ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: «Δεν πουλάμε την Μακεδονία, τη σώζουμε»

Τσίπρας: «Δεν πουλάμε την Μακεδονία, τη σώζουμε»
EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Σφοδρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη, κατηγορώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι μετατρέπει «την ιστορική παράταξη της κεντροδεξιάς, σε ακροδεξιά σέχτα». «Η Συμφωνία των Πρεσπών, βάζει τέλος στην παραχάραξη της ιστορίας μας» υποστήριξε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι «κλείνει οριστικά και αμετάκλητα, τη προσβλητική οικειοποίηση της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας».

Με σύνθημα «ναι στην Μακεδονία της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης» και «όχι στον εθνικισμό», μίλησε στο «Παλαί ντε Σπορ» της Θεσσαλονίκης ο Αλέξης Τσίπρας, παρόντων πολλών υπουργών της κυβέρνησης. Από την έναρξη της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους εναντίον «όσων χρεοκόπησαν τη χώρα».

«Δεν επιτρέπουμε στους απατεώνες της πολιτικής, που λεηλάτησαν την πατρίδα μας και την έριξαν στα βράχια της χρεοκοπίας, να ντύνονται σήμερα με χλαμύδες και περικεφαλαίες και να παριστάνουν τους υπερπατριώτες, χέρι-χέρι με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Σε τούτο τον τόπο δεν πέρασε ποτέ ο φασισμός, ο εθνικισμός, η πατριδοκαπηλία και δεν θα περάσουν ούτε και σήμερα» είπε ο κ.Τσίπρας κατά την έναρξη της ομιλίας του, χαρακτηρίζοντας τη Θεσσαλονίκη ως πόλη «της αρμονικής συνύπαρξης των διαφορετικών παραδόσεων και των πολιτισμών».

«Δεν είναι η πόλη της ακροδεξιάς και του μίσους», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Γιατί η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, η Ελλάδα δε θα γυρίσει πίσω», υπογράμμισε, τονίζοντα ότι η Θεσσαλονίκη δίνει σήμερα απάντηση στο σκοτάδι, στο μίσος, στον εθνικισμό και στην πατριδοκαπηλία».

«Δε θα επιτρέψουμε στους απατεώνες της πολιτικής που λεηλάτησαν τη πατρίδα μας και την έριξαν στα βράχια της χρεοκοπίας, να ντύνονται σήμερα με χλαμίδες και περικεφαλαίες και να παριστάνουν τους υπερπατριώτες, χέρι χέρι με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής», συνέχισε.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

«Δε θα επιτρέψουμε άλλο στους κληρονόμους, στους πολιτικούς γόνους και στους χορηγούμενους της Siemens και της Novartis, να παριστάνουν του υπερπατριώτες», συμπλήρωσε.

Από το βήμα εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έβγαλε από τον λαιμό του λαού τη μνημονιακή θηλιά» και επεσήμανε ότι «βαδίζουμε προς τη δίκαιη ανάπτυξη». «Έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια και εμείς την απελευθερώσαμε» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Προστατεύσαμε τους πιο αδύναμους, μοιράσαμε πιο δίκαια τα βάρη και επαναφέραμε τη δικαιοσύνη», ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «οι άλλοι έβαλαν τη χώρα στην περιπέτεια των μνημονίων και της χρεοκοπίας, εμείς την απελευθερώσαμε», εκείνοι καταρράκωσαν την αξιοπρέπεια και τη περηφάνια των Ελλήνων, εμείς την ανακτήσαμε».

«Μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ουραγό των διεθνών εξελίξεων, εμείς την αναδεικνύουμε σε ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη νοτιανατολική Μεσόγειο», είπε, τονίζοντας ότι «δεν θα τους επιτρέψουμε να εγκαλούν αυτοί εμάς για μειοδοσία και εθνομηδενισμό και να γυρίσουν ξανά την Ελλάδα στις σκοτεινές εποχές του διχασμού».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι πολλοί αμφιβήτησαν τις δεσμεύσεις που είχε κάνει από τη ΔΕΘ «μετά την απαλλαγή της χώρας από τα δεσμά της λιτότητας και των μνημονίων», σήμερα όμως «κάνουν τη καρδιά τους πέτρα και αναγκάζονται να ψηφίζουν μαζί μας». «Σήμερα κανείς δε μπορεί πια να αμφισβητήσει ότι η κυβέρνησή μας έβγαλε τη θηλιά από το λαιμό της χώρας και του λαού μας», υπογράμμισε.

«Δεν θα ξεμπεδέψουν έτσι εύκολα με την αριστερά και δεν θα γυρίσουμε πίσω», είπε ο κ. Τσίπρας πιάνοντας το νήμα από σύνθημα που ακούστηκε στο Αλεξάνδρειο.

Σχολίασε ότι «πολλοί είχαν προεξοφλήσει την αποτυχία μας. Αποδείξαμε ότι έκαναν λάθος. Πολλοί πίστεψαν ότι θα είμαστε μια σύντομη παρένθεση. Αποδείξαμε ότι έκαναν λάθος. Άλλοι διακήρυσσαν, ότι επειδή δεν έχουμε πείρα διακυβέρνησης, διότι δεν προερχόμαστε από πολιτικά τζάκια, είναι προδιαγεγραμμένο να αποτύχουμε. Αποδείξαμε ότι έκαναν λάθος. Όλοι τους έκαναν λάθος».

Σημείωσε ότι «δεν παραδοθήκαμε ούτε στους δανειστές, ούτε στα μεγάλα συμφέροντα. Παλέψαμε, ματώσαμε αλλά ανοίξαμε δρόμους». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «το τέλος των μνημονίων, η 21η Αυγούστου του 2018, δεν μας χαρίστηκε από κανέναν. Εμείς, εσείς, ο λαός με τις θυσίες του, φέραμε τον Αύγουστο του 2018».

Η Συμφωνία των Πρεσπών βάζει τέλος στην παραχάραξη της ιστορίας

«Η Συμφωνία των Πρεσπών, βάζει τέλος στην παραχάραξη της ιστορίας μας» υποστήριξε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι «κλείνει οριστικά και αμετάκλητα, τη προσβλητική οικειοποίηση της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας».

«Κλείνει οριστικά και αμετάκλητα, τη παραδοξολογία του αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ, με τρόπο σαφή και καθαρό ο οποίος από εδώ και στο εξής θα αποτυπώνεται και στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας», συμπλήρωσε.

«Κλείνει οριστικά και αμετάκλητα», είπε, «το παράθυρο που άνοιξε η εθνικά ανεύθυνη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων, που οδήγησε στο να αναγνωριστεί παγκοσμίως η γειτονική μας χώρα, με τη σημερινή συνταγματική της ονομασία, δηλαδή ως δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η γειτονική χώρα «όταν και μόνο όταν ολοκληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεων της που ορίζει η συμφωνία, θα ενταχθεί στους διεθνείς θεσμούς και θα αναγνωρίζεται παγκόσμια με τη νέα της ονομασία, ονομασία που κατοχυρώνει και μέσω της συνταγματικής μεταρρύθμισης».

«Η ΝΔ βρίσκεται σε στρατηγική παράκρουση»

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «στρατηγική παράκρουση» από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ για «διχασμός του λαού μας σε εθνικόφρονες και προδότες». Σχολίασε ότι τέτοιοι «εθνικόφρονες» στο εξωτερικό δηλώνουν υπέρ της σύνθετης ονομασίας, «αλλά στο εσωτερικό διαδηλώνουν κατά της συμφωνίας για το Μακεδονικό».

Έντονη κριτική και στον Κυριάκο Μητσοτάκη άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «αναπαράγει τις αισχρότητες διάφορων περιθωριακών ακροδεξιών, περί προδοσίας και συναλλαγής»

«Δεν μπορεί όμως κάποιος να περιμένει πολλά από τις δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος. Τι να περιμένει κανείς από τον κ. Μητσοτάκη;Τον φιλελεύθερο, τον ευρωπαϊστή, που κάποιοι ίσως και να πίστεψαν ότι θα αλλάξει τη θλιβερή εικόνα που κληροδότησε στη ΝΔ ο κ. Σαμαράς; Να μετατρέπει με τις ευλογίες Σαμαρά, Βορίδη και Γεωργιάδη, την ιστορική παράταξη της κεντροδεξιάς, σε ακροδεξιά σέχτα», είπε.

«Η Ελλάδα ακούει τον κ. Μητσοτάκη να ξεπλένει τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, υιοθετώντας τις δικές της θέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Μια τέτοια γραμμή είναι που νομιμοποιεί στελέχη της ΝΔ, να συναγελάζονται με χρυσαυγίτες σε διάφορα εθνικιστικά συλλαλητήρια. Που νομιμοποιεί συνδικαλιστές - εκπαιδευτικούς υποτίθεται - της ΝΔ να βγάζουν ανακοινώσεις που θυμίζουν Μεταξική φάλαγγα», συμπλήρωσε.

«Έτσι, που να αποθρασύνεται ο Φύρερ της Χρυσής Αυγής, και να απευθύνει δημόσια, πρόσκληση κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ», σχολίασε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ