ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δείτε εάν θα πληρώσετε πρόσθετους φόρους το 2019

Δείτε εάν θα πληρώσετε πρόσθετους φόρους το 2019
Eurokinissi

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχεδιάζει να ανοίξει την αυλαία των δηλώσεων νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και συγκεκριμένα στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Μπορεί φέτος να μην υπάρχει καμία αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς των φυσικών προσώπων, αλλά δεν είναι λίγες οι εκπλήξεις, οι παγίδες και οι ανατροπές με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι πάνω από 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Μεταξύ αυτών τα ζευγάρια με χωριστές φορολογικές δηλώσεις, οι οποίες κρύβουν έξτρα φόρο, οι έγγαμοι με κοινή δήλωση αλλά ξεχωριστά εκκαθαριστικά σημειώματα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων Airbnb, οι φορολογούμενοι με αναδρομικά αλλά και με χαράτσι ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και λογιστές, οι μεσίτες και οι έμποροι.

Συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι που θα πληρώσουν έξτρα φόρους είναι οι εξής:

  • Ζευγάρια με χωριστές δηλώσεις: Κινδυνεύουν να πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων και θα πληρώσουν έξτρα φόρο εάν τα εισοδήματα τους δεν καλύπτουν τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες: Θα βρεθούν σε φορολογικό κλοιό αφού θα πρέπει να δηλώσουν αναλυτικά µία προς µία όλες τις επαγγελματικές δαπάνες για να εκπέσουν από τα ακαθάριστα έσοδα.
  • Μεσίτες και έμποροι θα πρέπει να δηλώσουν αναλυτικά στοιχεία για τα είδη, τον αριθμό και τα ποσά των συναλλαγών αξίας ίσης ή μεγαλύτερης των 10.000 ευρώ που είχαν µε τους πελάτες τους το 2018.
  • Οι ιδιοκτήτες ακινήτων Airbnb: Θα φορολογηθούν για τα πραγματικά τους εισοδίασα µε συντελεστές 15%-45%. Τα εισοδήματα που θα αφανίσουν θα διασταυρωθούν µε τα στοιχεία που δήλωσαν στο μητρώο βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων.
  • Οι υπάλληλοι που αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο και οι συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων: Θα πληρώσουν έξτρα φόρο για τα ποσά των αναδρομικών που εισέπραξαν. Εκτός από τον φόρο 20% που παρακρατήθηκε, θα επιβληθεί και ειδική εισφορά αλληλεγγύης µε συντελεστές από 2,2% έως 10%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ