ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατρούγκαλος: Λαμβάνεται μέριμνα για τα μπλοκάκια και άλλες ειδικές κατηγορίες

Κατρούγκαλος: Λαμβάνεται μέριμνα για τα μπλοκάκια και άλλες ειδικές κατηγορίες
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος

Στην αποσαφήνιση πως η εισφορά των εργαζόμενων με μπλοκάκια θα ανέρχεται στο 6,5% μηνιαίως και πως το υπόλοιπο 13,5% θα το καλύπτει ο εργοδότης προχώρησε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την ασφαλιστικό.

Κατά τον υπουργό Εργασίας ο στρεβλός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος, η κρίση και το Μνημόνιο είναι οι τρεις μεγάλες προκλήσεις για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.Σημείωσε δε πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το νέο ασφαλιστικό είναι να χαθεί η ελπίδα στο νέο εργαζόμενο ότι θα πάρει σύνταξη και στον συνταξιούχο ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει την σύνταξή του.

Αναφερόμενος στις επιχειρούμενες αλλαγές είπε πως επιχειρείται η εισαγωγή για πρώτη φορά ενός ενιαίου συστήματος με ενιαίους κανόνες για όλους, τόσο τους νέους όσο και τους παλιούς ασφαλισμένους. Όπως εξήγησε δυο είναι οι τομές, αφενός η Εθνική Σύνταξη που θα την εισπράττουν όλοι και αφετέρου οι ίδιοι κανόνες για όλους σε ότι αφορά εισφορές και ωφελήματα.

Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως σταδιακά η Εθνική Σύνταξη θα αντικαταστήσει το ΕΚΑΣ, πως μεταξύ άλλων εξετάζεται η ενσωμάτωση της επικουρικής σύνταξης των δικηγόρων στην κύρια σύνταξη, αλλά και ότι το αγγελιόσημο είναι «οιονεί» ασφαλιστική εισφορά και πως θα εξακολουθήσει να εισπράττεται.

katougkalos1

«Επιχειρούμε ταυτόχρονα τρία πράγματα: να συγκρατήσουμε την δαπάνη, να ενσωματώσουμε τις μεταρρυθμίσεις σε ένα νέο σύστημα και να πάμε για πρώτη φορά σε έναενιαίο σύστημασε αντίθεση με όσα γινόταν μέχρι τώρα», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Την προσωπική διαφορά την εγγυόμαστε για πάντα. Η αναφορά που υπάρχει στο νόμο για το 2018 αναφέρεται στο αυτονόητο, ότι θα μειώνεται όσο θα ανεβαίνουν οι συντάξεις των νέων ασφαλισμένων», είπε , απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Για τους ασφαλισμένους που πληρώνονται με μπλοκάκια ο υπουργός είπε πως οι εισφορές τους θα είναι ίδιες με τους μισθωτούς και μεγάλο κομμάτι θα επωμιστεί ο εργοδότης, ήτοι ο εργαζόμενος θα επιβαρυνθεί με το 6,5% και με το υπόλοιπο 13,5% ο εργοδότης του.

«Το 20% ισχύει για τους μισθωτούς και θα ισχύει και για τους επαγγελματίες. Θα πληρώνονται εισφορές με το εισόδημα και όχι με κλίμακες που ανά διαστήματα αυξάνουν ανεξάρτητα από το εισόδημα», τόνισε. Παραδέχτηκε πάντως ότι το βάρος είναι σημαντικό για τους αγρότες και σημείωσε πως για αυτό η αύξηση των εισφορών σε αυτούς στο 20% θα γίνει σταδιακά.

Ο ίδιος εμφανίσθηκε δεκτικός στο να ενστερνιστεί προτάσεις που δεν διαφοροποιούν τη βασική λογική της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Ανέφερε ως παράδειγμα προτάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και ανάφερε πως αρκετές από αυτές θα ικανοποιηθούν.

Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε πως οι εργοδοτικές οργανώσεις έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο της κυβέρνησης, ωστόσο άφησε αιχμές για την κατεύθυνση του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη συνολικά.

Στη βάση αυτή απεκάλυψε πως έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να τον καλέσει σε κατ’ αντιπαράσταση ακρόαση με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ελληνικό πρόγραμμα Ντέκλαν Κοστέλο!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ