ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Ai Weiwei θα κάνει την προσφυγική κρίση υπόθεση όλων μας

Ο Ai Weiwei θα κάνει την προσφυγική κρίση υπόθεση όλων μας
Twitter/ Ai Weiwei

Τη στιγμή που ο πνευματικός κόσμος της χώρας αρνείται να τοποθετηθεί ανοιχτά και με πράξεις απέναντι στην προσφυγική κρίση ο εικαστικός Ai Weiwei συνεχίζει την ανθρωπιστική του καμπάνια για τον ξεριζωμό που συνηθίσαμε να παρατηρούμε.

“Τραγική”, μια ανθρωπιστική κρίση που ξεπερνά τις μέχρι σήμερα εμπειρίες του, που δεν είναι λίγες στο πεδίο της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δοκιμασίας του ανθρώπινης αξιοπρέπειας χαρακτήρισε την κατάσταση στη Μυτιλήνη ο διεθνώς αναγνωρισμένος καλλιτέχνης σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, όχι τυχαία αλλά από επιλογή για το συμβολισμό της ημέρας αναφέρει το ΑΠΕ. Ο Ai Weiwei μίλησε με συγκίνηση για την Ελλάδα που “άνοιξε την αγκαλιά της για να τους (σ.σ. τους πρόσφυγες) δεχθεί. Όχι να τους αρνηθεί. Αλλά να σώσει τις ζωές τους. Αισθάνομαι πολύ υπερήφανος γι αυτό. Διότι μια χώρα υπερασπίζεται τις πανανθρώπινες αξίες” και πρόσθεσε. “Η προσφυγιά δεν σταματά ποτέ”.

“Οι πρόσφυγες πρέπει να αποκτήσουν ένα νέο μέλλον”

“Δεν είναι κάτι καινούργιο. Αλλά αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα έχει πάρει ιστορικές διαστάσεις. Η έντασή της είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Όμως στον 21ο αιώνα δεν μπορούμε να επιτρέπουμε αυτές τις καταστάσεις” συμπλήρωσε ο εικαστικός του ακτιβισμού. “Πρέπει όλοι οι άνθρωποι να κατανοήσουν τι πραγματικά συμβαίνει, να βοηθήσουν την Ελλάδα και το πιο σημαντικό, να σώσουν την Ελλάδα”. Ζητώντας την αρωγή όλων ώστε “οι πρόσφυγες να αποκτήσουν ένα νέο μέλλον” ο Ai Weiwei επαίνεσε τη δράση των εθελοντών ηρώων αλλά και των ανθρωπιστικών οργανώσεων που έχουν κατακλύσει το νησί. Επιπλέον ο περιώνυμος καλλιτέχνης δημιούργησε ένα μόνιμο εργαστήρι του στο νησί, όπου και αναμένεται να συναντηθούν φοιτητές του από την Κίνα και τη Γερμανία και να συμπράξουν καλλιτεχνικά.

https://www.instagram.com/p/p

“Η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθεια της Ευρώπης”

Επισημαίνοντας την έλλειψη καλής οργάνωσης και των περιορισμένων πόρων που έχει το ελληνικό κράτος στη διάθεση του προκειμένου να διαχειρισθεί στην κατάσταση ο Ai Weiwei μίλησε για τα αυτονότητα (βλ. ανάγκη καλύτερης διαχείρισης της ανθρωπιστικής κρίσης) ενώ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει “κοντόφθαλμη” την άποψη που διατυπώνεται από πολλούς για απαγόρευση έλευση των προσφύγων.

“Είναι κοντόφθαλμο να προσπαθεί κάποιος να σταματήσει τους πρόσφυγες. Αντίθετα θα πρέπει όλοι να βοηθήσουν την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να σταματήσει τους πρόσφυγες, αλλά μόνο να τους βοηθήσει” είπε. “Συμφωνώ με αυτό που κάνει η Ελλάδα. Αλλά χρειάζεται τη βοήθεια της Ευρώπης”.

https://www.instagram.com/p/p

Επικριτικός απέναντι στους πολιτικούς που “ενώ κατανοούν το πρόβλημα, χρησιμοποιούν γλώσσα με την οποία εκφράζουν πολύ αρνητικά συναισθήματα. Κι αυτό δεν είναι δικαιολογία σε αυτή την τραγική κατάσταση. Η ανθρωπιστική κρίση πρέπει να λυθεί” ο Κινέζος καλλιτέχνης που έχει υπάρξει πρόσφυγας σκοπεύει να επικοινωνήσει με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους για ό,τι συμβαίνει στη Μυτιλήνη, χρησιμοποιώντας όλες τις μορφές της Τέχνης, αλλά και τα κοινωνικά δίκτυα. “Η σπουδαία Τέχνη έρχεται από εκεί που δοκιμάζονται υψηλές αξίες, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια” είπε για αυτή την ιστορική στιγμή ο εικαστικός που υπερασπίζεται πανανθρώπινες αξίες.

Το μνημείο της μνήμης

“Κάνω την προσπάθειά μου ως άτομο, ως πολίτης, ως καλλιτέχνης. Με το έργο μου υποστηρίζω τις πιο σημαντικές από τις ανθρώπινες αξίες. Αυτή είναι η καλλιτεχνική μου προσπάθεια, στην οποία κάθε φορά αφοσιώνομαι με όλες μου τις δυνάμεις” συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στο μνημείο που έχει αποφασίσει να δημιουργήσει και να δωρίσει στο δήμο Μυτιλήνης, σημείωσε ότι “τα μνημεία χρειάζονται για να υπενθυμίζουν στους ανθρώπους, για τη μνήμη. Αυτό δεν θα είναι μνημείο αποθανόντων, αλλά ένα μνημείο όπου θα τιμάται η ανθρώπινη προσπάθεια και δοκιμασία”.

https://www.instagram.com/p/p

“Η τέχνη είναι φως στο σκοτάδι”

Στα πλαίσια της συγκινητικής αυτής συνέντευξης τύπου ο Κινέζος ανθρωπιστής εξιστόρησε πως χθες το βράδυ, παραμονή της Πρωτοχρονιάς μοίρασε με την ομάδα του ηλιακές λάμπες στα παιδιά των προσφύγων, που έκλαιγαν και προσπαθούσαν ανήσυχα να κοιμηθούν μέσα στο σκοτάδι των σκηνών, όπου έχουν βρει καταφύγιο. “Οι σκηνές δεν είχαν φως. Αποφασίσαμε να προσφέρουμε φως στο σκοτάδι. Αρχίσαμε να μοιράζουμε φώτα στα παιδιά. Τα παιδιά τα κράταγαν αναμμένα μέσα στο σκοτάδι. Τα παιδιά καταλαβαίνουν τα πάντα” για να προσθέσει ότι “αυτό είναι η Τέχνη. Το φως που έρχεται στο σκοτάδι”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ