ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Λάστιχο» η διάταξη για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

«Λάστιχο» η διάταξη για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Από τώρα ψάχνουν να βρουν τρόπους ο μεν ΣΥΡΙΖΑ να επαναλάβει ότι έκανε το 2015 με το μπλόκο στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και τη διάλυση της Βουλής και άρα προσφυγή στις κάλπες, η δε Νέα Δημοκρατία τρόπους που θα την οχυρώνουν πίσω από την αναθεώρηση του Συντάγματος έτσι ώστε να μην αποτελέσει δεξιά παρένθεση το 2020.

Τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και η οδός Πειραιώς με αφορμή την πρώτη ψηφοφορία, αύριο Πέμπτη, για τις αναθεωρητέες διατάξεις και ειδικότερα το άρθρο 32 που αποσυνδέει την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τις εκλογές, διασταύρωσαν τα ξίφη τους μέσα από διαρροές, ανακοινώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών τους. Έγινε, έτσι ξεκάθαρος ο τρόπος με τον οποίο η κάθε πλευρά θα κάνει «λάστιχο» τη συγκεκριμένη διάταξη του Συντάγματος για να ωφεληθεί πολιτικά.

Οι αναφορές στελεχών της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης για το ίδιο θέμα έδωσαν τον τόνο της αντιπαράθεσης που για μια ακόμη φορά φάνηκε ότι διαφωνούν όχι ως προς την ουσία, αλλά ως προς το παραγόμενο αποτέλεσμα. Τα δύο μεγάλα κόμματα έδειξαν, με αυτόν τον τρόπο στους πολίτες ότι το άμεσο ενδιαφέρον τους είναι η εξυπηρέτηση των πολιτικών τους σχεδιασμών.

Όλα ξεκίνησαν με το άρθρο 32 του Συντάγματος που προβλέπει τον τρόπο εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφωνούν ότι πρέπει να αναθεωρηθεί και η νέα ρύθμιση να ισχύσει από την επόμενη βουλή, με όποια κυβέρνηση αναδειχθεί από τις εθνικές εκλογές. Για να γίνει αυτό, η ΝΔ πρότεινε στις δύο ψηφοφορίες αύριο, Πέμπτη, και τον Μάρτιο να χρειαστούν 180 ψήφοι και όχι με απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών. Έτσι, με το σκεπτικό αυτό η επόμενη Βουλή θα έφερνε σε ισχύ τη νέα διάταξη με 151 ψήφους και όχι με 180 που ήδη θα είχε περάσει δύο φορές πριν τις εκλογές.

Αλέξης Τσίπρας: Η ΝΔ παίζει με τη συναλλαγή και την ανταλλαγή

Τα όσα ακολούθησαν ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι τουλάχιστον κωμικοτραγικά αφού τα δύο μεγάλα κόμματα απέδειξαν ότι μεταχειρίζονται το Σύνταγμα κατά το δοκούν.

Το γραφείο τύπου του Πρωθυπουργού εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η δημόσια συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση επιχείρησε να παίξει πολιτικά παιχνίδια και με τις παλινωδίες της θέλησε να υποβαθμίσει και να ευτελίσει την κορυφαία θεσμική διαδικασία του πολιτεύματος. Ήταν εξάλλου εκείνη που μέχρι την τελευταία στιγμή άλλαζε θέσεις για την συμμετοχή της ή μη στη διαδικασία.

Τα ίδια συνεχίζει και σήμερα με την υιοθέτηση ανυπόστατων σεναρίων περί δήθεν αποχώρησης βουλευτών της πλειοψηφίας από τη διαδικασία.

Η ΝΔ επιμένει να αντιλαμβάνεται την αναθεώρηση σαν ένα παιχνίδι συναλλαγής και ανταλλαγής, απειλώντας ότι δεν θα υποστηρίξει ακόμη και ώριμες μεταρρυθμίσεις αν δεν γίνει αποδεκτό το σύνολο της νεοφιλελεύθερης ατζέντας της. Η συναίνεση δεν είναι όμως συναλλαγή.

Είναι λοιπόν η τελευταία που μπορεί να παραδίδει μαθήματα σεβασμού των θεσμών στην παρούσα κυβέρνηση, η οποία από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη, όχι μόνο ως προς τα άρθρα που θα εισαχθούν προς αναθεώρηση αλλά και ως προς την κατεύθυνσή τους. Και αυτή η θέση είναι κρατούσα και στη νομική θεωρία, αλλά και σύμφωνη με τη νομολογία του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση οι τακτισμοί και οι διαστρεβλώσεις στις οποίες αναλώνεται η Νέα Δημοκρατία ελάχιστα απασχολούν, καθώς και στην αναθεωρητική Βουλή θα βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης».

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με Συνταγματολόγους

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε συνάντηση με Συνταγματολόγους οι περισσότεροι προερχόμενοι από το χώρο της κεντροαριστεράς μάλιστα. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής μέσω και της σχετικής ανακοίνωσης που εκδόθηκε, η ΝΔ αναφέρει πως «βασικό αντικείμενο της συνάντησης ήταν η καινοφανής θεωρία του ΣΥΡΙΖΑ ότι ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος οι αποφάσεις της παρούσας βουλής δεσμεύουν την επόμενη όχι μόνον ως προς τα αναθεωρητέα άρθρα, αλλά και ως προς το περιεχόμενό τους.

Την πρωτοφανή αυτή άποψη σημειώνεται ότι υποστήριξαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ισχυριζόμενοι ότι οι διατυπώσεις που προτείνουν για κάθε αναθεωρητέο άρθρο είναι απολύτως δεσμευτικές και για την επόμενη Βουλή. Κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ σε οποιαδήποτε προηγούμενη αλλαγή του καταστατικού χάρτη.

Οι Συνταγματολόγοι οι οποίοι τοποθετήθηκαν εκτενώς για την καινοφανή αυτή άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, ομόφωνα συμφώνησαν ότι «η επόμενη Βουλή που θα είναι αναθεωρητική, καθοιονδήποτε τρόπο δεν δεσμεύεται ως προς το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων». Επιπλέον δε επισήμαναν ότι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο «στην αναθεωρητική διαδικασία παρεμβάλλονται οι εθνικές εκλογές, προκειμένου να τοποθετηθεί το εκλογικό σώμα και επί των προτάσεων των κομμάτων για τη Συνταγματική αναθεώρηση».

Υπογραμμίζεται ότι την άποψη αυτή που διαχρονικά είναι η κρατούσα, υποστήριξαν και οι δύο ακόμη γνωστοί Συνταγματολόγοι -οι κ. Νίκος Αλιβιζάτος και Αντώνης Μανιτάκης- οι οποίοι ήταν προσκεκλημένοι στη χθεσινή σύσκεψη, αλλά συνομίλησαν τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, καθώς απουσιάζουν στο εξωτερικό.

Κόντρα ΝΔ και Γ. Κατρούγκαλου

Έτσι η Ν.Δ «καλεί την κυβέρνηση να σταθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων. Να εγκαταλείψει έστω μια φορά τις καιροσκοπικές μεθοδεύσεις της και να αντιμετωπίσει με την δέουσα σοβαρότητα την αναθεώρηση του Συντάγματος που είναι η σημαντικότερη κοινοβουλευτική διαδικασία».

Ταυτόχρονα από την κυβέρνηση ο Συνταγματολόγος και αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, είχε μακρά συνομιλία με δημοσιογράφους στη βουλή όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «Μας εξαναγκάζουν να κάνουμε πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα αξιολογούνταν αλλιώς ως μη συμβατά».

Ένα από τα σενάρια πάντως που έχει διακινηθεί αλλά διαψεύστηκε ως fake news από τον κ. Κατρούγκαλο είναι και η αποχή ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις δύο επίμαχες ψηφοφορίες στη βουλή έτσι ώστε να μην συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι για την αναθεώρηση του άρθρου 32. Με βάση αυτό το σενάριο πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωναν ότι «Η καταγέλαστη δήλωση του κ. Κατρούγκαλου ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται, λέει, να μην ψηφίσουν κάποιες από τις δικές τους συνταγματικές προτάσεις, από φόβο μήπως τις ψηφίσει και η ΝΔ, θα μείνει στην Ιστορία ως μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού: Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση όχι μόνον ομολογεί ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές, αλλά ότι ο αντίπαλός της θα έχει και την αυτοδυναμία. Για να ολοκληρωθεί η πλήρης αυτογελοιοποίηση της κυβέρνησης-κουρελού, προτείνουμε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψηφίσουν τις προτάσεις τους, να πάνε μετά, όλοι μαζί, και για γκαζόζες...»

Όχι από το ΚΙΝΑΛ

Ο έτερος Συνταγματολόγος και πρώην υπουργός, βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος στην ομιλία του εντός της Βουλής τάχθηκε, πάντως, κατά της άμεσης εκλογής προέδρου Δημοκρατίας επιχειρηματολογώντας με βάσεις τις αποφάσεις του Συντάγματος: «Όσοι προτείνουν άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εισηγούνται μια αντιδημοκρατική οπισθοδρόμηση. Το κοινοβουλευτικό πολίτευμα εξορθολογίστηκε, προκειμένου να υπάρξει κυβερνητική σταθερότητα. Ο εξορθολογισμός προέκυψε μέσα από τον περιορισμό της απλής αναλογικής, την απάλειψη του αιρετού του αρχηγού του κράτους και της αφαίρεσης των πολιτικών του αρμοδιοτήτων. Όσοι προτείνουν άμεση εκλογή, προτείνουν την επαναφορά του διχασμού. Διχασμός, όμως, είναι η ευκολία για κάποιους μέσα στη δυσκολία, προκειμένου να αντλήσουν εκλογικά οφέλη. Η άμεση εκλογή εξοπλίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με υπερβολική πολιτική ισχύ, ακόμη κι αν δεν έχει αρμοδιότητες. Και αυτή με τη σειρά της οδηγεί σε πολιτικές κρίσεις, οι οποίες θα μετατρέπονται σε πολιτειακές.Όχι, λοιπόν, στην άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ