστής σε ρωμαιοκαθολική σχολή ιερέων, είπε ότι εξέτασε ενδελεχώς τα υπέρ και τα κατά του μέτρου, το οποίο καθιστά την Καλιφόρνια την πέμπτη αμερικανική πολιτεία μετά το Όρεγκον, την Ουάσιγκτον, την Μοντάνα και το Βερμόντ που νομιμοποιεί την ευθανασία για ασθενείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο ανίατης ασθένειας.

"Δεν ξέρω τι θα έκανα αν πέθαινα μέσα σε παρατεταμένο και βασανιστικό πόνο" είπε ο Μπράουν. "Είμαι σίγουρος όμως πως θα ήταν παρηγοριά να είμαι σε θέση να εξετάσω τις επιλογές που μου δίνει αυτός ο νόμος. Και δεν θα αρνιόμουν το δικαίωμα αυτό σε άλλους".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ