ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πόλεμος στην κουζίνα. Η Γαλλία βγάζει τη δικής της La Liste της κορυφαίας γεύσης στον κόσμο

Πόλεμος στην κουζίνα. Η Γαλλία βγάζει τη δικής της La Liste της κορυφαίας γεύσης στον κόσμο
Image from from the book Pastry Paris, by Susan Hochbaum (Frances Lincoln Publishers)

Tα μισά από τα εστιατόρια του κόσμου ανήκουν σε Γάλλους σύμφωνα με μια “απόλυτα επιστημονική” στα κριτήρια της κατάταξη που δημιουργήθηκε για να εκθρονίσει από το θρόνο τους Αγγλοσάξωνες που προσπαθούν να ηγηθούν στην παγκόσμια σκηνή της γαστρονομίας.

Αν και οι δημιουργοί του διακηρύσσουν ότι δεν επιδίδονται σε γαστρολογικό εθνικισμό κανενός είδους ο κορυφαίος σεφ στον κόσμο, ανάμεσα σε 1000, είναι ο Γάλλος Μπενουά Βιολιέ (Benoît Violier) για τις γεύσεις που δημιουργεί και επιλέγει να σερβίρει στο εστιατόριο του στο l'Hotel de Ville στην Crissier της Ελβετίας. Επίσης εστιατόρια με καταγωγή γαλλική βρίσκονται στην 4η, την 8η, 9η και 10η θέση ενώ περισσότερα από 25 στα κορυφαία 100 είναι σε γαλλικό υπέδαφος στημένα.

Καθώς ο πόλεμος του πιάτου μαίνεται η La Liste είναι μια πρωτοβουλία που εκτίμησε δεόντως το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών που στήριξε την δημιουργία της. Άλλωστε θα δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα την Πέμπτη από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς σύμφωνα με το ΑΠΕ. Η Λίστα περιλαμβάνει 127 ιαπωνικά εστιατόρια, 116 γαλλικά, 97 αμερικανικά, 73 κινέζικα και περισσότερα από 100 ισπανικά και γερμανικά εστιατόρια ενώ η κατάταξη βασίστηκε σε έναν αλγόριθμο που λέγεται Ciacco. Είναι το υποκοριστικό του “πιο λαίμαργου ανθρώπου στη γη” ενός από τους χαρακτήρες της Θείας Κωμωδίας του Δάντη. Τον αλγόριθμο εφεύρε ο Αντουάν Ριμπό, ένας Γαλλοαμερικανός μηχανικός υπολογιστών, ο οποίος άντλησε δεδομένα από πηγές στις οποίες περιλαμβάνονται 200 γαστρονομικοί οδηγοί από 92 χώρες, όπως Michelin, Gault & Millau και Zagat, αλλά και ιστοσελίδες όπως το TripAdvisor και το OpenTable.

Βατερλό σε ένα πιάτο

Έτσι χαρακτήρισε τη La Liste Γάλλος κριτικός γεύσης ενώ ο Φιλίπ Φορ, ο κορυφαίος "γαστροδιπλωμάτης" της Γαλλίας είπε στο Γαλλικό GQ: “Oι Αγγλοσάξωνες είναι πρόθυμοι να μας ληστέψουν. Θα αντισταθούμε, θα τους δείξουμε ότι δεν είμαστε κάποιοι γερασμένοι”. Στη λίστα πρώτες στις γεύσεις είναι οι Γαλλία, Ιαπωνία, Αμερική, Ηνωμένο Βασίλεια καιακολουθούν Κίνα, Ισπανία, Γερμανία και Ιταλία. Περισσότεροι από 3.000 σεφ συνεργάστηκαν για την αξιοπιστία της και 20 επιστήμονες της γαστρονομίας συμμετείχαν σε μια προσπάθεια εκρηκτικών απολαύσεων στον ουρανίσκο.

“Πιστεύω ότι διαθέτουμε καλύτερο προϊόν” λέει ο Γάλλος ενώ από τη Βρετανία των “50 καλύτερων εστιατορίων στον κόσμο η απάντηση ήταν καθοριστική. “Δεν λειτουργούμε γεωπολιτικά” ισχυρίζονται.

Τη La Liste έχουν χορηγήσει επιχειρηματικοί κολοσσοί της Γαλλίας όπως Moët et Hennessy και Nestlé France. “Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι για μια λίστα που ευνοεί τη Γαλλία. Τα δικά μας εστιατόρια είναι 118 μέσα σε 1.000” προσθέτει ο Φορ. “Εϊμαστε προετοιμασμένοι για αντιδράσεις και επικριτικά σχόλια.

“Αναρωτιέμαι γιατί επιδιδόμαστε σε τέτοιες γελοιότητες για να αποδείξουμε τους εαυτούς μας” σχολίασε τη δημιουργία της La Liste ο γευσιγνώστης της Γαλλίας, Φρανσουά Σιμόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ