ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Novartis: Σε γραμμή Καραμανλή ο Μητσοτάκης – Για δειλία τον κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Novartis: Σε γραμμή Καραμανλή ο Μητσοτάκης – Για δειλία τον κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ
AP Photo/Giannis Papanikos

Στα χνάρια του Κωνσταντίνου Καραμανλή βάδισε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας αποδίδεται η περίφημη ρήση: «Έναν πρώην πρωθυπουργό δεν τον στέλνεις στη φυλακή, τον στέλνεις σπίτι του». Μιλώντας σήμερα σε στενούς συνεργάτες του ο πρωθυπουργός παράφρασε τη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή για να ανακοινώσει την απόφασή του να μην παραπέμψει σε Προανακριτική Επιτροπή τον Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε: «Εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια. Οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας.»

Σύμφωνα με πηγές της Νέας Δημοκρατίας, «η στάση μας στο θέμα είναι θεσμική, δημοκρατική και υπεύθυνη. Ο κ. Τσίπρας έχει αναμφισβήτητα πολιτικές ευθύνες αλλά οι πολιτικές ευθύνες κρίνονται στις εκλογές.»

Η επικράτηση της ήπιας γραμμής

Φαίνεται ότι στη Νέα Δημοκρατία επικράτησε τελικά η ήπια γραμμή και όχι η σκληρή που προωθούσε ο Αντώνης Σαμαράς. Προφανώς, ο κ. Μητσοτάκης έκρινε ότι:

• Η υπόθεση δεν μπορούσε να σταθεί ποινικά σε βάρος του κ. Τσίπρα.
• Θα οξυνόταν πέρα από κάθε έλεγχο το πολιτικό κλίμα, με απρόβλεπτες επιπτώσεις στην οικονομία.
• Θα «ράγιζε» το προφίλ του μετριοπαθούς κεντρώου πολιτικού που χτίζει ο πρωθυπουργός.
• Από τη στιγμή που παραπέμπεται ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ικανοποιείται (ως ένα βαθμό) η πλευρά Σαμαρά και η σκληρή βάση της Νέας Δημοκρατίας.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Η γενική εκτίμηση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «ο Μητσοτάκης φοβήθηκε». Πηγές της Κουμουνδούρου χαρακτήρισαν «φαρσοκωμωδία την απόπειρα να διωχθούν όσοι ανέδειξαν το σκάνδαλο Novartis και όχι όσοι το διέπραξαν».

Προσέθεσαν δε ότι: «Ο νέος φθηνός τακτικισμός που φαίνεται να σκαρφίστηκε ο κος Μητσοτάκης, είναι να μην αντιμετωπιστεί ενιαία η υπόθεση των μηνύσεων Σαμαρά- Βενιζέλου σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα. Με λίγα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης είναι διπλά δειλός. Και απέναντι στον πολιτικό του αντίπαλο και απέναντι στον εσωκομματικό του εφιάλτη».

Οι ίδιες πηγές κάλεσαν τον πρωθυπουργό «αν έχει το θάρρος, να προχωρήσει είτε σε εξεταστική είτε σε προανακριτική για όλους όσους κατονομάζει ο κος Σαμαράς στη μήνυσή του και να μη ψάχνει τερτίπια για να ξεφύγει. Για να μάθει και ο τελευταίος Έλληνας ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ