ΚΟΣΜΟΣ

ISIS: Συναγερμός από Ιντερπόλ για μπαράζ επιθέσεων στην Ευρώπη

ISIS: Συναγερμός από Ιντερπόλ για μπαράζ επιθέσεων στην Ευρώπη
Φωτογραφία αρχείου από τις επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο Reuters

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος προετοιμάζει νέες "μεγάλης κλίμακας επιθέσεις" στην Ευρώπη, ανακοίνωσε η Europol.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει αναπτύξει "μία νέα επιχειρησιακή ικανότητα για την πραγματοποίηση νέας εκστρατείας με μεγάλης κλίμακας επιθέσεις" επικεντρωμένες στην Ευρώπη, προειδοποίησε ο διευθυντής της Europol, Ρομπ Γουέινραϊτ, στο Άμστερνταμ, ανακοινώνοντας την σύσταση ενός νέου Ευρωπαϊκού Κέντρου κατά της Τρομοκρατίας.

Οι αναλυτές της Europol θεωρούν ότι το Ισλαμικό Κράτος "προετοιμάζει νέες επιθέσεις στα κράτη μέλη της ΕΕ και ιδιαίτερα στη Γαλλία", αναφέρεται σε έκθεση που παρουσίασε ο διευθυντής της Europol.

Συγκεκριμένα:

Η έκθεση με τίτλο "Αλλαγές στον τρόπο δράσης του Ισλαμικού Κράτους αναφορικά με τις τρομοκρατικές του ενέργειες" και ημερομηνία 18 Ιανουαρίου 2016 λέει μεταξύ άλλων:

  • Η Γαλλία παραμένει η χώρα που κινδυνεύει περισσότερο από ένα νέο τζιχαντιστικό χτύπημα
  • Η επίθεση στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβρη κατέδειξε ότι ο ISIS επεκτείνει τη δράση του εκτός της εδαφικής του επικράτειας και έχει αναπτύξει τεχνογνωσία για καταδρομικές επιθέσεις σε διεθνές περιβάλλον
  • Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις ότι οι μεταναστευτικές ροές χρησιμοποιούνται συστηματικά από τρομοκράτες για να περνούν απαρατήρητοι
  • Σε σημαντικό ποσοστό οι ξένοι μαχητές του ISIS είτε είχαν διαγνωστεί με προβλήματα ψυχικής υγείας πριν ενταχθούν στις τάξεις του, είτε είχαν ποινικό μητρώο

Στο Λονδίνο, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι οι βρετανικές αρχές εξετάζουν το τελευταίο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τον ISIS, το οποίο περιέχει εικόνες και τις τελευταίες δηλώσεις εννέα ατόμων που συμμετείχαν στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι και στο οποίο διατυπώνεται απειλή κατά της Βρετανίας.

"Εξετάζουμε το τελευταίο αυτό βίντεο προπαγάνδας, μία ακόμη ενέργεια μίας αποκρουστικής τρομοκρατικής οργάνωσης που βρίσκεται σαφώς σε παρακμή και υποχώρηση", δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού.

Το πρακτορείο Ρόιτερς ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαίωσει την αυθεντικότητα των εικόνων αυτών. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αντίδραση από το πρωθυπουργικό γραφείο ενώ δεν στάθηκε δυνατή η επικοινωνία με αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών. Το βίντεο αναρτήθηκε στο Telegram, το επίσημο κανάλι των τζιχαντιστών, και δείχνει ορισμένους από τους δράστες, οι οποίοι φορούν στολές παραλλαγής, σε μια τοποθεσία στην έρημο.

"Αυτά είναι τα τελευταία μηνύματα των εννέα λιονταριών του χαλιφάτου που κινητοποιήθηκαν από τα λημέρια τους για να κάνουν μια ολόκληρη χώρα, τη Γαλλία, να γονατίσει" ακούγεται να λέει ένας αφηγητής. Μιλώντας στα αραβικά και τα γαλλικά, πολλοί από αυτούς δηλώνουν ότι "το μήνυμά τους απευθύνεται σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στον συνασπισμό" υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ο οποίος από τον Σεπτέμβριο του 2014 πλήττει θέσεις των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία.

Διαβάστε ακόμη

Για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους συζήτησαν Μπάιντεν - Eρντογάν
ISIS: Kυκλοφόρησε βίντεο με τους δράστες της επίθεσης στο Παρίσι
Η επικοινωνιακή υπεροχή του ISIS στη στρατολόγηση νέων τζιχαντιστών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ