ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Γιακουμάκη: «Αν δεν κάνετε κάτι, θα τον σκοτώσουν», είχε προειδοποιήσει συμφοιτητής του

Υπόθεση Γιακουμάκη: «Αν δεν κάνετε κάτι, θα τον σκοτώσουν», είχε προειδοποιήσει συμφοιτητής του
Βαγγέλης Γιακουμάκης (φωτό αρχείου) EUROKINISSI/ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΟΜΙΚΟΥ

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα τελευταία 24ωρα της ζωής του Βαγγέλη Γιακουμάκη έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ένα χρόνο μετά τον θάνατό του.

Ο 20χρονος φοιτητής από την Κρήτη ζούσε τον δικό του Γολγοθά κι όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της δικογραφίας ένας εκ των του είχε αντιληφθεί ότι η κατάσταση είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο, προειδοποιώντας μάλιστα τους υπεύθυνους της σχολής.

«Ο Βαγγέλης έσβηνε. Κατέβηκα στην υπεύθυνη της Εστίας και της είπα: πάνω είναι ένα παιδί που το βασανίζουνε. Αν δεν το προσέξετε, θα το χτυπήσουν πολύ σοβαρά, ακόμα και θα το σκοτώσουν». Με αυτά τα λόγια ένας φίλος του Βαγγέλη Γιακουμάκη είχε προσπαθήσει να ενημερώσει τους υπεύθυνους της σχολής όπως αναφέρεται σε νέο δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος.

Τα στοιχεία της δικογραφίας να εγείρουν πολλά ερωτήματα για τυχόν ευθύνες της διεύθυνσης της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στις 25 Ιανουαρίου 2015 η Εστία της Σχολής αναστατώθηκε από φωνές. Επίκεντρο των ακραίων ενοχλήσεων ήταν και πάλι ο Βαγγέλης.

«Στις 24.00 είδα τον Βαγγέλη να βαδίζει πολύ γρήγορα αναψοκοκοκκινισμένος και να έρχεται από τη δεύτερη σκάλα προς το δωμάτιό του. Από πίσω του έτρεχαν οι Κρητικοί. Ο... κρατούσε ένα κόκκινο χοντρό ύφασμα που το πέρασε στο λαιμό του Βαγγέλη σαν θηλιά τραβώντας τον βίαια προς τα πίσω. Στη συνέχεια, ο Βαγγέλης με τα χέρια του απομάκρυνε από το λαιμό του το ύφασμα και μπήκε στο δωμάτιό του. Ο... έλεγε στον Γιακουμάκη «μου έσκισες την μπλούζα, θα το πληρώσεις. Αν δεν σε πιάσω σήμερα θα σε πιάσω αύριο, θα σε γ...», χτυπώντας την πόρτα με μπουνιές. Ο... έλεγε «άνοιξε, Βαγγέλη, να τα βρούμε, θα το μετανιώσεις». Πήγαμε να φύγουμε από τις σκάλες αλλά λίγο μετά μας φώναξε ο... να πάμε στου Βαγγέλη γιατί είχε ανοίξει η πόρτα. Ο... του φώναζε «μου έσκισες τη δεύτερη γκόμενά μου» και άρχισε να βαράει σφαλιάρες στον Βαγγέλη στο σβέρκο και στο πίσω μέρος του κεφαλιού.
Ταυτόχρονα ο... του έριχνε και αυτός δυνατές σφαλιάρες ενώ ο Βαγγέλης φώναζε «φύγετε!». Μετά ο... άνοιξε την ντουλάπα του Βαγγέλη, πήρε μία κολόνια και άρχισε να ψεκάζει το δωμάτιο για να την τελειώσει. Εγώ με τον... πήραμε ένα σακουλάκι πατατάκια του Βαγγέλη χωρίς να τον ρωτήσουμε και χαζογελώντας τρώγαμε τα πατατάκια παρακολουθώντας τι γινόταν. (...) Στη συνέχεια, ο... έσπρωξε πάλι τον Βαγγέλη πολύ δυνατά με αποτέλεσμα αυτός να χάσει την ισορροπία του και να πέσει στο κρεβάτι του συγκατοίκου του. Ο Βαγγέλης σηκώθηκε νευριασμένος και προσπάθησε να τους βγάλει έξω από το δωμάτιο», αναφέρει αυτόπτης μάρτυρας.

Το περιστατικό το ίδιο βράδυ αλλά και την επόμενη ημέρα έγινε θέμα συζήτησης ανάμεσα στους φοιτητές, χωρίς όμως για ακόμα μία φορά κάποιος να ενημερώσει τη διεύθυνση της Σχολής και να ληφθούν μέτρα.

Σημαντική είναι η κατάθεση συμφοιτητή και φίλου του Βαγγέλη, που δήλωσε ότι είχε ενημερώσει και την υπεύθυνη της Εστίας αλλά και τον διευθυντή της Σχολής για τα βασανιστήρια.

«Τέσσερις μήνες αφότου γνώρισα τον Βαγγέλη, είδα πλέον ένα Βαγγέλη που έσβηνε. Όταν λέω έσβηνε, εννοώ ότι έχανε το λαμπερό του χαρακτήρα και το γέλιο του. Είχε γίνει πιο απόμακρος, δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί, ήταν σε άλλο κόσμο. Αυτά μπορούσε εύκολα να τα καταλάβει κάποιος που είχε γνωρίσει τον Βαγγέλη στην αρχή, σε σχέση με τους επόμενους μήνες (...). Ρωτώντας, έμαθα ότι συγκεκριμένα πέντε άτομα του έκαναν καψώνια και αυτός ήταν ο λόγος που είχε αλλάξει η συμπεριφορά του. Είχα ακούσει ότι τον έκλειναν στην ντουλάπα και του λέγανε «είσαι τζουκ-μποξ, τραγούδα για να βγεις». (...). Δεν είχα δει εγώ κάτι αλλά τα μάθαινα. Μία μέρα όμως μίλησα με ένα συγκεκριμένο άτομο που γνώριζα καλύτερα και με αυτά που μου είπε ότι τράβαγε ο Βαγγέλης, κατέβηκα αμέσως κάτω, στην υπεύθυνη της Εστίας, και της είπα: «πάνω, στην εστία είναι ένα παιδί που το βασανίζουνε και αν δεν το προσέξετε, θα το χτυπήσουν πολύ σοβαρά, ακόμα και θα το σκοτώσουν». Η κυρία... μου είπε ότι είχε δει και αυτή κάποιες εκδορές στα χέρια του Βαγγέλη αλλά πίστευε ότι ήταν από παιχνίδια. Μετά με ρώτησε αν αυτός είναι ο λόγος που είχε πέσει η απόδοση του Γιακουμάκη στα μαθήματα. Εγώ της είπα ότι αυτό ήταν λογικό να συμβεί, αφού ο Βαγγέλης περνάει αυτά που περνάει. Το άτομο που μου είπε για τα όσα περνάει ο Βαγγέλης ήταν ο... που τα είχε δει και ο ίδιος. Ο... πολλές φορές έφευγε από το δωμάτιό του και ερχόταν στο δικό μου και καθόταν όλη μέρα εκεί για να μην είναι στον ίδιο χώρο με αυτούς που κάνουν καψώνια στον Βαγγέλη. Μάλιστα τους χαρακτήριζε «Ούγκα Μπούγκα» εξαιτίας της συμπεριφοράς τους (...) Η κυρία... με πήρε και πήγαμε στο διευθυντή της Σχολής και του είπα τα ίδια πράγματα. Ταράχτηκε πολύ με αυτά και προσπάθησε να επικοινωνήσει με μια υπηρεσία σχετική με το μπούλινγκ, αλλά δεν τα κατάφερε».

Υπενθυμίζεται ότι έχει ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση «εν τοις πράγμασι» (ουσιαστικά κατ’ αγνώστου), ενώ ο δικηγόρος της οικογένειας Γιακουμάκη έχει αφήσει πολλές φορές να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται για αυτοκτονία, αλλά για εγκληματική ενέργεια.

Διαβάστε ακόμη

Υπόθεση Βαγγέλη Γιακουμάκη: Η δικογραφία αποκαλύπτει τα βασανιστήρια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ