ΚΟΣΜΟΣ

Ανείπωτες φρικαλεότητες από τους τζιχαντιστές στο Ραμάντι

Ανείπωτες φρικαλεότητες από τους τζιχαντιστές στο Ραμάντι
Reuters

Σοκαριστικές είναι οι εικόνες που περιγράφουν οι εκτοπισμένοι από τους τζιχαντιστές πολίτες του Ραμάντι, καθώς μεταξύ άλλων, κάνουν λόγο για φρικαλεότητες που δεν χωρά ο ανθρώπινος νους.

Η Nada Saleh, περιγράφει τις στιγμές τρόμου που έζησε η οικογένειά της. Όπως λέει, όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις επεχείρησαν να ανακαταλάβουν την πόλη, οι τζιχαντιστές άρχισαν να εκτοπίζουν οικογένειες από τα σπίτια τους, μετακινώντας τις στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Σύμφωνα με την ίδια, όταν ο σύζυγός της, προσπάθησε να προστατεύσει εκείνη και τα έξι παιδιά τους, οι μαχητές του ISIS, τον απομάκρυναν με την απειλή ενός σπαθιού, το οποίο του έβαλαν στο λαιμό. Ο ίδιος κατάφερε πάντως να δραπετεύσει, όμως η περιπέτειά του συνεχίζεται καθώς κρατείται και ανακρίνεται από κυβερνητικά κλιμάκια.

Πτώματα-τροφή στα σκυλιά

Παράλληλα, ιρακινές πηγές αναφέρουν πως περίπου 1.000 οικογένειες έχουν αποκλειστεί στο «κολασμένο» δυτικό τμήμα της πόλης, ενώ η κυβέρνηση της χώρας θεωρεί πως οι φανατικοί ισλαμιστές τις χρησιμοποιούν ως «ανθρώπινες ασπίδες».
Ωστόσο, η περιγραφή μιας γυναίκας στο CNN σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στο Ραμάντι, προκαλεί το λιγότερο ανατριχίλα.
«Ήμασταν χωρίς φαγητό για δύο μήνες, ενώ για δέκα μέρες δεν είχαμε ούτε νερό», λέει και συνεχίζει: «Όταν εγκαταλείψαμε το σπίτι μας και απομακρυνόμασταν από την πόλη, βλέπαμε μόνο κατεστραμμένα σπίτια και δρόμους. Δεν μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε τον τόπο μας».
Παράλληλα, αναφέρει πως οι τζιχαντιστές που δρούσαν στο Ραμάντι, είτε έχουν διαφύγει, είτε έχουν σκοτωθεί. «Είδαμε τα πτώματά τους καθώς εγκαταλείπαμε τα σπίτια μας», περιγράφει και σοκάρει λέγοντας πως σκυλιά τρώνε τα άψυχα σώματά τους. «Βλέπαμε μόνο τα χέρια και τα πόδια τους», υπογραμμίζει.

Η γυναίκα τονίζει ακόμα πως η ίδια και η οικογένειά της ήθελαν να εγκαταλείψουν νωρίτερα την πόλη, όμως ο φόβος των τζιχαντιστών, που απειλούσαν πως θα σκότωναν όποιον θα προσπαθούσε κάτι τέτοιο, ήταν πανίσχυρος. «Θεωρώ πως μας χρησιμοποιούσαν σαν ανθρώπινες ασπίδες και εμάς και τα παιδιά μας», επισημαίνει. Η συγκεκριμένη μάρτυρας ανήκει σε εκείνους που κατάφεραν να γλιτώσουν από τον εφιάλτη του Ραμάντι.

Την τελευταία εβδομάδα, οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις με την αρωγή των εναέριων δυτικών επιχειρήσεων, έχουν καταφέρει να απομακρύνουν τον ISIS από την καρδιά της περιοχής.
Η ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε εικόνες με ιρακινούς στρατιώτες να υψώνουν τη σημαία της χώρας στην πόλη, σε μία προσπάθεια να δείξουν πως πέτυχαν την πρώτη μεγάλη τους νίκη απέναντι στους τζιχαντιστές, ωστόσο κατά τη διάρκεια όμως της ζωντανής μετάδοσης ακούγονταν εκρήξεις και πυροβολισμοί.
Ο ιρακινός πρωθυπουργός, Haider al-Abadi, δήλωσε πως το 2016 θα είναι η χρονιά που «θα διώξουμε τον ISIS από το Ιράκ», ωστόσο οι τζιχαντιστές ελέγχουν σχεδόν το ένα τέταρτο της πόλης του Ραμάντι.

Διαβάστε ακόμη

ISIS: Φετφά για το σεξ με τις υπόδουλες γυναίκες
Ελεύθερο το Ραμάντι από το Ισλαμικό Κράτος
Η επικοινωνιακή υπεροχή του ISIS στη στρατολόγηση νέων τζιχαντιστών
Οι πηγές χρηματοδότησης του ISIS

Ramadi residents fleeing ISIS: 'They wanted to use us as human shields'
Nima Elbagir, Raja Razek, and Nick Thompson, by CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ