ΚΟΣΜΟΣ

Η πΓΔΜ αλλάζει τις πινακίδες στα σύνορά της

Η πΓΔΜ αλλάζει τις πινακίδες στα σύνορά της
EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σήμερα αναμένεται να αποσταλεί από την Αθήνα στα Σκόπια η ρηματική διακοίνωση που θα ενημερώνει πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία τόσο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, όσο και του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, όπως γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε χθεσινή του συνέντευξη.

Από σήμερα θα ξεκινήσει και η αλλαγή των πινακίδων στη γείτονα χώρα. Συγκεκριμένα, θα αρχίσουν να τοποθετούνται οι πινακίδες που θα αναγράφουν την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών μέσων, οι πρώτες πινακίδες που θα αλλάξουν είναι στον μεθοριακό σταθμό της Γευγελής, ήτοι το μεγαλύτερο σημείο διέλευσης με την Ελλάδα.

Ήδη πάντως τις πρώτες πρωινές ώρες, αφαιρέθηκαν τα γράμματα με τη σημερινή ονομασία της χώρας, «Δημοκρατία της Μακεδονίας», από το κτίριο της κυβέρνησης, στο κέντρο των Σκοπίων.

Στη θέση τους θα τοποθετηθούν νέα γράμματα με την καινούρια ονομασία της χώρας «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Κάτι τέτοιο ίσως να συμβεί αύριο, στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του κτιρίου όπου στεγάζεται η κυβέρνηση, κατά την οποία θα τοποθετηθεί η σημαία του ΝΑΤΟ. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ και σε αυτήν θα παραστούν εκπρόσωποι του επιτελείου του ΝΑΤΟ και πρέσβεις των κρατών -μελών της Συμμαχίας στα Σκόπια.

Νόμος Κατσέλη: Μπρα ντε φερ Φλαμπουράρη-Δραγασάκη για την α’ κατοικία

Καιρός: Έρχονται χιόνια και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας

Καρέ-καρέ η κατάρρευση του κτηρίου στο Γκάζι

Όπως σημείωσε στη συνέντευξή του ο κ. Κατρούγκαλος, από αυτή τη βδομάδα θα είναι υποχρεωτική η χρήση της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία.

«Είναι ρητή και ξεκάθαρη η Συμφωνία των Πρεσπών επ’ αυτού. Σε όλα τα διεθνή φόρα, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, στις διμερείς σχέσεις αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, π.χ. σε όλα τα νέα έγγραφα, θα αναφέρεται η γειτονική χώρα με τη νέα συνταγματική ονομασία» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ