ΕΛΛΑΔΑ

Πού χιονίζει αυτή τη στιγμή - Έρχεται δεύτερο κύμα

Πού χιονίζει αυτή τη στιγμή - Έρχεται δεύτερο κύμα
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ

Kακές καιρικές συνθήκες επικρατούν αυτή τη στιγμή στις περισσότερες περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Την ίδια στιγμή, στη νότια Ελλάδα αν και οι θερμοκρασίες παραμένουν χαμηλές τα φαινόμενα χιονοπτώσεων περιορίζονται στις ορεινές περιοχές.

Στη Θεσσαλονίκη είχαμε χιονοπτώσεις ακόμα και στο κέντρο της πόλης οι οποίες δημιούργησαν προβλήματα στην κυκλοφορία.

Σε Καστορία και Φλώρινα το χιόνι πέφτει με μεταβλητή συχνότητα από το πρωί. Σε όλο το ορεινό οδικό δίκτυο των νομών απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Έντονες χιονοπτώσεις στη Μυτιλήνη οι οποίες δημιούργησαν προβλήματα στην κυκλοφορία σε αρκετά σημεία του νησιού.

Στην Ήπειρο είχαμε τις βράδυνες ώρες έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά του νομού Ιωαννίνων που δημιούργησαν προβλήματα στο τοπικό δίκτυο .

Στη Θεσσαλία αραίες χιονοπτώσεις σε όλες τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, με το θερμόμετρο να μην ξεπέρνα τους 4-5 βαθμούς.

Ανησυχία για τη στάθμη του Έβρου

Με τη στάθμη των ποταμών Έβρου και Άρδα να «αγγίζουν» τα έξι μέτρα και να καταγράφουν ανοδική τάση, ξεπερνώντας ήδη τα όρια ασφαλείας, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς προχώρησε σήμερα στο άνοιγμα των θυροφραγμάτων του Πυθίου.
«Αποφασίσαμε το άνοιγμα των θυροφραγμάτων προκειμένου να προχωρήσουμε σε τεχνητή εκτόνωση του φαινομένου, πλημμυρίζοντας ελεγχόμενα 3.000 στρέμματα». δήλωσε ο κ. Πέτροβιτς.

Οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης στον Έβρο καθώς και οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου παραμένουν σε επιφυλακή μετά τη χθεσινή υπερχείλιση του φράγματος του Ιβαϊλοβγκραντ στον ποταμό Άρδα.

Ο καιρός σε Αττική Πελοπόννησο

Την ίδια στιγμή στην Αττική είχαμε το πρωι αραιές χιονοπτώσεις σε Πάρνηθα και Πεντέλη αλλά και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στο Κέντρο.

Στην Πελοπόννησο χιονόπτωση αυτή τη στιγμή εξελίσσεται στα ορεινά των νομών Αρκαδίας και Αχαΐας.

Λόγω των χιονοπτώσεων, χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες σε δρόμους του ορεινού επαρχιακού δικτύου των νομών.

Ειδικότερα, με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται, λόγω των χιονοπτώσεων η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο οδικό δίκτυο που συνδέει τα Καλάβρυτα με την Πάτρα, το Αίγιο και το Διακοπτό, καθώς και σε όλο το ορεινό οδικό δίκτυο της Αχαΐας.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο πνέουν ισχυροί έως 7 μποφόρ όμως για την ώρα δεν υπάρχει απαγορευτικό στις θαλάσσιες μετακινήσεις.

Βελτίωση του καιρού την Τρίτη


Την Τρίτη αναμένεται βελτιωμένος καιρός στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, με εξαίρεση τα ανατολικά και συγκεκριμένα την Εύβοια, τη Βορειοανατολική Στερεά, τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου όπου οι τοπικές χιονοπτώσεις και οι τοπικές βροχές (χιονόνερο) στις Κυκλάδες θα συνεχιστούν τις πρωινές ώρες αλλά και εκεί βαθμιαία θα σταματήσουν. Οι βόρειοι άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν σημαντικά, ενώ η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, με παγετό στα ηπειρωτικά όπου στα βόρεια θα είναι ισχυρός και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας ολικός

Δεύτερο κύμα κακοκαιρίας στο τέλος της βδομάδας


Η εβδομάδα που διανύουμε, πάντως, θα είναι πιθανόν η πιο κρύα βδομάδα του χειμώνα καθώς το θερμόμετρο στην Αττική θα δείχνει από -1 μέχρι 9 βαθμούς κελσίου ενώ χαμηλές θερμοκρασίες θα φτάσουν ακόμα και στην Κρήτη όπου θα σημειωθούν και έντονες βροχοπτώσεις.

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πάντως, έρχεται δεύτερο κύμα κακοκαιρίας καθώς θα σημειωθεί ασθενής χιονόπτωση η οποία θα συνεχιστεί ολόκληρο το Σαββατοκύριακο με αποκορύφωμα τα ξημερώματα της Δευτέρας όταν και θα ενταθούν τα φαινόμενα χιονόπτωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ