ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς ενοποίηση είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου 2017

Προς ενοποίηση είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου 2017
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την εφαρμογή με πέντε χρόνια καθυστέρηση του ενιαίου συστήματος είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, επιχειρήσεις και συνταξιούχους προωθεί η κυβέρνηση.

Σημειώνεται πως σχετική πρόβλεψη γίνεται στο Ν.4046/2012 ο οποίος αναφέρεται στην υλοποίηση του προγράμματος μεταρρύθμισης της είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών και ειδικότερα στην ενσωμάτωση της είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών στη φορολογική διοίκηση.

Στόχος του νομού του 2012 ήταν η βελτίωση της εισπραξιμότητας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και η απλοποίηση των εφαρμοζόμενων διαδικασιών, δημιουργώντας ένα αποτελεσματικότερο σύστημα είσπραξης το οποίο παράλληλα θα εξασφαλίζει απλούστερες, ταχύτερες και φιλικότερες προς τους υπόχρεους καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, διαδικασίες.

Αυτό που δεν έγινε το 2012 προωθείται σήμερα σε αγαστή συνεργασία των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας. Για το θέμα αυτό μάλιστα θα έχουν συνάντηση σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Οι δύο υπουργοί «πατάνε» επάνω σε κοινό σχέδιο δράσης για τη μεταρρύθμιση της είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών που σχεδιάσθηκε το 2014 και το οποίο περιλαμβάνει τους άξονες προτεραιότητας υλοποίησης του προγράμματος, τις επί μέρους ενέργειες που απαιτούνται και τα αντίστοιχα χρονικά ορόσημα ολοκλήρωσής τους.

Το σχέδιο δράσης προβλέπει αρχικά την εναρμόνιση του τρόπου είσπραξης των εισφορών, οι οποίες είναι σήμερα διασκορπισμένες και με διαφορετικό ύψος ανά ασφαλιστικό ταμείο και εν συνεχεία την ενσωμάτωση στη γενικότερη φορολογία. Προς την κατεύθυνση αυτή στοχεύει και η πρόβλεψη της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης οι επαγγελματίες να πληρώνουν εισφορές με βάση το μηναίο εισόδημα κατά 20% και όχι με κλίμακες που ανά διαστήματα αυξάνουν ανεξάρτητα από αυτό.

Βάσει του σχεδίου δράσης σε πρώτη βάση για τη λειτουργία του νέου συστήματος θα δημιουργηθεί εντός του 2016 στο Taxisnet ενιαίο μητρώο με όλους τους υπόχρεους στην πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών, είτε πρόκειται για μισθωτούς είτε για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αλλά και επιχειρήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ