ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες οι εξελίξεις στο Κυπριακό

Ραγδαίες οι εξελίξεις στο Κυπριακό
Η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου "περιμένει" τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις Eurokinissi

Χρονιά δημοψηφισμάτων πιθανόν να είναι το 2016 για ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους.

Το καλό κλίμα εντός του οποίου διενεργούνται οι διαπραγματεύσεις, μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, αποτυπώνεται πλέον και στη σαφή πρόοδο που έχει σημειωθεί σε ακανθώδη ζητήματα όπως το περιουσιακό και η διακυβέρνηση.
Αναστασιάδης και Ακιντζί έκλεισαν τον κύκλο των συναντήσεων τους για το 2015 με κοινή ανακοίνωση στην οποία διατρανώνουν διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν τη θετική δυναμική των συνομιλιών στις προσεχείς συναντήσεις τους που έχουν προγραμματιστεί για το νέο χρόνο.

Όπως σημειώνεται στο κοινό ανακοινωθέν: «οι δύο ηγέτες αντιλαμβάνονται ότι το έργο που έχουν ενώπιόν τους παραμένει δύσκολο, εντούτοις είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν τη θετική δυναμική των συνομιλιών στις προσεχείς συναντήσεις τους που έχουν προγραμματιστεί για τις 7, 14 και 29 Ιανουαρίου 2016».

Αργά αλλά σταθερά ξεπερνιούνται εμπόδια

Κοινή πεποίθηση όλων όσων έχουν γνώση των διαχρονικών δυσκολιών που προέκυπταν στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό είναι ότι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί έχουν πετύχει σημαντική πρόοδο σε επιμέρους ζητήματα που άπτονται της τελικής λύσης.

Για παράδειγμα στο περιουσιακό όπου το δύσκολο ζήτημα παραμένουν τα δικαιώματα του νόμιμου ιδιοκτήτη αλλά και αυτά που έχουν αποκτήσει οι χρήστες των περιουσιών, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος χωρίς όμως να υπάρξει ακόμα τελικά συμφωνία.

Σε παρόμοια κατάσταση φαίνεται να βρίσκεται και το ζήτημα της διακυβέρνησης καθώς η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει στην εκ περιτροπής προεδρεία, με αποτέλεσμα να επιχειρείται η εξεύρεση κοινά αποδεκτής φόρμουλας.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με το δύσκολο θέμα του εδαφικού ενώ η διαχρονική διαφωνία στο θέμα των εγγυήσεων φαίνεται πως θα αποτελέσει το τελευταίο εμπόδιο πριν τη διενέργεια δημοψηφισμάτων. Όπως έχουν αυτή τη στιγμή τα πράγματα Ελλάδα όσο και Βρετανία έχουν άμεσα ή έμμεσα εκφράσει την πρόθεσή τους να απεμπολήσουν το δικαίωμα της εγγυήτριας δύναμης όπως αυτό απορρέει από το Σύνταγμα του 1960. Έτσι, παραμένει να ξεκαθαριστεί η στάση της Άγκυρας η οποία δεν έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά της στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Πάντως, φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να βρεθεί φόρμουλα που να ικανοποιεί και την Άγκυρα αλλά και να κατευνάζει ανησυχίες ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων.

Παράλληλα, για πρώτη φορά φαίνεται ότι υπάρχει συναντίληψη στο ότι η λύση πρέπει να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο ενώ κρίσιμο θέμα παραμένει και το οικονομικό κόστος ενδεχόμενης λύσης.

Τι «τρέχει» με Νταβός;

Τις τελευταίες ημέρες είχε αναπτυχθεί έντονη φημολογία σχετικά με πιθανή σύγκληση Πενταμερούς Διάσκεψης (Ελληνοκύπριου, Τουρκοκύπριοι, Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία) στο περιθώριο της παρουσίας των ηγετών στο Νταβός για το ετήσιο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ. Παρά το ότι τόσο η ελληνοκυπριακή όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά έσπευσαν να διαψεύσουν τη σχετική φημολογία, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μουσταφά Ακιντζί θα βρίσκεται στο Νταβός τις ίδιες ημερομηνίες με αποτέλεσμα να είναι πιθανές άτυπες συναντήσεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών.

Διεθνής κινητικότητα

Ενδεικτικό της κινητικότητας που επικρατεί είναι και η κάθοδος μέσα στον Δεκέμβριο των Υπουργών Εξωτερικών των πέντε μονίμων κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μάλιστα, ένας εξ αυτών φέρεται να δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «τα άστρα στην Κύπρο είναι ευθυγραμμισμένα όσο ποτέ άλλοτε».
Προσωπικά φέρεται να παρακολουθεί τις εξελίξεις και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ενώ, σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες της «Καθημερινής Κύπρου», στις Βρυξέλλες έχει συσταθεί επιτροπή για το Κυπριακό η οποία, εκτός των άλλων, πραγματοποιεί ασκήσεις προσομοίωσης στη λογική ότι το Κυπριακό έχει λυθεί.

Το γιορτινό μήνυμα των δύο ηγετών

Εν τω μεταξύ δόθηκε χθες στη δημοσιότητα κοινό εορταστικό μήνυμα Αναστασιάδη και Ακιντζί. Ενδεικτικό του καλού κλίματος είναι και το ότι, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Milliyet, ο Μουσταφά Ακιντζί άλλαξε την πινακίδα του αυτοκινήτου που τον μετέφερε στα γυρίσματα και αντικατέστησε το «Πρόεδρος της ΤΔΒΚ» με σύμβολα ειρήνης όπως περιστέρι, κλαδί ελιάς και φύλλα δάφνης.

Δείτε το making of του κοινού μηνύματος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ