ΑΠΟΨΕΙΣ

Μπορεί η Barbie ν' αλλάξει τον κόσμο; Όχι, αλλά μπορεί να δείξει έναν κόσμο που αλλάζει

Μπορεί η Barbie ν' αλλάξει τον κόσμο; Όχι, αλλά μπορεί να δείξει έναν κόσμο που αλλάζει
Diane Bondareff/AP Images for Mattel

Πώς κρατάς, στην εποχή του #metoo, ζωντανή μια κούκλα που όταν πρωτοεμφανίστηκε -το 1960- περιλάμβανε στη συσκευασία της οδηγίες για καλλίγραμμη σιλουέτα, με πρώτη και καλύτερη τη φράση «μην τρως»; Απλό: Τη φέρνεις στην εποχή μας.

Η Μπάρμπι κοντεύει τα 60. Εντάξει, δεν κάνει ρυτίδες και δεν χρειάζεται επίσκεψη στον πλαστικό της για να το πετύχει αυτό, είναι πλαστική από μόνη της εξάλλου. Μπορεί, λοιπόν, να μην μεγάλωσε, ωρίμασε όμως. Και έμαθε να αποδέχεται την εποχή της και πέρα απ’ αυτό, όχι μόνο να την ακολουθεί αλλά να την οδηγεί κιόλας. Κάθισε σε αναπηρικό καροτσάκι, απέκτησε καμπύλες, βγήκε από την κουζίνα και το ροζ συννεφάκι της πάμπλουτης και ανέμελης γυναίκας των 60s και προσγειώθηκε στην εποχή που οι γυναίκες φοράνε παντελόνια και τα «τιμούν» κιόλας. Με την εργασία και την αξία τους.

Και ναι, αυτό έχει και σημασία και αξια. Επειδή κανένα παιχνίδι δεν είναι πιο εκπαιδευτικό από εκείνο που δείχνει στα παιδιά την πραγματικότητα.

AP 133406075470

Η αλλαγή της Μπάρμπι ξεκίνησε πολύ πρόσφατα, μόλις το 2016, όταν βγήκαν στα καταστήματα οι πρώτες Μπάρμπι με καμπύλες. Κι όσο κι αν αυτό φανεί κάπως αστείο, το στοιχείο που τα άλλαξε όλα, αλλά πονοκεφάλιασε και περισσότερο τους σχεδιαστές της «νέας Μπάρμπι» είναι το πώς θα ξεφορτώνονταν το κενό ανάμεσα στα πόδια της. «Ακούμε αυτό που λένε τα κορίτσια και ξέρουμε ότι αυτό το κενό εκεί ψηλά ανάμεσα στα πόδια είναι το σημείο με το οποίο παθαίνουν εμμονές και οδηγούνται στα γνωστά αποτελέσματα (σ.σ. προβλήματα βάρους)», λέει η Κιμ Κάλμον, επικεφαλής του σχεδιαστικού τμήματος της Mattel για τη Μπάρμπι.

Η ίδια παραδέχεται ότι θα πάρει πολλά χρόνια για την πλήρη αναμόρφωση της κούκλας που εδώ και δεκαετίες είναι στην πραγματικότητα ένα pοp είδωλο. Παρόλα αυτά, η προσαρμογή της στο σήμερα έφερε αποτελέσματα: Οι πωλήσεις ανέβηκαν κατά 9% το τελευταίο τέταρτο του 2017, γεγονός που δείχνει ότι τα κορίτσια αγαπάνε τη νέα Μπάρμπι, που τους μοιάζει περισσότερο.

636601025285731121 Screen Shot 2018 04 23 at 5.29.18 PM

Ακόμα πιο ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η κούκλα που πούλησε πιο πολύ το 2018 ήταν μια χυμώδης κοκκινομάλλα που φοράει ένα μπλουζάκι με το σύνθημα «Girl Power».

Οi Μπάρμπι που παρήχθησαν τα τελευταία δύο χρόνια είναι μαύρες, ασιάτισσες, με διάφορα χτενίσματα και κουρέματα, με χιτζάμπ, καλογυμνασμένες, μια μοιάζει με τη Φρίντα Κάλο και μια με την Αμέλια Έκχαρντ. Επόμενο πρότζεκτ; Μια παχουλή Μπάρμπι. «Γιατί όχι;», λέει η σχεδιάστρια. «Υπάρχουν και τέτοιες γυναίκες, δεν υπάρχουν;» Η ίδια προσθέτει ότι η Μπάρμπι θα συνεχίσει να αλλάζει έως ότου περιλάβει όλα τα μοντέλα πραγματικών γυναικών στη συλλογή της.

Κι εδώ έρχεται η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου: «Θα δούμε και Μπάρμπι τρανς;»

«Αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση», απαντά η Κάλμον, που δεν λέει ναι, αλλά ούτε και όχι. «Διερευνούμε όλες τις πιθανότητες. Κανείς δεν μπορεί να βάλει όρια».

«Μέση δαχτυλίδι: Η Μπάρμπι αλλιώς» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Το «Μέση Δαχτυλίδι: H Μπάρμπι Αλλιώς» αποτελεί την ταινία έναρξης του American Film Showcase, που εξερευνά το σύγχρονο αμερικανικό ντοκιμαντέρ το οποίο θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη (2-5 Μαρτίου), και θα συνεχιστεί στην Αθήνα από τις 6 εώς τις 21 Μαρτίου σε διάφορους χώρους. Το φετινό αφιέρωμα επικεντρώνει την προσοχή του στο θέμα της ισότιμης εκπροσώπησης των γυναικών στη βιομηχανία του θεάματος και περιλαμβάνει μια εκλεκτική επιλογή βραβευμένων και πολυσυζητημένων ταινιών των τελευταίων δύο ετών.

Η έναρξη του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί με το εν λόγω ντοκιμαντέρ την Τετάρτη 6 Μαρτίου, στις 9 μ.μ., στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, μετρό Κεραμεικός).

Βαδίζοντας προς τα εξηκοστά της γενέθλια, η Μπάρμπι έχει υπάρξει fashion icon, pop culture φαινόμενο, αλλά και στόχος έντονης κριτικής. Ωστόσο, η ομάδα στην καρδιά της Mattel που έχει αναλάβει την επικίνδυνη αποστολή να ανανεώσει το απαρχαιωμένο image της, δεν είναι αυτή που φαντάζεστε. Με επικεφαλής μια queer σχεδιάστρια με φεμινιστικές καταβολές, η ομάδα πίσω από την Μπάρμπι αντιμετωπίζει το ένα εμπόδιο μετά το άλλο, καθώς τα πιστεύω τους έρχονται σε σύγκρουση με το ένοχο παρελθόν της κούκλας που πρέπει να αλλάξουν. Το «Μέση Δαχτυλίδι: H Μπάρμπι Αλλιώς» δεν είναι απλά ένα ντοκιμαντέρ, αλλά κι ένα ενημερωτικό ταξίδι στην ιστορία της πιο δημοφιλούς κούκλας στον κόσμο. Είναι τελικά όργανο καταπίεσης ή πρωτεργάτης της γυναικείας ανεξαρτησίας, και μάλιστα σε μια εποχή που οι γυναίκες με το ζόρι έβγαιναν από το σπίτι για να δουλέψουν;

Info

Η είσοδος στην προβολή είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Υπότιτλοι στα ελληνικά

Πρωτότυπος τίτλος: Tiny Shoulders, Rethinking Barbie

Σκηνοθεσία: Αντρέα Νέβινς
Έτος: 2018
Χώρα: ΗΠΑ
Γλώσσα: Αγγλικά
Διάρκεια: 90

ΔΗΜΟΦΙΛΗ