ΚΟΣΜΟΣ

Στίβεν Χόκινγκ: Η «προφητεία» του για τον... αφανισμό της ανθρωπότητας

Στίβεν Χόκινγκ: Η «προφητεία» του για τον... αφανισμό της ανθρωπότητας
EPA/φωτογραφία αρχείου

Μπορεί να έφυγε από τη ζωή πριν από επτά μήνες, αλλά ο Στίβεν Χόκινγκ εξακολουθεί να προκαλεί έντονες αντιπαραθέσεις στις τάξεις των επιστημόνων με τις προβλέψεις του για την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Στην τελευταία του «προφητεία» ο διάσημος επιστήμονας επισημαίνει πως η γενετική μηχανική μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο είδος «υπερανθρώπων», που θα μπορούσε να αφανίσει την υπόλοιπη ανθρωπότητα.

Ο Στίβεν Χόκινγκ, που πέθανε τον Μάρτιο, άφησε «κληρονομιά» μια πλούσια συλλογή άρθρων και δοκιμίων σχετικά με «τα μεγάλα ερωτήματα», όπως τα ονόμαζε, τα οποία έγραψε προετοιμάζοντας ένα βιβλίο που θα βγει στην κυκλοφορία την Τρίτη.

Στην έκθεσή του, που λειτουργεί ως προπομπός του νέου του βιβλίου με τίτλο «Σύντομες απαντήσεις σε μεγάλα ερωτήματα», που δημοσίευσαν οι Sunday Times, ο σπουδαίος επιστήμονας γίνεται μάντης κακών, περιγράφοντας με μελανά χρώματα το μέλλον της «μη τροποποιημένης γενετικά» ανθρωπότητας.

Εκτιμά πως οι πλούσιοι αυτού του κόσμου σύντομα θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν να επεξεργαστούν το δικό τους DNA, όπως και εκείνο των παιδιών τους προκειμένου να δημιουργήσουν «υπερανθρώπους» που θα έχουν ενισχυμένη μνήμη και νοημοσύνη, καθώς και μεγαλύτερη αντοχή στις ασθένειες, κάτι που θα συμβάλει στη μακροζωία τους.

«Είμαι βέβαιος πως μέσα στον αιώνα που διανύουμε, οι άνθρωποι θα ανακαλύψουν τρόπους για να τροποποιούν τους παράγοντες που επηρεάζουν τόσο την ευφυία όσο και ένστικτα, όπως για παράδειγμα η επιθετικότητα», αναφέρει ο Χόκινγκ.

Σύμφωνα με τον σπουδαίο επιστήμονα οι ανακαλύψεις αυτές θα βάλουν σε πειρασμό, κυρίως τους ισχυρούς και τους πλούσιους του πλανήτη, να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους ένα διανοητικό και γονιδιακό «προβάδισμα», κάτι που αναπόφευκτα θα έχει επιπτώσεις για τους «μη βελτιωμένους ανθρώπους».

Αν και εκτιμά πως πιθανόν θα ψηφιστούν και νόμοι κατά της γενετικής τροποποίησης των ανθρώπινων όντων, εκφράζει το φόβο του πως αυτό δεν θα είναι αρκετό ώστε κάποιοι να αντισταθούν στον πειρασμό να βελτιώσουν χαρακτηριστικά όπως η μνήμη, η μακροβιότητα και η ανθεκτικότητα στις ασθένειες.

«Μόλις κάνουν την εμφάνισή τους οι υπεράνθρωποι, θα εμφανιστούν και τα σημαντικά προβλήματα στους μη γενετικά τροποποιημένους ανθρώπους, αφού δεν θα μπορούν να τους ανταγωνιστούν. Λογικά, κάποια στιγμή θα εκλείψουν ή θα υποβαθμιστούν σημαντικά. Θα αντικατασταθούν από όντα που θα μπορούν να βελτιώνουν συνεχώς τον εαυτό τους», αναφέρει στη θεωρία του, την οποία αναπτύσσει εκτενώς στο βιβλίο του που θα κυκλοφορήσει την Τρίτη.

Πάντως πολλοί επιστήμονες επιχειρούν να καθησυχάσουν τον κόσμο υποστηρίζοντας πως η «προφητεία» του Χόκινγκ είναι δύσκολο να επαληθευτεί, δεδομένου πως λίγοι γονείς θα ρίσκαραν να εφαρμόσουν τέτοιες τεχνικές, βάζοντας σε κίνδυνο τα υγιή παιδιά τους, αφού κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει παρενέργειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ