ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η Ελλάδα σε αντίθεση με άλλους αντιμετωπίζει το προσφυγικό με ανθρωπιά

Τσίπρας: Η Ελλάδα σε αντίθεση με άλλους αντιμετωπίζει το προσφυγικό με ανθρωπιά
Αιχμές για τον τρόπο διαχείρισης του προσφυγικού από το Αλέξη Τσίπρα Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Μιλώντας στη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών «Supporting Syria and the Region» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει βιώσει από πρώτο χέρι τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης αλλά σε αντίθεση με άλλους, επιμένει να αντιμετωπίζει την πρόκληση με ανθρωπισμό.

Επιπλέον, μίλησε για το κόστος διαχείρισης των προσφυγικών ροών σημειώνοντας ότι «από τον Ιούλιο, έχουμε αντιμετωπίσει ροές περισσότερων από 900.000 ανθρώπων, από τους οποίους περίπου 500.000 είναι Σύροι. Το κόστος διαχείρισης αυτών των ροών είναι τεράστιο, την ίδια στιγμή που το Λιμενικό έχει σώσει πάνω από 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες.»

Άφησε αιχμές κατά συγκεκριμένων αντιλήψεων εντός της ΕΕ και αναρωτήθηκε «τι θα είχε συμβεί σε εκατομμύρια Σύρων, αν η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, αποφάσιζαν να υψώσουν τείχη. Ή αν ΟΛΗ η Ευρώπη είχε πει: ‘’Οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Το τι συμβαίνει στη Μεσόγειο δεν είναι δικό μας πρόβλημα’’».

Όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση, εστιασμένη στην αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών».

Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη να ολοκληρωθεί ένα πρόγραμμα επανεγκατάστασης στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες και «ταυτόχρονα, να ασκηθεί πίεση για πολιτική διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης που θα τερματίσει τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων και θα αντιμετωπίζει την τρομοκρατία – μια διευθέτηση που θα δημιουργεί συνθήκες για συμφιλίωση και για επιστροφή των Σύρων στα σπίτια τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ