ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Η σφαγή στο My Lai και οι δολοφονίες στο Μιτσερό - Η ανάρτηση του «Ορέστη»

Κύπρος: Η σφαγή στο My Lai και οι δολοφονίες στο Μιτσερό - Η ανάρτηση του «Ορέστη»
AP Photo/Petros Karadjias

Σοκαριστικές αποκαλύψεις έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας, αναφορικά με το προφίλ του 35χρονου Ελληνοκύπριου αξιωματικού της Εθνικής Φρουράς που έχει ομολογήσει σειρά από δολοφονίες

Μία ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό που διατηρεί στο Facebook, σήμανε συναγερμό στα μέλη της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που «ξεσκονίζουν» τα ηλεκτρονικά του ίχνη και προκάλεσε έντονο προβληματισμό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το alphanews.live στις 16 Μαρτίου 2019 ο ύποπτος ανάρτησε τα εξής: «Σαν σήμερα, πριν 51 χρόνια σε ένα χωριό στην άλλη άκρη του κόσμου έψαχναν τον θεό αλλά....#MyLai».

Η ανάρτηση του 35χρονου ύποπτου αξιωματικού της Εθνικής Φρουράς παραπέμπει στη μαζική σφαγή άμαχων πολιτών, στο χωριό Μι Λάι του Νοτίου Βιετνάμ, στις 16 Μαρτίου1968 και κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ.

57935972 328501261194766 7297219297842036736 n 0

Πηγή: alphanews.live

Σύμφωνα με την Wikipedia, τις δολοφονίες άμαχων πολιτών που ξεπερνούν τους πεντακόσιες διέπραξαν Αμερικανοί στρατιώτες του 3ου λόχου του 1ου τάγματος, το οποίο ανήκε στο 20ό Σύνταγμα Πεζικού, της 11ης ταξιαρχίας της Μεραρχίας «Americal».

Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν γυναίκες, παιδιά, βρέφη και ηλικιωμένοι. Μερικά από τα πτώματα, όπως φάνηκε αργότερα είχαν ακρωτηριαστεί και, σύμφωνα με ισχυρισμούς, πολλές γυναίκες βιάστηκαν πριν τις δολοφονίες. Ενώ αρχικά απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 26 Αμερικανούς στρατιώτες για τις πράξεις τους στο Μι Λάι, μόνο ο ανθυπολοχαγός Γουίλιαμ Κάλεϋ, ένας διμοιρίτης του τρίτου λόχου, καταδικάστηκε. Ενώ κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία 22 χωρικών και του απαγγέλθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης, στη συνέχεια εξέτισε μόνο τρεισήμισι χρόνια σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Το περιστατικό προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή όταν έγινε δημόσια γνωστό το 1969. Η σφαγή επίσης ενδυνάμωσε τις εγχώριες αντιδράσεις στις Η.Π.Α. για τη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο του Βιετνάμ. Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες οι οποίοι προσπάθησαν να σταματήσουν τη σφαγή και να προστατέψουν τους τραυματισμένους αρχικά καταγγέλθηκαν από αρκετούς Αμερικανούς Γερουσιαστές ως προδότες, σε μια προσπάθεια να συγκαλυφθεί η σφαγή.

Έγιναν παραλήπτες επιστολών εμφορούμενων από μίσος και απειλών για τη ζωή τους, ενώ βρήκαν ακρωτηριασμένα ζώα στην αυλή τους. Αργότερα, οι τρεις επαινέθηκαν ευρύτατα και τιμήθηκαν από τον αμερικανικό στρατό για τις ηρωικές πράξεις τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ