ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Κεντρική Επιτροπή στη βαριά «σκιά» των μετατάξεων

ΣΥΡΙΖΑ: Κεντρική Επιτροπή στη βαριά «σκιά» των μετατάξεων
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Συνεδριάζει απόψε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Η συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου του κυβερνώντος είναι κλειστή στους δημοσιογράφους κι έχει τρεις βασικούς θεματικούς άξονες:

  1. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
  2. Την οργάνωση της εκλογικής μάχης.
  3. Την κατάρτιση των ψηφοδελτίων.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα, ιδιαίτερα οι όποιες αναφορές κάνει στο ζήτημα των μετατάξεων που έχει προκαλέσει σάλο.

Πολύ βαρύ κλίμα

Το κλίμα που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ το περιγράφει με επάρκεια η παροιμία «ήτανε στραβό το κλήμα το 'φαγε κι ο γάιδαρος»… Μετά το σοκ της μεγάλης ήττας στις ευρωεκλογές, ήρθε η υπόθεση των μετατάξεων στη Βουλή για να προκαλέσει φαινόμενα αποδιάρθρωσης στο συριζικό «στράτευμα». Είναι εμφανής η «παγωμάρα» που επικρατεί. Η υπόθεση των μετατάξεων ενταφίασε το «ηθικό πλεονέκτημα» που είχε κάνε σημαία ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το κλίμα βαραίνει περισσότερο από το ότι «βγήκαν τα μαχαίρια» στο εσωκομματικό πεδίο. Κεντρική στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνεπικουρούμενα από τους επικοινωνιακούς μηχανισμούς του, ανταλλάσσουν βολές, άλλοτε υπαινικτικές και άλλοτε ευθείες. Το εκτυλισσόμενο blame game προοιωνίζεται την οξεία εσωκομματική αντιπαράθεση που θα ακολουθήσει μια ενδεχόμενη ευρεία ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 7 Ιουλίου. Προς το παρόν βέβαια αναμένεται οι τόνοι να πέσουν εν όψει καλπών.

«Προγραμματική πόλωση»

Ανώτερη κομματική πηγή είπε στο CNN Greece ότι βασική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική είναι να αναδειχτεί ότι στις 7 Ιουλίου αναμετρώνται δύο διαφορετικά σχέδια για το μέλλον της χώρας. Πρόκειται δηλαδή για ένα είδος «προγραμματικής πόλωσης», αφού φαίνεται ότι η επικέντρωση θα γίνεται στις πολιτικές θέσεις και όχι στα πρόσωπα.

Η «προγραμματική πόλωση» έχει δύο πτυχές. Η μία συνίσταται στην «αποκάλυψη» αυτού που, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας και των «ακραίων κύκλων των Βρυξελλών». Μιλώντας σήμερα στον Στάθη Σχινά στο Κόκκινο, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό για να κατανοήσει ο κόσμος τον πραγματικό χαρακτήρα των προτάσεών της Νέας Δημοκρατίας […] που πάει να τον δικαιολογήσει μέσα από την ερμηνεία της τελευταίας έκθεσης της Κομισιόν, με τις παρατηρήσεις της για την ελληνική οικονομία, προετοιμάζοντας το έδαφος για να πει ότι ήταν μονόδρομος να εφαρμόσει τις ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις της. Είναι φανερό ότι η χθεσινή τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σημαίνει για τον ελληνικό λαό ακριβότερη ενέργεια και ακριβότερα φάρμακα. Είναι φανερό ότι με την προσπάθεια να αξιοποιήσει τις αναφορές της έκθεσης Κομισιόν για τους συμβασιούχους θέλει να δικαιολογήσει την πρόταση για την επιστροφή στο καθεστώς των πέντε αποχωρήσεων - μίας πρόσληψης στο Δημόσιο τομέα.»\

Η δεύτερη πτυχή της «προγραμματική πόλωσης» έχει να κάνει με αυτή καθαυτή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα κάνει σήμερα μια πρώτη παρουσίαση του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Τη Δευτέρα στην Αθηναΐδα το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί κι επίσημα.

Στο κείμενο γίνεται αναφορά σε όσα θετικά έκανε η κυβέρνηση (παρατίθεται σχετικός κατάλογος περίπου 100 μέτρων), σε όσα αναγκάστηκε να κάνει λόγω Μνημονίου και πώς αυτά επιχειρήθηκε να μετριαστούν, καθώς και σε όσα προτίθεται να πράξει την επόμενη τετραετία. Κεντρική θέσει στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει η έννοια της «δίκαιης ανάπτυξης» η οποία, κατά την Κουμουνδούρου, βρίσκεται στην αντιπαράθεση με την «κοινωνική χρεοκοπία» που εκπροσωπεί η Νέα Δημοκρατία.

Τις επόμενης μέρες θα διαπιστώσουμε αν είναι εφικτό να αναταχθεί το στράτευμα του κ. Τσίπρα.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παρουσιάζει ο Τσίπρας

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για την επόμενη τετραετία θα παρουσιάσει, τέλος, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, στις 20:00, στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ