ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Από την ανοιχτή αγκαλιά, στις κλειστές πόρτες για τους πρόσφυγες

Σουηδία: Από την ανοιχτή αγκαλιά, στις κλειστές πόρτες για τους πρόσφυγες

Ακόμα δυσκολότερη γίνεται η ζωή των χιλιάδων προσφύγων που αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη, έπειτα από την απόφαση και της Σουηδίας – μία από τις πιο δεκτικές σε πρόσφυγες χώρες της Ευρώπης-να πει «στοπ» στις ροές από τη Μέση Ανατολή.

Συγκεκριμένα, για να επιτρέψει στους πρόσφυγες να μπουν στο έδαφός της, από την κύρια πύλη εισόδου, δηλαδή τη γέφυρα του Όρεσουν, στα σύνορα με τη Δανία, η σκανδιναβική χώρα, απαιτεί πλέον έγγραφα ταυτοποίησης.

Τριγμοί στις σχέσεις με τη Δανία

Εν τω μεταξύ, οι συστηματικοί έλεγχοι αναγνωριστικών εγγράφων αναμένεται να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις συγκοινωνίες μεταξύ Σουηδίας και Δανίας και ιδιαίτερα στους 8.600 ανθρώπους που κάνουν καθημερινά το δρομολόγιο μεταξύ Κοπεγχάγης και Μάλμε, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Σουηδίας.

Τα τρένα που θα εκτελούν το δρομολόγιο θα είναι λιγότερα, ενώ προβλέπονται και καθυστερήσεις 10 ως 50 λεπτών σε σχέση με τα συνηθισμένα ωράρια.

Το μέτρο της σουηδικής κυβέρνησης, υποδέχτηκε με δυσαρέσκεια η Δανία, η οποία δέχθηκε πέρυσι 18.000 αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου και φοβάται ότι οι μετανάστες που απελαύνονται από την Σουηδία θα παραμένουν στο έδαφός της.

«Είναι σα να χτίσαμε ένα τείχος του Βερολίνου»

Την κατάσταση κάνει ακόμα πιο δύσκολη και ο ύψους δύο μέτρων φράχτης που κατασκευάστηκε στον σταθμό του Κάστρουπ για να εμποδίζει τους μετανάστες που απελαύνονται να εφορμούν στα τρένα που αναχωρούν για τη Σουηδία.

«Είναι σα να χτίσαμε ένα τείχος του Βερολίνου», θα πει με νόημα ο Μίχαελ Ράντροπ, εκπρόσωπος μιας ένωσης χρηστών της γέφυρας του Όρεσουντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ