ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν η Μέριλιν Μονρόε έκανε έρωτα με το φακό σε 12 σπάνια πορτρέτα

Όταν η Μέριλιν Μονρόε έκανε έρωτα με το φακό σε 12 σπάνια πορτρέτα
Μilton Greene/ Archive Images/ Little Black Gallery

Περισσότερα από 50 χρόνια έχουν περάσει από τότε που η 36χρονη Μονρόε πέθανε από υπερβολική δόση στη χασιέντα της στο Λος Άντζελες. Κανένα από αυτά δεν μπόρεσε να βγάλει από επάνω της το σεντόνι της γοητείας με το οποίο η Μέριλιν Μονρόε έκανε έρωτα με μια προυπόθεση. Κάποιος να τη φωτογραφίζει. 

Από τη δεκαετία του 40 όταν ξεκίνησε να γίνεται το αρχετυπικό sex symbol μέχρι το τέλος της η Μονρόε υποδυόταν ρόλους, περισσότερους για τα πορτρέτα που έδινε απλόχερα στους επαγγελματίες της στατικής εικόνας παρά για τους σκηνοθέτες που έβρισκαν πολύ δύσκολη το χειρισμό της στα γυρίσματα.

Cecil Beaton, Eve Arnold, Elliott Erwitt, Douglas Kirkland, Milton Greene. Τα πορτρέτα των τελευταίων δύο που σπάνια εκθέτονται σε δημόσια θέα μπορούν να δουν όσοι επισκεφθούν τη gallery του Λονδίνου, Little Black Gallery.

H Mέριλιν και τα είδωλα της

“O πατέρας μου ήθελε από τη Μέριλιν να πετάξει από επάνω της την χαζή ξανθιά που επιμελημένα είχε δημιουργήσει” λέει ο γιος του Greene, Τζόσουα στην Telegraph καθώς αφηγείται τη γνωριμία τους που ξεκίνησε το 1953. “Tα βρήκαν κατευθείαν. Ο πατέρας μου εκτίμησε την αυθεντικότητα της” προσθέτει. Η Μονρόε έγινε φίλη με τον Greene μόλις χώρισε τον Joe DiMaggio, ο φακός του ήταν το απάνεμο λιμάνι της για να ξεφύγει από τη φασαρία μιας άτακτης ζωής.

“Έκαναν παρέα με τον Μάρλον Μπράντο, τον Φρανκ Σινάτρα. Πήγαιναν μαζί στα jazz clubs όπου τις νύχτες τραγουδούσαν οι Dizzy Gillespie, Miles Davis, Ella Fitzgerald. Ήταν μαγεμένη” συμπληρώνει. Η σχέση τους έληξε άδοξα όταν ο Άρθουρ Μίλερ ήρθε στη ζωή της. “Aυτός ο άντρας εκμεταλλεύτηκε κάθε μια ανασφάλεια της, δεν είχε ιδέα τι έπρεπε να κάνει μαζί της”.

playing with a red veil ny 1957 milton h greene

Η Μέριλιν ερωμένη

H ιστορία της με τον Douglas Kirkland ήταν πιο σαρκική. Ο 27χρονος το 1961 φωτογράφος δούλευε για το αμερικανικό περιοδικό Look όταν του ανέθεσαν να φωτογραφήσει το sex symbol για την επετειακή έκδοση των 25 χρόνων τους. Ο ίδιος δεν τολμούσε να της προτείνει τι θα ήθελε από εκείνη. Δεν μπορούσε να ψελλίσει ότι έπρεπε να την φωτογραφήσει σαν ερωμένη. Σαν μια γυναίκα που έκανε έρωτα με όλο τον κόσμο.

Ευτυχώς για εκείνον, η Μονρόε είχε ακριβώς την ίδια διάθεση. “Ξέρω τι μας χρειάζεται. Ένα κρεβάτι, κάνα δίσκο του Σινάτρα στο πικαπ, σαμπάνια και ένα λευκό, μεταξένιο σεντόνι. Μόνο μεταξένιο” του είπε.
Το ραντεβού για τη φωτογράφιση είχε οριστεί για τις 7 το απόγευμα. Η Μέριλιν Μονρόε εμφανίστηκε στις 9. Δεν ήταν η Μονρόε που του είχε προτείνει ιδέες, ήταν η Μονρόε πλανεύτρα. “Πλέον έχω την εντύπωση ότι άργησε να έρθει στο ραντεβού για να φορέσει έναν άλλο ρόλο, μια άλλη περσόνα” λέει ο Kirkland.

Λίγο αργότερα η Μέριλιν Μονρόε ζήτησε από το συνεργείο να αποχωρήσει. Ήθελε να μείνει μόνο εκείνη με τον Kirkland και το μεταξένιο σεντόνι της. “O ερωτισμός πέρασε μέσα από το διάφραγμα στο φιλμ. Αυτή πιστεύω είναι και η δύναμη αυτών των πορτρέτων” πρόσθεσε. Εννιά περίπου μήνες μετά, όταν τον Αύγουστο του 1962 ο Kirkland φωτογράφιζε την Coco Chanel στο Παρίσι έμαθε τα νέα του θανάτου της.

“La pauvre” σχολίασε η σχεδιάστρια και εκείνος πάτησε το κουμπί με λίγη περισσότερη δύναμη από όσο συνήθως.

Διαβάστε και αυτά

Η Μέριλιν Μονρόε που δεν γνώριζες

Ανέκδοτες, σχεδόν αθώες αλλά εντελώς γυμνές, φωτογραφίες της Μέριλιν Μονρόε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ