ΣΠΟΡ

Βουλγαρία–Αγγλία: Σάλος, καταδίκες και μία παραίτηση για τις ρατσιστικές επιθέσεις

Βουλγαρία–Αγγλία: Σάλος, καταδίκες και μία παραίτηση για τις ρατσιστικές επιθέσεις
AP Photo

Ο πρόεδρος της βουλγαρικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Borislav Mihaylov, παραιτήθηκε ύστερα από τις ρατσιστικές επιθέσεις Βούλγαρων οπαδών κατά των παικτών της Εθνικής Αγγλίας στον αγώνα για τα προκριματικά του Euro 2020.

Το παιχνίδι, που διοργανώθηκε στη Σόφια, διεκόπη δύο φορές κατά τη διάρκεια των πρώτου ημιχρόνου, ύστερα από τις επιθέσεις κατά του Άγγλου Tyrone Mings και των υπόλοιπων συμπαικτών του.

«Σήμερα, ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βουλγαρίας παρέδωσε την παραίτησή του, η οποία θα συζητηθεί από τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής την Παρασκευή», σημείωσε η Ομοσπονδία, μέσω ανακοίνωσης στο site της.

«Η απόφασή του είναι απόρροια της έντασης που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες και η οποία δημιουργεί ένα επιβλαβές περιβάλλον για το βουλγαρικό ποδόσφαιρο και την βουλγαρική Ομοσπονδία», σημειώνεται ακόμη και τονίζεται πως «ύστερα από πολλά χρόνια στη θέση» ο Mihailov δεν επιθυμεί να συνεχίσει την πορεία του στον χώρο, υπό αυτές τις συνθήκες.

Ο Mihaylov δέχθηκε έντονες πιέσεις από τον πρωθυπουργό της χώρας, Boyko Borissov, ο οποίος απαίτησε την αποχώρησή του από την προεδρία της Ομοσπονδίας.

«Είναι απαράδεκτο για τη Βουλγαρία, μία από τις πλέον ανεκτικές χώρες στον κόσμο, και για τα άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων και θρησκειών που ζουν (σ.σ. στη χώρα) εν ειρήνη, να συσχετίζονται με τον ρατσισμό και την ξενοφοβία», τόνισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα, αρκετοί Βούλγαροι εθεάθησαν να χαιρετούν ναζιστικά.

Ο πρόεδρος της UEFA, Aleksander Ceferin, κατηγόρησε την «άνοδο του εθνικισμού» σε όλο τον πλανήτη για την «απαράδεκτη συμπεριφορά» μερίδας φαν, που συνεχίζει να επιτίθεται ρατσιστικά σε παίκτες.

«Η UEFA έχει δεσμευτεί να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για την εξάλειψη αυτής της ασθένειας από το ποδόσφαιρο», ανέφερε.

Η συμπεριφορά των Βούλγαρων δεν κατέβαλε τους Άγγλους σε αγωνιστικό επίπεδο. Νίκησαν με 0-6, όμως οι δηλώσεις τους – μετά το τέλος της αναμέτρησης – είχαν να κάνουν (σχεδόν) αποκλειστικά με τις ρατσιστικές επιθέσεις.

«Λυπάμαι για τη Βουλγαρία, να εκπροσωπείται από τέτοιους ανόητους στο γήπεδο. Τέλος πάντων. 6-0 και γυρίζουμε σπίτι μας, τουλάχιστον κάναμε τη δουλειά μας», έγραψε ο Raheem Sterling στο Twitter.

Ο Marcus Rashford, με τη σειρά του, σημείωσε – μέσω του ίδιου μέσου: «Δεν είναι εύκολο να παίζεις σε αυτή την κατάσταση, η οποία δεν θα έπρεπε να υπάρχει το 2019. Είμαι υπερήφανος που δεν επηρεαστήκαμε και πήραμε τους τρεις πόντους, αλλά (σ.σ. αυτή η κατάσταση) πρέπει να εξαλειφθεί».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, συνεχάρη τους διεθνείς για τη στάση που τήρησαν. «Ο ωμός ρατσισμός που είδαμε και ακούσαμε χθες το βράδυ δεν έχει καμία θέση στο ποδόσφαιρο ή οπουδήποτε αλλού. Υποστηρίζω απολύτως τον Gareth Southgate και την ομάδα. Η UEFA πρέπει να αναλάβει άμεσα μέτρα».

Κατά τη διάρκεια του αγώνα ο αρχηγός της Εθνικής Βουλγαρίας, Ivelin Popov, προσπάθησε να νουθετήσει τους οπαδούς που επεδείκνυαν τη ρατσιστική συμπεριφορά, ματαίως όμως.

«Το να είσαι μόνος και να κάνει το σωστό, θέλει πολύ κουράγιο και μία τέτοια συμπεριφορά δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητη», σημείωσε ο Rashford, αναφερόμενος στη στάση που τήρησε ο Popov.

Από την άλλη, έντονη κριτική δέχθηκε ο προπονητής των Βούλγαρων, Krasimir Balakov, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν άκουσε τίποτα. Επιπλέον, ο τερματοφύλακας της ομάδας, Plamen Iliev, φέρεται να δήλωσε ότι οι οπαδοί τους «φέρθηκαν καλά» και οι Άγγλοι «αντέδρασαν υπερβολικά».

«Δεν άκουσα καμία απρεπή έκφραση», σημείωσε ο πορτιέρο.

Bulgaria football chief resigns after England players suffer racist abuse, by Ben Church, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ