ΕΛΛΑΔΑ

Αποκλειστικό: Οι διάλογοι και οι απειλές των πορτοφολάδων στους καταστηματάρχες

Αποκλειστικό: Οι διάλογοι και οι απειλές των πορτοφολάδων στους καταστηματάρχες
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«...Ο παππούς πάλι κάτι έλεγε στους αστυνομικούς και έδειχνε τις δικές μας κοπέλες…» ακούγεται να λέει μια φωνή, ενώ μια δεύτερη απαντά: «Πρέπει να του σπάσουμε τα μούτρα».

Η τηλεφωνική συνομιλία αφορά σε δυο από τα πιο αδίστακτα μέλη της συμμορίας των πορτοφολάδων που είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος τουριστών στο κέντρο της Αθήνας.

Η απειλή τους απευθύνεται σε έναν ηλικιωμένο πλανόδιο πωλητή κουλουριών στην Ερμού που έχει αντιληφθεί τη δράση της σπείρας και ειδοποίησε αστυνομικούς που περιπολούσαν στον εμπορικό δρόμο.

Τέτοιου είδους απειλές για καταστηματάρχες που ενημέρωναν τις Αρχές για το ποιοι είναι οι δράστες των κλοπών, ήταν πολύ συχνές από τα αρχηγικά μέλη.

Οι αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης ασφάλειας Αθηνών, όχι μόνο εντόπισαν και συνέλαβαν πάνω από 30 άτομα, αλλά κατάφεραν να εξακριβώσουν τον ρόλο που είχε ο καθένας.

Αλλοδαπές Βουλγάρες είχαν το βασικό ρολό, δηλαδή να αρπάξουν το πορτοφόλι, ενώ Αιγύπτιοι ήταν οι αρχηγοί αλλά και οι συντονιστές των επιχειρήσεων.

Κατά τη διάρκεια της κλοπής οι γυναίκες μέλη της σπείρας συνομιλούσαν τηλεφωνικά μεταξύ τους.

Χαρακτηριστικά έχει καταγραφεί συνομιλία όπου μια δράστης αναφέρει για υποψήφιο θύμα ότι «κρατάει τσάντα μάρκας GUCCI και πιθανότατα έχει κάποιο πρόβλημα όρασης», προκειμένου να τον «αναγνωρίσει» συνεργός της και μάλιστα τον χαρακτηρίζει «αλλήθωρο».

Ακολούθως την διατάζει να τον ακολουθήσει προκειμένου -προφανώς- να του αφαιρέσει κάποιο αντικείμενο ή χρηματικό ποσό. Από την συγκεκριμένη συνομιλία απορρέει ξεκάθαρα ο «καταμερισμός αρμοδιοτήτων» που είχαν τα μέλη της συμμορίας.

Όμως από τις τηλεφωνικές συνομιλίες φαίνεται και το πόσο σκληροί ήταν με τα νέα μέλη.

Χαρακτηριστικά έχει καταγραφεί συνομιλία στην οποία μια από τις κατηγορούμενες εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για άλλη συνεργό τους την οποία ψάχνει αλλά δεν μπορεί να βρει. «…Εμείς θα τη σκοτώσουμε στο ξύλο, θα μπλεχτούν και τα αδέλφια μου. Είπαμε στη φίλη της να της βάλει μυαλό για να στρώσει. Βάλαμε πολλές γυναίκες να της μιλήσουνε…».

Πάντως από τους 50 συνολικά κατηγορούμενους στην υπόθεση, οι 40 έχουν συλληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν για κλοπές πορτοφολιών.

Ποτέ, όμως, δεν προφυλακίζονταν με αποτέλεσμα μόλις έφευγαν από το γραφείο του δικαστικού λειτουργού να επιστρέφουν και πάλι στην ενεργό δράση.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειώσει κάποιος ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ένας άνδρας, ο οποίος έπεσε στα χέρια της αστυνομίας πρώτη φορά το 1996 για κλοπή πορτοφολιών και 22 χρόνια μετά φαίνεται να συνεχίζει την ίδια… επαγγελματική δραστηριότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ