ΚΟΣΜΟΣ

«Παράνομες οι γεωτρήσεις»: Διεθνείς αντιδράσεις για τις ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ

«Παράνομες οι γεωτρήσεις»: Διεθνείς αντιδράσεις για τις ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ
Turkish Defence Ministry via AP, Pool

Ο επικεφαλής της Αμερικάνικης διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, από την Αθήνα εγκάλεσε την Τουρκία για τις γεωτρήσεις που σχεδιάζει εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ, παράλληλα, Γαλλία και Ιταλία επέκριναν την τουρκική στάση και ζήτησαν από την Άγκυρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

«Στη διπλωματία δεν λέμε εκ των προτέρων τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουμε. Μπορώ, όμως, να σας πω ότι κατανοούμε τους κινδύνους, γνωρίζουμε τις δραστηριότητες και θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην έχουμε στρατικοποίηση των θεμάτων, να έχουμε αποκλιμάκωση και να φτάσουμε σε αποτελέσματα που θα είναι αμοιβαία αποδεκτά. Υπάρχουν κάποια όρια. Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πομπέο, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, μετά τη συνάντησή τους.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών σημείωσε πως η χώρα του θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να εξασφαλιστεί ότι οι κινήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ θα είναι νόμιμες, βάσει διεθνούς δικαίου.

«Ως ΗΠΑ ξεκαθαρίσαμε ότι επιχειρήσεις σε διεθνή ύδατα γίνονται με βάσει διεθνείς κανόνες», τόνισε, προσθέτοντας πως «είπαμε στην Τουρκία ότι δράσεις σε διεθνή ύδατα είναι μη αποδεκτές και θα αναλάβουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες για να είναι νόμιμες όλες οι ενέργειες που γίνονται».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο ίδιος αναφέρθηκε εκ νέου στο ζήτημα. «Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να πείσουμε τους Τούρκους ότι αυτά δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», είπε και τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι αυτή «η διαμάχη δεν θα πρέπει να στρατιωτικοποιηθεί» και ότι οι παράνομες γεωτρήσεις είναι απαράδεκτες και παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες δικαίου και ότι θα συνεχίσει να μιλά γι' αυτό.

Γαλλία: Εχθρική ενέργεια η τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Την ίδια ώρα, η Γαλλία αποδοκίμασε την αποστολή του τουρκικού γεωτρύπανου στα ύδατα ανατολικά της νότιας Κύπρου χαρακτηρίζοντάς την ως «εχθρική ενέργεια», που είναι πιθανό να οδηγήσει σε «κλιμάκωση των εντάσεων» στην περιοχή.

«Η άφιξη ενός νέου τουρκικού γεωτρύπανου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του.

«Πρόκειται για μια εχθρική κίνηση, από αυτές που προωθούν μια κλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο», προστίθεται.

Ιταλία: Η Άγκυρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου

Την ανησυχία της για τις τουρκικές κινήσεις εξέφρασε και η Ιταλία μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών της, στην οποία εκφράζεται και η ελπίδα η Τουρκία να στραφεί σε μια πιο εποικοδομητική στάση το συντομότερο δυνατόν.

«Επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και αποφυγή παράνομων ενεργειών στην περιοχή», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Επισημαίνεται ακόμη πως τον Ιούλιο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αποφάσισε πολιτικά μέτρα ως απάντηση στις τουρκικές πρωτοβουλίες στην Ανατολική Μεσόγειο, σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο καθώς και να συνεχίσει να ασχολείται με το θέμα αυτό.

«Μαζί με τους εταίρους μας έχουμε επιλέξει μια σθεναρή, αλλά σταδιακή και αναστρέψιμη προσέγγιση για δημιουργία συνθηκών αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο θάλασσα», αναφέρεται.

«Πιστεύουμε ειλικρινά ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι ακόμα δυνατό, και ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα στραφεί σε μια πιο εποικοδομητική στάση το συντομότερο δυνατόν», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ