TECH

WhatsApp: Η νέα αναβάθμιση που επιτρέπει σε τρίτους να… δουν τα μηνύματά σας

WhatsApp: Η νέα αναβάθμιση που επιτρέπει σε τρίτους να… δουν τα μηνύματά σας
Pixabay

Η τελευταία αναβάθμιση που έγινε στη δημοφιλή εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, WhatsApp, φαίνεται πως αποδυναμώνει την ασφάλειά της, καθώς δημιουργήθηκε η δυνατότητα ανάγνωσης  των μηνυμάτων σας από τρίτους.

Η εφαρμογή από όταν δημιουργήθηκε προστατεύει κάθε σας συνομιλία με μία ενδελεχής κρυπτογράφηση. Αυτό σημαίνει πως κάθε μήνυμά σας ήταν προστατευμένο και μπορούσε να διαβαστεί μόνο από εσάς και τους λήπτες. Όμως, η εταιρεία με μία της αναβάθμιση, «στέρησε» από τους χρήστες της, αυτή την ιδιωτικότητα.

Το WhatsApp έχει προσθέσει δυνατότητα αντιγράφων ασφαλείας στο Google, τα οποία «ακυρώνουν» τη συγκεκριμένη κρυπτογράφηση. Η ασφάλεια της εφαρμογής παραμένει καθώς τα μηνύματα θα είναι ακόμη κρυπτογραφημένα, με τη διαφορά όμως πως όταν θα δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας, αυτή η κρυπτογράφηση θα «χάνεται», πράγμα που σημαίνει πως ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να διαβάσει τα μηνύματά σας και να δει τις εικόνες που περιέχονται σε αυτά, όπως αναφέρεται και στο Independent.

Ταυτοχρόνως η εταιρεία ενθάρρυνε τους χρήστες να «εκμεταλλευτούν» αυτή τη δυνατότητα, πηγαίνοντας στις ρυθμίσεις, επιλέγοντας την καρτέλα «Συνομιλίες» και έπειτα διαλέγοντας πόσο συχνά επιθυμούν να δημιουργείται αντίγραφο ασφαλείας των συνομιλιών τους.

Αυτή η επιλογή είναι διαθέσιμη μόνο σε Android συσκευές.

Η εταιρεία, στην επίσημη σελίδα της, κάνει ξεκάθαρο πως αυτά τα νέα backups δεν είναι προστατευμένα: «Σημαντικό: Τα πολυμέσα και τα μηνύματα που αποθηκεύετε στο Google Drive δεν είναι πλέον κρυπτογραφημένα με τη λεπτομερή μέθοδο του WhatsApp».

Η ενδελεχής κρυπτογράφηση του WhatsApp λειτουργεί «μπερδεύοντας» τα μηνύματα που στέλνετε και επιτρέποντας μόνο στη συσκευή του παραλήπτη να τα κάνει κατανοητά. Αυτό το χαρακτηριστικό δεν επιτρέπει σε τρίτους να έχουν πρόσβαση στις συνομιλίες.

Τώρα, όσον αφορά, τα μηνύματα που θα αντιγράφονται στο Google Drive και δεν θα κρυπτογραφούνται με τη λεπτομερή μέθοδο της εφαρμογής, δεν θα είναι «μπερδεμένα».

Όσο χρήσιμη κι αν είναι η νέα αυτή λειτουργία, καθώς δίνει τη δυνατότητα επαναφοράς των συνομιλιών σε περίπτωση που κάποιος χάσει τη συσκευή του, αποτελεί ένα «ρίσκο»…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ