ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Death Note: 10 φορές που το manga τρομοκράτησε τον κόσμο

Death Note: 10 φορές που το manga τρομοκράτησε τον κόσμο

Η "κατάρα του Death Note", του εξαιρετικά ευπώλητου manga & anime franchise και παγκόσμιο best seller καλά κρατεί. Πρόσφατο γεγονός που υπενθύμισε τη σκοτεινή ιστορία του Death Note η εισαγγελική παρέμβαση για αυτό από την Κρήτη.

Σε αυτή ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου, Αθανάσιος Κ. Γαλήνας σημειώνει: "Με αφορμή πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση της Εισαγγελίας, και σε εκτέλεση της με αριθμό 5155/18.06.2018 παραγγελίας της κας Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στους ανηλίκους, και κυρίως στους εφήβους, σχετικά με την επικινδυνότητα του “Death Note”, γιαπωνέζικου σίριαλ κινουμένων σχεδίων, όπου 'ο καλός ήρωας θέλει να σώσει τον κόσμο σκοτώνοντας μέσα από ένα ημερολόγιο με υπερφυσικές δυνάμεις τους κακούς'".

Όπως παραθέτει στο σημειώμα του ο Γαλήνας τo Death Note έχει απαγορευθεί στην Κίνα -ανάμεσα σε άλλα ευπώλητα manga & anime όπως το Attack of The Titan, Blood-C και Highschool of the Dead γιατί "αποπλανεί τους νέους και τους οδηγεί σε παραβατικές συμπεριφορές καθώς προσδίδουν κύρος στη βία, την πορνογραφία και την τρομοκρατία"- και ο μύθος του έχει απασχολήσει πολλές φορές τα media για το σκοτεινό του "κληροδότημα".

Ένα σημείο των καιρών που έχει γιγαντωθεί από σειρά περιστατικών που έφεραν το Death Note στην πυρά.
Ακολουθούν δέκα φορές που έφεραν τον "Κίρα" από τις σελίδες του Death Note στην πραγματικότητα.

New Hampshire, ΗΠΑ

Το 2015, οι αρχές ανακάλυψαν το Death Note ενός 15χρονου κοριτσιού. Σε αυτό είχε γράψει τα ονόματα 17 συμμαθητών της, καθώς και τις συγκεκριμένες ημερομηνίες και συνθήκες των θανάτων τους.

"Δεν βρήκαμε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι σκόπευε να βλάψει τους μαθητές ή ότι υπήρχαν σχέδια πέρα ​​από την απλή τοποθέτηση των ονομάτων των μαθητών στη λίστα", δήλωσε ο επιθεωρητής Mark Conrad σε τοπικό πρακτορείο ειδήσεων.

Παρόλα αυτά, η παράνοια και ο τρόμος σάρωσε το σχολείο. "Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε ότι δεν θα το έκανε; Πώς ξέρετε ότι αυτό δεν είναι η αρχή μιας τραγωδίας;" σχολίασε ένας από τους γονείς των υποψήφιων θυμάτων που δεν ήταν στον τοπικό σταθμό ειδήσεων WMUR9.

Τενεσί, ΗΠΑ

Το 2014, σε δημοτικό σχολείο στο Sycamore του Τενεσί, ένας μαθητής ανακάλυψε ένα "σημειωματάριο θανάτου" συμμαθητή του. Ο ιδιοκτήτης του είχε μόλις γράψει το τρίτο όνομα του "θύματος". "Το όνομα της κόρης μου ήταν σημειωμένο. Είναι απολύτως φοβισμένη και δεν την κατηγορώ. Τρέμω για αυτήν" ήταν η μαρτυρία γονέα σε τοπικό πρακτορείο ειδήσεων.

Βιρτζίνια, ΗΠΑ

Τον 2007, ένας σπουδαστής στη στρατιωτική ακαδημία του Franklin αποβλήθηκε όταν ανακαλύφθηκε να διαβάζει δυνατά τα ονόματα συμμαθητών του που είχε καταχωρήσει στο δικό του Death Note. Ο νέος εξήγησε ότι ήταν ένα αστείο για ένα fan-site για τη μυθολογία του Death Note ωστόσο δεν μπόρεσε να επιστρέψει στη σχολή ποτέ.

Οχάιο, ΗΠΑ

Το 2016, μαθήτρια στο γυμνάσιο του Λέικγουντ παραπέμφθηκε στις αρχές γιατί ανακαλύφθηκε ότι κρατούσε σημειώσεις από έρανο αγάπης που έκανε σε ένα σημειωματάριο Death Note. Δεν είχε καταχωρήσει κάποιους που επιθυμούσε να πεθάνουν από καρδιά ωστόσο η είδηση έκανε το γύρο των καναλιών. Σε αδιάβαστο ρεπορτάζ του το NBC ονομάτισε το Death Note "ένα show σε παιδικό κανάλι", σχόλιο που εξόργισε τους εκατομμύρια αφοσιωμένους θαυμαστές του.

Αλαμπάμα, ΗΠΑ

Το 2008, δύο αγόρια, μαθητές της έκτης τάξης συνελήφθησαν όταν βρέθηκε στα χέρια τους ένα σημειωματάριο με τα ονόματα συμμαθητών τους αλλά και καθηγητών. Η κατοχή θεωρήθηκε από τις αρχές ως "τρομοκρατική απειλή" και τα αγόρια ομολόγησαν ότι είχαν ως έμπνευση τους το anime Death Note.

"Ανεξάρτητα από την ηλικία τους, λαμβάνοντας υπόψη τα περιστατικά βίας σε όλη τη χώρα, θεωρούμε ότι κάθε απειλή πρέπει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα" είπε σε δήλωση του ο σερίφης Τότντ Εντρέκιν που συμβούλεψε τους γονείς να έχουν εποπτεία στο τι παρακολουθούν τα παιδιά τους στην τηλεόραση.

Κονέκτικατ, ΗΠΑ

Μόλις λίγες μέρες πριν το σχολείο Griswold Middle School κλείσει τις πόρτες του για το σχολικό έτος του 2015 βρέθηκε ένα σημειωματάριο θανάτου με ονόματα μαθητών που ανήκε σε 13χρονο. Η αστυνομία προχώρησε σε έρευνα, δεν διαπιστώθηκε καμία πρόθεση δολοφονίας. "Είναι αρκετά τρομακτικό. Ποτέ δεν ξέρεις τι συμβαίνει στο μυαλό ενός παιδιού. Όταν οι άνθρωποι ακούμε κάτι τέτοιο, ας αναρωτηθούμε το γιατί και ας ψάξουμε να δούμε τι τρέχει στο σπίτι αυτού του παιδιού" είπε ένας γονιός σε ρεπορτάζ τοπικού καναλιού. Ο 13χρονος δεν μπόρεσε να τελειώσει τη σχολική χρονιά με τους συμμαθητές του.

Αριζόνα, ΗΠΑ

Ένας μαθητής βρέθηκε να έχει στη σχολική του τσάντα τους δύο πρώτους τόμους του manga αλλά και το δικό τους Death Note το 2014. Το κανάλι του ABC ανέφερε ότι ο μαθητής δεν θα μπορούσε να φέρει τις "απειλές" του εις πέρας, ωστόσο η συμπεριφορά του ήταν "ενοχλητική. Όπως αποκαλύφθηκε ο νέος είχε γράψει γραπτό μήνυμα προς τους συμμαθητές του στο οποίο έκανε λόγο ότι ήθελε να αυτοκτονήσει. Οι αρχές δεν προχώρησαν σε σύλληψη και εκτίμησαν ότι ο νέος χρειάζεται υποστήριξη και ιατρική παρακολούθηση.

Κεντάκι, ΗΠΑ

Τον Ιανουάριο του 2015, βρέθηκε σε γυμνάσιο στο Κεντάκι ακόμη ένα Death Note. To ανακάλυψε γονιός ενός από τους φερόμενους ως "μελλοθάνατους". Στην έρευνα των αρχών σημειώθηκε ότι δεν υπήρχε πρόθεση θανάτου ενώ έγινε αναφορά στο ιαπωνικό προϊόν ως μια "viral εμμονή των νέων".

Yekaterinburg, Ρωσία

Σε ένα τραγικό περιστατικό του 2013, μια ρωσίδα στην εφηβεία της αυτοκτόνησε πέφτοντας από τον 13ο όροφο του κτιριακού συγκροτήματος που έμενε.

Αυτό που συνέδεε το Death Note με την αυτοκτονία ήταν ότι η έφηβη είχε τοποθετήσει το σημείωμα αυτοκτονίας, το οποίο έγραφε "δεν θέλω να ζήσω πια" επάνω στη συλλογή από τη μεταφρασμένη σειρά των Death Note στο δωμάτιο της.

Μετά το περιστατικό, οι γονείς προσπάθησαν να επιβάλουν την εθνική απαγόρευση του Death Note επικαλούμενη ακόμη και την παρέμβαση του Βλαντιμίρ Πούτιν. Δεν το κατάφεραν.

Βρυξέλλες, Βέλγιο

Μια φορά από όλες το Death Note όντως όπλισε με φαντασία δολοφόνους. Στις παραπάνω περιπτώσεις το manga ήταν αφορμή για να προκύψει πανικός, στην περίπτωση του 2007 στο Βέλγιο όμως ένα πτώμα βρέθηκε διαμελισμένο με το σημείωμα "Είμαι ο Κίρα", μια σαφής αναφορά στο χαρακτήρα του Death Note, κοντά του.

Η υπόθεση διαλευκάνθηκε τρία χρόνια μετά και τα βελγικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν το όνομα "Mangamoord" (σσ. "Φόνος του Manga"). Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Le Soir οι αρχές του Βελγίου προχώρησαν σε σύλληψη τριών αντρών.

Στη δίκη που ακολούθησε οι δράστες ομολόγησαν ότι γνώριζαν το θύμα και τον διαμέλισαν μετά από διαφωνία τους. Τα σημειώματα με αναφορές στο Death Note ήταν ένας φόρος τιμής στο manga που αγαπούσαν.

Οι Sidi Mohamed Atir και Abdessamad Azmi καταδικάστηκαν σε 20 χρόνια. Ο Zacharia Benaissa σε 23.

Το μάθημα

death note collage i28406

Τα μεμονωμένα περιστατικά μαρτυρούν ότι ανάμεσα στα εκατομμύρια φανατικών θαυμαστών ενός είδους, κάποιοι θα ξεπεράσουν τα όρια -οι περισσότεροι χωρίς κόστος.

Στην έκθεση του από το 2012 "Horrific Cults and Comic Religion" για τη Θεολογική Σχολή της Ιαπωνίας ο Jolyon Baraka Thomas αναφέρει ότι "το Death Note έχει να κάνει με την αέναη πάλη ανάμεσα στην ασφάλεια και την ελευθερία αλλά και τη ρευστή ηθική ανάμεσα στο καλό και το κακό που μπορεί να αλλάξει στη στιγμή".

"Το τίμημα για την ειρήνη είναι ο θάνατος" σημείωσε ο Thomas που ερμηνεύει το Death Note ως μια αλληγορία για το περιστατικό του 1995 που έφερε τον τρόμο στο Τόκιο.

Στις 20 Μαρτίου του 1995, σε σταθμούς μετρό στο Τόκυο της Ιαπωνίας εκρήγνυνται πακέτα με το θανατηφόρο αέριο σαρίν σκοτώνοντας 12 άτομα και τραυματίζοντας παραπάνω από 5.000.

Η επίθεση με αέριο οργανώθηκε από τη θρησκευτική οργάνωση Aum Shinrikyo (Υπέρτατη Αλήθεια). Η Υπέρτατη Αλήθεια είχε χιλιάδες πιστούς σε όλη την Ιαπωνία που πίστευαν στις εσχατολογικές προφητείες της.

Το μάθημα από όλο το παραπάνω; Τα εκατομμύρια φανατικών αναγνωστών του Death Note και ο δημιουργός του manga βρίσκονται απέναντι από κάθε "κατάρα" που θέλει να προσδώσει κανείς στους ήρωες και αντιήρωες τους.

Στο Death Note το μήνυμα είναι ένα. Κανείς δεν μπορεί να γίνει Θεός στη θέση του Θεού και κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να πάρει τη ζωή άλλου ανθρώπου και σε αυτό είναι σύμφωνοι όλοι.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ