ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη: Το δύσκολο «στοίχημα» της διάσωσης των 13 εγκλωβισμένων στη σπηλιά

Ταϊλάνδη: Το δύσκολο «στοίχημα» της διάσωσης των 13 εγκλωβισμένων στη σπηλιά
Thai Navy Seal Facebook/Handout via REUTERS

Μετά από εννέα δραματικές και αγωνιώδεις ημέρες, τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους βρέθηκαν σώοι αν και αποδυναμωμένοι στη σπηλιά της Ταϊλάνδης. Η είδηση έφερε χαρά και ανακούφιση σε όλη τη χώρα το βράδυ της Δευτέρας. Μία μέρα μετά, ωστόσο, οι υπηρεσίες διάσωσης έρχονται αντιμέτωπες με το ερώτημα πώς θα βγάλουν τα 13 άτομα μέσα από τα βάθη του σπηλαίου με ασφάλεια.

Στο ερώτημα εάν, τώρα που βρέθηκαν οι επί τόσες ημέρες αγνοούμενοι είναι ασφαλείς, η απάντηση είναι όχι.

Αρχικά, η ποδοσφαιρική ομάδα και ο προπονητής τους φέρουν ελαφρά τραύματα και εξανθήματα ενώ είναι εξουθενωμένοι από την περιπέτειά τους.

Όπως δήλωσε στο CNNi ο Kamolroj Ekwattanakij, υπεύθυνος επικοινωνίας της διασωστικής ομάδας της Ταϊλάνδης, οι δύτες κατάφεραν να μεταφέρουν φαγητό στα αδύναμα παιδιά, ηλικίας από 11 έως 16 ετών, κυρίως χοιρινό στη σχάρα, ρύζι και γάλα.

Την ώρα όμως που οι οικογένειες των παιδιών πανηγυρίζουν για τον εντοπισμό τους, οι Αρχές προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει.

Το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, όπου έχουν εγκλωβιστεί τα παιδιά, είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε μήκος σπήλαια της χώρας (10 χλμ.) και ένα από τα πιο δύσκολα να πλοηγηθεί κάποιος καθώς οι διάδρομοί του είναι στενοί και ελικοειδείς. Τα 13 άτομα βρίσκονται περίπου σε 2 χιλιόμετρα και 800 μέτρα μακριά από την είσοδο της σπηλιάς, ένα χιλιόμετρο κάτω από την επιφάνεια της Γης.

Capture

Ένα ακόμη θέμα που απασχολεί τις ομάδες διάσωσης είναι η συνεχής άνοδος της στάθμης του νερού. Τα παιδιά βρίσκονται σε ένα δύσβατο σημείο μέσα στο σπήλαιο, σε έναν υγρό χώρο με αρκετή λάσπη.

Την ίδια ώρα, η Ταϊλάνδη αυτή την εποχή βρίσκεται αντιμέτωπη με μουσώνες και παρ΄ ότι δεν έβρεχε την Δευτέρα, η κακοκαιρία επέστρεψε την Τρίτη. Οι διασωστικές ομάδες έχουν προχωρήσει σε μεγάλες αντλήσεις νερού, μέσα από το σπήλαιο, ωστόσο ισχυρές βροχοπτώσεις θα μπορούσαν να καθυστερήσουν το έργο τους.

Γιατί δεν μπορούν να βγουν από το ίδιο σημείο που μπήκαν οι δύτες;

Έμπειροι δύτες επιχειρούσαν επί εννέα μέρες να μπουν στο σπήλαιο και να φτάσουν στο σημείο που είναι οι εγκλωβισμένοι καθώς το σημείο είναι εξαιρετικά στενό, σαν λαβύρινθος και δύσβατο για μη έμπειρους ενώ και η ορατότητα είναι σχεδόν μηδενική. Την ίδια ώρα, το νερό είναι ένα από τα βασικά εμπόδια.

Ο Bill Whitehouse, αντιπρόεδρος του Βρετανικού Συμβουλίου Διάσωσης Σπηλαίων, δήλωσε ότι «εξετάζονται όλες οι εφικτές επιλογές διάσωσης των αγοριών». Οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τα παιδιά να επιχειρήσουν να κάνουν την ίδια διαδρομή με τους δύτες, κυρίως από τη στιγμή που κανένα από αυτά δεν γνωρίζει κολύμπι.

Capture copy

«Η κατάδυση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για άτομα που δεν έχουν ξανακάνει. Και εμείς τώρα εξετάζουμε πώς θα μπορούσαν τα άτομα αυτά, με μηδαμινή εμπειρία να επιχειρήσουν κάτι τέτοιο», αναφέρει ο ειδικός στη διάσωση σπηλαίων, Anmar Mirza στο CNNi.

Ο ίδιος προτείνει ως ασφαλέστερη επιλογή να δοθεί μεγάλη ποσότητα προμηθειών στα 13 παγιδευμένα άτομα μέχρι να πέσει η στάθμη του νερού ή να βρεθεί νέα είσοδος.

Προμήθειες τεσσάρων μηνών

Ο διοικητής του Ναυτικού της χώρας έκανε γνωστό ότι οι Αρχές θα προμηθεύσουν τους παγιδευμένους με φαγητό τεσσάρων μηνών καθώς εξετάζουν το ενδεχόμενο να περιμένουν να τελειώσουν οι βροχοπτώσεις, στα τέλη του Οκτωβρίου.

2018 07 03T013039Z 1419413709 RC1B43149710 RTRMADP 3 THAILAND ACCIDENT CAVE copy

REUTERS/Soe Zeya

Ωστόσο με την επιλογή αυτή, δεν συμφωνούν όλοι. Σύμφωνα με τον Tim Taylor, έναν έμπειρο εξερευνητή των ωκεανών και στην υποβρύχια ρομποτική, το σπήλαιο είναι σαν ένα γιγάντιο σφουγγάρι και από τη στιγμή που ρέει νερό σε οποιοδήποτε σημείο μέσα σε αυτό, επηρεάζεται όλο το «σύστημα του». Σύμφωνα με τον ίδιο:

Δεν χρειάζεται να κολυμπήσεις για να καταδυθείς. Τη δουλειά αυτή μπορεί να κάνει ο εξοπλισμός. Πρέπει απλά να είναι άνετος και χαλαρός, να ξεπεράσεις τον φόβο και να μάθεις πώς να το κάνεις. Αυτό δεν είναι όμως κάτι που μαθαίνεται εύκολα.

«Δεν είναι κάτι αδύνατο… Δεν μπορεί όμως να συμβεί και σε μία μέρα. Φαντάζομαι πως θα πάρει λίγο χρόνο να εκπαιδεύσουν τα παιδιά», καταλήγει.

Με πληροφορίες από: Why will it take so long to rescue the trapped Thai soccer team?

By Lauren Said-Moorhouse, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ