ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη: Aυτή είναι η μεγαλύτερη θυσία παιδιών στην ιστορία

Μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη: Aυτή είναι η μεγαλύτερη θυσία παιδιών στην ιστορία
Screen grab / Reuters

Ένα σκοτεινό μυστικό που ήταν θαμμένο εδώ και πολλά χρόνια ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο Περού καθώς βρέθηκαν σκελετοί 140 παιδιών και 200 μωρών λάμα, στα βόρεια της χώρας, με τους ερευνητές μάλιστα να πιστεύουν ότι το μακάβριο αυτό εύρημα είναι ίσως απόδειξη για την μεγαλύτερη θυσία παιδιών που έχει καταγραφεί στην ιστορία.

Οι θυσίες αυτές πιστεύεται πως συνέβησαν πριν από 550 χρόνια, ενώ τα οστά τους εντοπίστηκαν στην περιοχή Huanchaquito-Las Llamas, κοντά στη θάλασσα και ανατολικά της περιοχής όπου βρίσκεται το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, Chan Chan.

Οι ηλικίες των παιδιών που φέρεται να θυσιάστηκαν είναι 5 έως 14 ετών, ενώ των λάμα 18 περίπου μηνών.

«Οι σκελετοί τόσο των παιδιών, όσων και των ζώων δείχνουν πως έχουν κακώσεις στο στέρνο και τα πλευρά», αναφέρει η σχετική έκθεση του National Geographic. Επίσης, τα παιδιά είχαν στο πρόσωπό τους μία κόκκινη χρωστική ουσία με βάση τον κινναβαρίτη.

Σύμφωνα με την έκθεση, αφού έβαψαν τα πρόσωπά τους, άνοιξαν το στήθος τους για να αφαιρέσουν, πιθανότατα, την καρδιά τους. Τα παιδιά και τα λάμα φαίνεται πως είχαν θυσιαστεί την ίδια μέρα. Ανάμεσα στους σκελετούς των παιδιών βρέθηκαν και αυτοί τριών ενηλίκων που φέρουν τραύμα στο κεφάλι από αμβλύ αντικείμενο. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως και αυτοί ήταν μέρος της μεγάλης αυτής θυσίας, η οποία δεν έχει εξακριβωθεί, για την ώρα, από ποιους και για ποιο λόγο έγινε.

Οι ανασκαφές στον χώρο ταφής ξεκίνησαν το 2011, αλλά τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη στο National Geographic.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ