ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «ευχαριστώ» του στρατού του Χαφτάρ στον Μητσοτάκη

Το «ευχαριστώ» του στρατού του Χαφτάρ στον Μητσοτάκη
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

«Ευχαριστώ» στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον Νίκο Δένδια για τις διπλωματικές προσπάθειες των περασμένων ημερών είπε ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χαλίφα Χαφτάρ, μέσω λογαριασμού του Twitter που σχετίζεται με αυτόν. 

«Παρότι δυστυχώς δεν ήταν παρόντες αυτοπροσώπως, η εξαιρετική διπλωματική παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ήταν εξαιρετικά ευεργετική για τους Λίβυους και η Λιβύη σας ευχαριστεί» γράφει το tweet.

Στη συνέχεια ακολούθησε νέο ευχαριστήριο tweet, το οποίο αναφέρει:

«Ένας φίλος στην ανάγκη είναι πράγματι φίλος».

Το σύντομο αυτό σχόλιο συνοδεύεται από φωτογραφίες του Χαφτάρ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον πρίγκιπα διάδοχο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Mohammed bin Zayed Al Nahyan.

Υπάρχει, παράλληλα, και μια φωτογραφία άρθρου για τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι σαμποτάρει τις συζητήσεις για τη Λιβύη.

Οι ηγέτες που συναντήθηκαν στο Βερολίνο στη Διάσκεψη για το λιβυκό ζήτημα, δεσμεύτηκαν χθες να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία με συγκρότηση πολυμερούς επιτροπής για τον συντονισμό των δράσεων στη Λιβύη. Υπήρξε μάλιστα και μια δήλωση με ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, «θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου».

Οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου δεσμεύθηκαν επίσης να μην παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης.

Το τελικό ανακοινωθέν αναφέρει ότι οι διεθνείς ηγέτες συμφώνησαν ότι η κατάσταση στη Λιβύη απειλεί την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια και πως η χώρα έχει γίνει «γόνιμο έδαφος για ένοπλες και τρομοκρατικές ομάδες».

Μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, προχώρησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ