ΚΟΣΜΟΣ

Τρομάζει την Ευρώπη το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος την Πρωτοχρονιά

Τρομάζει την Ευρώπη το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος την Πρωτοχρονιά
Απαγορεύονται να φέρουν σακίδια όσοι προσέλθουν στην Πύλη του Βραδεμβούργου κατά τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς. REUTERS/Hannibal Hanschke

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται για τρίτη συνεχή ημέρα το σύνολο των πρωτευουσών της Γηραιάς Ηπείρου.

Οι ευρωπαίοι πολίτες μοιάζουν μουδιασμένοι υπό τον φόβο τυφλών τρομοκρατικών χτυπημάτων με την εμπορική κίνηση και τον συνήθως αυξημένο λόγω εορτών τζίρο να κινείται σε ιστορικά χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι αρχές στη Μεγάλη Βρετανία καλούν τους πολίτες να μην φοβηθούν και να σπεύσουν στους δρόμους προκειμένου να γιορτάσουν τον ερχομό της νέας χρονιάς. Εντελώς αντίθετη είναι η στάση των ρώσων αξιωματούχων που συνέστησαν στους ρώσους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, φοβούμενοι επιθέσεις τζιχαντιστών.

Όσον αφορά στη Γαλλία, τη χώρα που έζησε εντονότερα τη φρίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων του περασμένου Νοεμβρίου, τα μέτρα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας παραμένουν δρακόντια. Στην Αυστρία οι πολίτες υπόκεινται σε διαρκείς εξονυχιστικούς ελέγχους, υπό το πρίσμα των προειδοποιήσεων των αυστριακών μυστικών υπηρεσιών για επικείμενα χτυπήματα.
Την ίδια στιγμή στη Ρωσία, οι εορταστικές εκδηλώσεις για τη φετινή πρωτοχρονιά αναμένονται ιδιαιτέρως υποτονικές, καθώς οι ρωσικές αρχές κάλεσαν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, ακυρώνοντας τυχόν σχέδια τους για εορτασμούς σε δημόσιους χώρους, φοβούμενοι επιθέσεις τζιχαντιστών.

Από την άλλη πλευρά, η στάση των βρετανών αξιωματούχων εμφανίζεται εντελώς αντίθετη από εκείνη των ρώσων ομολόγων τους. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Κηθ Βαζ, κάλεσε τους βρετανούς πολίτες να γιορτάσουν όπως κάθε χρονιά, αγνοώντας επιδεικτικά τις άνανδρες απειλές των τζιχαντιστών. Είναι ωστόσο κοινό μυστικό πως οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίεςεργάζονται νυχθημερόν για την αποτροπή επιθέσεων και σε βρετανικές πόλεις, πέραν του Λονδίνου.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί ,άλλωστε, και στη Γερμανία, όπου οι γερμανικές αρχές ασφαλείας βρίσκονται σε επιφυλακή, μιας και η χώρα βρίσκεται στην κορυφή των στόχων των τζιχαντιστών.

Στη Γαλλία, εξάλλου, οι πολίτες μοιάζουν ακόμη μουδιασμένοι από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου, με τις μυστικές υπηρεσίες να βρίσκονται σε συνεχή αγώνα δρόμου, προκειμένου να εξαρθρώσουν τους εναπομείναντες τρομοκρατικούς πυρήνες στη χώρα. Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι, άλλωστε, η κατακόρυφη πτώση τόσο στην εμπορική κίνηση στην πόλη του φωτός όσο και στις προγραμματισμένες αφίξεις των τουριστών, υπό τον φόβο νέων τρομοκρατικών χτυπημάτων.

Τέλος, στην Αυστρία οι αρχές της Βιέννης ζητούν την κατανόηση πολιτών και τουριστών για τους εξονυχιστικούς ελέγχους σε αεροδρόμια, σταθμούς τρένων, αλλά και σε χώρους όπου έχουν προγραμματιστεί εορταστικές εκδηλώσεις για τον ερχομό της νέας χρονιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ