ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Ιθάκη ήταν μόνο η αρχή»...της αντιπαράθεσης: Πολιτική κόντρα μετά το διάγγελμα

«Η Ιθάκη ήταν μόνο η αρχή»...της αντιπαράθεσης: Πολιτική κόντρα μετά το διάγγελμα
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

Σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις προκάλεσε το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την Ιθάκη, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να κάνει λόγο για «παράσταση» που προκαλεί θλίψη και οργή και τη Φώφη Γεννηματά να χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό «αδίστακτο μνηστήρα της εξουσίας». Ανακοινώσεις για το διάγγελμα Τσίπρα, που ήταν γεμάτο συμβολισμούς και πραγματοποιήθηκε μια ημέρα μετά την επίσημη λήξη του μνημονίου, εξέδωσαν και το Ποτάμι, το ΚΚΕ αλλά και η Ένωση Κεντρώων.

Εξαπολύοντας «πυρά» εναντίον του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι η «νέα σημερινή παράσταση του κ. Τσίπρα στην Ιθάκη προκαλεί μόνο θλίψη και οργή».

Για ακόμη μια φορά, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «ψέματα» και προσπάθεια διχασμού των Ελλήνων. «Ακόμη και σήμερα, που θα έπρεπε να πρυτανεύει η αυτογνωσία και η ενότητα απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος, επιμένει να διχάζει τους Έλληνες», αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ και κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ότι: «Σκηνοθετεί και πάλι ψεύτικα γεγονότα, όπως έκανε το βράδυ της 23ης Ιουλίου. Τότε που, σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, ακούγαμε τις διαβεβαιώσεις των υπουργών του ότι όλα έβαιναν καλώς, ενώ την ίδια ώρα δεκάδες συνάνθρωποί μας καίγονταν στο Μάτι».

Υπογραμμίζει δε, πως συμφωνεί μόνο με μια φράση του διαγγέλματος του πρωθυπουργού: «Οι Έλληνες δεν είναι λωτοφάγοι. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Ο συμβολισμός της Ιθάκης είναι ψεύτικος: Δεν φτάσαμε στο τέρμα της διαδρομής. Σήμερα τελειώνει η φτηνή χρηματοδότηση, αλλά συνεχίζονται τα σκληρά μέτρα και οι βαριές δεσμεύσεις που έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας».

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι υπέγραψε ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο, που στοίχησε στην Ελλάδα -όπως ισχυρίστηκε- πάνω από 100 δισ. ευρώ.

«Και τώρα αρχίζει ένα τέταρτο άτυπο μνημόνιο. Με λιτότητα διαρκείας. Νέες μειώσεις συντάξεων. Αυξήσεις φόρων και εισφορών. Εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα. Και αυστηρή επιτήρηση» τονίζει ο κ. Μητσοτάκης, και, επαναφέροντας στο προσκήνιο το αίτημα για πρόωρες εκλογές, συνεχίζει: «Για αυτό η πολιτική αλλαγή είναι επιβεβλημένη. Η Ελλάδα δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο. Αξίζουμε καλύτερα. Ενωμένοι, με αλληλεγγύη, με τη δύναμη της αλήθειας και αφήνοντας πίσω τα ψέματα, μπορούμε να πάμε επιτέλους την πατρίδα μας μπροστά».

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η ανακοίνωση της Φώφης Γεννηματά, η οποία υιοθετώντας τον συμβολισμό που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του είπε: «Ο κ. Τσίπρας φαντασιώνεται ότι είναι ο σύγχρονος Οδυσσέας ενώ είναι αδίστακτος μνηστήρας της εξουσίας, με μεγάλο κόστος για την Ελλάδα και τους Έλληνες».

«Μίλησε σήμερα για "ημέρα λύτρωσης", αλλά είναι ο Ελληνικός λαός που πληρώνει τα δυσβάσταχτα λύτρα. Το αχρείαστο και επώδυνο Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έληξε, αλλά τα προβλήματα είναι εδώ, παραμένουν και ταλανίζουν τον λαό. Οι τυχοδιωκτισμοί του κ. Τσίπρα το 2015, κόστισαν 200 δισ. ευρώ, οδήγησαν σε νέα σκληρότερα μέτρα, σε διαρκή επιτροπεία, διόγκωσαν το δημόσιο χρέος, έβαλαν θηλιά στο λαιμό του Ελληνικού λαού» τόνισε η Φώφη Γεννηματά, και συμπλήρωσε: «Ως εδώ. Θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη για τα χαμένα χρόνια και τις αχρείαστες θυσίες και όχι να πανηγυρίζουν. Το πρόγραμμά τους τελείωσε μαζί τελειώνει και η καταστροφική Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» επεσήμανε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι «χρειάζεται όμως ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ και Αλλαγή Πολιτικής. Όχι με όρους του παρελθόντος. Όχι με όρους μιας "δανεικής ευημερίας". Όχι με νέες διχαστικές λογικές του τύπου "φύγετε εσείς για να έρθουν οι άλλοι"».

Ποτάμι: Οι Έλληνες όντως δεν είναι λωτοφάγοι, θυμούνται...

Με μια σκληρή ανακοίνωση σχολίασε το διάγγελμα Τσίπρα και το Ποτάμι, που τονίζει ότι οι «Έλληνες όντως δεν είναι λωτοφάγοι, θυμούνται».

«Θυμούνται πώς πολιτεύθηκε ο κ. Τσίπρας από την αρχή της κρίσης. Θυμούνται τις συνωμοσιολογικές θεωρίες του για τις αιτίες. Θυμούνται τους ατελείωτους καταλόγους με τις ψεύτικες υποσχέσεις του. Θυμούνται ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διαδήλωναν μαζί στις πλατείες, πλάι πλάι με φασίστες και μπαχαλάκηδες. Και ξέρουν κυρίως ότι η τυχοδιωκτική διακυβέρνηση του '15 φόρτωσε στη χώρα άλλο ένα μνημόνιο και ζημιά πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων.

Ξέρουν ότι είμαστε δεσμευμένοι για πολλές δεκαετίες να παράγουμε πρωτοφανή πλεονάσματα χωρίς να έχουμε τον έλεγχο της δημόσιας περιουσίας μας για τα επόμενα 99 χρόνια. Όλα αυτά έχουν την υπογραφή του κ. Τσίπρα και των υπουργών του. Το κομματικό κράτος, η διαφθορά, οι ανισότητες που καλλιέργησαν κατ' εποχές όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν από την μεταπολίτευση και μετά, δεν μειώνουν στο ελάχιστο τις ευθύνες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αντίθετα τις πολλαπλασιάζουν γιατί τα λάθη ήταν γνωστά και αυτοί, αντί να τα αποφύγουν, τα αντέγραψαν. Οι μέρες αυτές θα μπορούσαν να σηματοδοτούν πράγματι μια νέα αρχή. Αλλά αυτό θα προϋπέθετε ειλικρίνεια, σοβαρότητα, εργατικότητα, σχέδιο, όραμα, και ανοιχτό μυαλό. Στοιχεία που δυστυχώς για την χώρα είναι ασύμβατα με την διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Για «ψέματα» και κοροϊδία μιλάει το ΚΚΕ, διά στόματος του Γιάννη Πρωτούλη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: «Όση κοροϊδία κι αν επιστρατεύσει η κυβέρνηση, ο λαός γνωρίζει πολύ καλά πόσο μεγάλο ψέμα είναι ότι δήθεν η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια. Και αύριο θα είναι εδώ οι περίπου 700 μνημονιακοί νόμοι που τον τσακίζουν, η αυξημένη εποπτεία της ΕΕ, για τη θωράκιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, για να πιάνονται τα ματωμένα πλεονάσματα, που έχουν συμφωνηθεί. Θα είναι εδώ η στρατηγική της ΕΕ, οι στόχοι του κεφαλαίου, οι απαιτήσεις των "αγορών"», δήλωσε ο Γιάννης Πρωτούλης,.

Η Ένωση Κεντρώων αναφέρει, με τη σειρά της, ότι το «πένθος από τους νεκρούς της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι δεν επιτρέπει ούτε θριαμβολογίες ούτε πανηγυρισμούς» και ισχυρίζεται ότι η κατάσταση σήμερα είναι πιο ζοφερή από αυτή που παρουσιάζεται.

Το κόμμα κατηγορεί τόσο την κυβέρνηση όσο και τη ΝΔ για προσπάθεια πόλωσης πριν από τη ΔΕΘ και υπογραμμίζει ότι θα επιμείνεις το θέμα της συναίνεσης και θα πρέπει ο λαός «να τιμωρήσει και το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ στις επόμενες εκλογές και μια αυξημένη δύναμη βουλευτών της Ένωσης Κεντρώων να επιβάλει πια τη συναίνεση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ