ΚΟΣΜΟΣ

Οι… χουζούρηδες κατά του Ερντογάν

Οι… χουζούρηδες κατά του Ερντογάν
Ed Jones/Pool via REUTERS

«Μέτωπο» κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχηματίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενόψει των πρόωρων και κάπως ιδιότυπων εκλογών στην Τουρκία που θα πραγματοποιηθούν στις 24 Ιουνίου.

Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και τρία ακόμη κόμματα -το Iyi, το ισλαμιστικό κόμμα Saadet και το Δημοκρατικό Κόμμα- αναμένεται να υπογράψουν αύριο σχετική συμφωνία στις 15:00.

Με αυτόν τον τρόπο, τα μικρότερα κόμματα μπορούν να παρακάμψουν τον κανονισμό που προβλέπει ότι τουλάχιστον ένα κόμμα πρέπει να λάβει τουλάχιστον το 10% για να μπει στο κοινοβούλιο. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στη γειτονική χώρα, όλες οι εκλογικές συνεργασίες πρέπει να έχουν κατατεθεί στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της χώρας μέχρι τις 6 Μαΐου.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες που μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο τα κόμματα θα πάνε στις εκλογές το καθένα με τον δικό του υποψήφιο και ο υποψήφιος που θα πάρει το υψηλότερο ποσοστό στον πρώτο γύρο των εκλογών θα στηριχτεί και από τα τέσσερα κόμματα στην επόμενη αναμέτρηση.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) θα συνεδριάσει αύριο για να αποφασίσει για τον υποψήφιό του για τις προεδρικές εκλογές.

Όσον αφορά στο όνομα της συμμαχίας, υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: Demokrasi (δημοκρατία) ή Huzur (ηρεμία).

Ήδη, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ σχολίασε αρνητικά τη συμμαχία των τεσσάρων κομμάτων, την οποία χαρακτήρισε «γάμο με το ζόρι». Ανέφερε δε, πάντα σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ότι θα έπρεπε να ονομαστεί «συμμαχία ενάντια στον Ερντογάν» ή «συμμαχία θυμωμένων».

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τον Γκιουλ

Και την ώρα που η αντιπολίτευση ετοιμάζεται για την εκλογική διαδικασία, συνάμα «βράζει» μετά από τις πληροφορίες ότι ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, επισκέφτηκαν τον πρώην πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ για να τον πείσουν να μη θέσει υποψηφιότητα για το ανώτατο κρατικό αξίωμα. Η αντιπολίτευση έλεγε ότι η επίσκεψη αυτή «ισοδυναμεί με επέμβαση του στρατού στα πολιτικά πράγματα», όπως μετέδιδε χτες η τουρκική Hurriyet.

«Πρόκειται ξεκάθαρα για πραξικοπηματική ενέργεια, για προσπάθεια να σχεδιαστούν οι πολιτικές εξελίξεις από τα χέρια του στρατού. Με αυτή την επίσκεψη, το πολιτικό πραξικόπημα της 20ής Ιουλίου φόρεσε (στρατιωτική) στολή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπουλέντ Τεζτζάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα.

Γιατί είναι ιδιότυπες οι εκλογές του Ιουνίου

Από το 2002, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «πρωταγωνιστεί» στην τουρκική πολιτική σκηνή. Γιατί, λοιπόν, είναι τόσο ιδιαίτερες οι κάλπες της 24ης Ιουνίου; Και μπορεί πραγματικά η αντιπολίτευση να αποτελέσει «απειλή» για τον Τούρκο πρόεδρο;

1. Γιατί έχουν σημασία οι εκλογές της 24ης Ιουνίου

Πέρσι, ο Ερντογάν κέρδισε το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, που του δίνουν υπερεξουσίες. Οι νέες αυτές εξουσίες, ωστόσο, θα περνούσαν στα χέρια του μετά από τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Κανονικά, οι επόμενες εκλογές ήταν τον Νοέμβριο του 2019 αλλά ο Ερντογάν προχώρησε σε αιφνιδιασμό και για πρώτη φορά στην ιστορία του AKP προκήρυξε πρόωρες εκλογές.

2. Γιατί αποφάσισε να πάει σε πρόωρες εκλογές;


Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες λόγω των ιστορικών εξελίξεων στην περιοχή αλλά και τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία. Αναλυτές, ωστόσο, έλεγαν εδώ και καιρό ότι η συνεχώς επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση στη χώρα θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες κάλπες.

3. Τι θα συμβεί μετά τις εκλογές;


Το κοινοβουλευτικό σύστημα της Τουρκίας θα μετατραπεί σε προεδρικό. Ο πρόεδρος θα είναι επικεφαλής ενός νέου εκτελεστικού σκέλους, το οποίο θα έχει τη δύναμη να εκδίδει διατάγματα που θα ισοδυναμούν με σχέδια νόμου, να προετοιμάζει τον προϋπολογισμό, να διαλύει το κοινοβούλιο και να ορίζει βουλευτές και ανώτατους δικαστικούς.

4. Θα κερδίσει ο Ερντογάν;

Παρότι ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα δυσκολευτεί να συγκεντρώσει πάνω από 50% στον πρώτο γύρο, ο Ερντογάν παραμένει ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς και πιθανότατα θα επικρατήσει στο δεύτερο γύρο. Και κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του και κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, η Τουρκία έχει κάνει οικονομικά βήματα που του επέτρεψαν να κάνει την πολιτική του σταδιακά πιο απολυταρχική. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις κάλπες του Ιουνίου, ο Ερντογάν έχει και στη στήριξη των ακροδεξιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ