ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έναρξη αξιολόγησης στις 18/1 βλέπει η Ευρωζώνη που είναι καταρχάς "θετική" με το ασφαλιστικό

Έναρξη αξιολόγησης στις 18/1 βλέπει η Ευρωζώνη που είναι καταρχάς "θετική" με το ασφαλιστικό
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI/EUROKINISSI

Δεκτή σε γενικές γραμμές φαίνεται πως κάνει η Ευρώπη την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτυγχάνονται οι αριθμητικοί στόχοι, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους της Ευρωζώνης.

"Δεν έχουμε πρόβλημα με την ευρύτερη αρχιτεκτονική της πρότασης, αλλά πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα και να πιάνονται οι στόχοι", υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Και συνέχισε: "Πρέπει να έχουμε περισσότερα τεχνικά στοιχεία από την Αθήνα για να μπορέσουμε να απαντήσουμε".

Ανώτατη πηγή της Κομισιόν ανέφερε παράλληλα ότι "η πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει την εβδομάδα που ξεκινά στις 18 Ιανουαρίου" συμπληρώνοντας ωστόσο ότι πρακτικά, "θα μπορούσε να καθυστερήσει λίγο".

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε χθες ότι οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να διαρκέσουν "μήνες", προκαλώντας την οργή του Μαξίμου που έκανε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται έναν άλλο αξιωματούχο, η Ελλάδα θα κληθεί να καταβάλλει τόκους ύψους 1,4 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο, εκ των οποίων περίπου 470 εκατ. ευρώ προς το EFSF.

Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου 7 δισ. ευρώ σε διάφορες εταιρίες, οδηγώντας κάποιες εξ αυτών στη χρεοκοπία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ