ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί Ρώσοι χάκερς έβαλαν στο στόχαστρό τους τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Γιατί Ρώσοι χάκερς έβαλαν στο στόχαστρό τους τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Pixabay

Ρωσική ομάδα χάκερ με το όνομα Fancy Bear, φέρεται να πραγματοποίησε στοχευμένες κυβερνοεπιθέσεις κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του ίδιου του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, σε μια προσπάθεια να βάλει αναχώματα στην ανεξαρτητοποίηση της εκκλησίας της Ουκρανίας από αυτή της Ρωσίας.

Σε δημοσίευμά του το Associated Press, αποκαλύπτει το παρασκήνιο της άκρως κατασκοπικής ιστορίας, επικαλούμενη αρχεία που έχει στη διάθεσή του από τη δράση των χάκερς.

Συγκεκριμένα, οι χάκερ επιχείρησαν να υποκλέψουν αρχεία και δεδομένα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη, με το δημοσίευμά να επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει πλήρως τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του τόσο για την υπόθεση όσο και για την πιθανή ανάμειξη της ομάδας σε ζητήματα ρωσικής «εξωτερικής πολιτικής», όπως οι αμερικανικές εκλογές.

Οι χάκερς επιχείρησαν, μέσω της αποστολής emails με στοιχεία στελέχους του Πατριαρχείου, να αποκτήσουν πρόσβαση και σε άλλους λογαριασμούς, έως ότου φτάσουν και στο email του ίδιου του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Στραβοπάτησαν, όμως, στην ηλεκτρονική υπογραφή του Πατριάρχη και η προσπάθειά τους αποκαλύφθηκε.

Να σημειωθεί πως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ο μόνος που έχει το δικαίωμα να εκχωρήσει αυτοδιάθεση στην εκκλησία της Ουκρανίας, κάτι που απεύχεται η Ρωσία και ο Πατριάρχης Κύριλλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ