ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Όταν ο Κόμπι Μπράιαντ κέρδιζε το Όσκαρ (pics & vid)

Όταν ο Κόμπι Μπράιαντ κέρδιζε το Όσκαρ (pics & vid)
Jordan Strauss/Invision/AP, File

Πέντε δακτυλίδια, από πρωταθλήματα NBA με τους Λέικερς, δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, ένα βραβείο MVP. Αυτά είναι τα σημαντικότερα τρόπαια που κέρδισε στη ζωή του ο Κόμπι Μπράιαντ. Και μαζί μ' αυτά, κι ένα Όσκαρ

Ο θρύλος του ΝΒΑ Κόμπι Μπράιντ, ο οποίος σκοτώθηκε όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε έπεσε στο Καλαμπάσας, είχε κερδίσει το 2018 το Όσκαρ στην κατηγορία Best Animated Short Film για την ταινία «Dear Basketball». Η ταινία μικρού μήκους, αφορούσε την ανακοίνωση της απόσυρσης του από την ενεργό δράση. Στο κατάμεστο Dolby Theater όλοι χειροκροτούσαν όρθιοι το θρύλο του μπάσκετ για το συγκινητικό του έργο που έδειχνε τη σχέση του και την αλλαγή της ζωής του από το μπάσκετ και τον αθλητισμό.

Το «Dear Basketball», το αντίο του Κόμπι Μπράιαντ στο μπάσκετ, ήταν ένα γράμμα αγάπης στο μπάσκετ.

AP 18067802549342

Με τη σύζυγό του Βανέσα, στην απονομή (@Evan Agostini/Invision/AP)

Αγαπημένο μου μπάσκετ,

Από τη στιγμή που φόρεσα τις κάλτσες του πατέρα μου και ξεκίνησα νοητά να εκτελώ νικητήρια σουτ στο θρυλικό Western Forum, ήξερα πως ένα πράγμα ήταν αληθινό.

Σε ερωτεύτηκα. Σε αγάπησα τόσο, που σου έδωσα τα πάντα. Το μυαλό και το κορμί μου, το πνεύμα και την ψυχή μου. Ήμουν ένα εξάχρονο παιδί που σε αγάπησε έντονα. Δεν είδα ποτέ το τέλος του τούνελ. Είδα μόνο τον εαυτό μου να βγαίνει τρέχοντας από αυτό. Έτρεξα πάνω κάτω σε κάθε παρκέ για να κυνηγήσω κάθε μπαλιά. Μου ζήτησες να παλέψω και σου έδωσα την καρδιά μου γιατί μου προσέφερες πολλά περισσότερα.

Έπαιξα με ιδρώτα και με πόνο, όχι μόνο επειδή η πρόκληση με καλούσε, αλλά κι επειδή ΕΣΥ με φώναζες. Έκανα τα πάντα για ΕΣΕΝΑ, γιατί έτσι πρέπει να κάνεις όταν κάποιος σε κάνει να αισθάνεσαι τόσο ζωντανός, όσο εσύ με άφησες να νιώσω.

Έδωσες σε ένα εξάχρονο παιδί το όνειρο των Lakers και γι' αυτό θα σε αγαπώ για πάντα. Όμως, δεν μπορώ να σε αγαπώ τόσο αρρωστημένα για πολύ ακόμα. Αυτή τη χρονιά, είναι ό,τι μου έχει απομείνει για να σου δώσω. Η καρδιά μου μπορεί να αντέξει το σφυροκόπημα, το μυαλό μου θα το διαχειριστεί, όμως το σώμα μου ξέρει πως ήρθε η στιγμή να πω αντίο.

Και είμαι εντάξει. Είμαι έτοιμος να σε αφήσω να φύγεις. Θέλω να το γνωρίζεις τώρα, ώστε και οι δυο να αδράξουμε κάθε στιγμή που μας απόμεινε. Τα καλά και τα άσχημα. Δώσαμε ο ένας στον άλλο όσα είχαμε.

Γνωρίζουμε και οι δυο, πως ό,τι κι αν κάνω μετά, θα είμαι πάντα αυτό το παιδί με τις γυρισμένες κάλτσες, τον κάδο με τα σκουπίδια στη γωνία και τα πέντε δευτερόλεπτα. Η μπάλα είναι στα χέρια μου. 5… 4… 3… 2… 1

Πάντα θα σε αγαπώ,

Κόμπι

Dear Basketball from Morgan Nelson on Vimeo.

Αυτή την επιστολή, που έγραψε για το The Players Tribune το 2015, στο τέλος της καριέρας του, αναβίωσε με εικόνες και του χάρισε το Όσκαρ.

Ο ίδιος, αφού παρέλαβε το βραβείο, στην 90η τελετή της Ακαδημίας, στο Dolby Theatre, το κοίταξε και είπε: «Θεέ μου. Αισθάνομαι καλύτερα από όταν κέρδισα πρωταθλήματα. Αυτό είναι τρελό, είναι τρελό». Ως εκτελεστικός παραγωγός, ο Μπράιαντ δέχτηκε το χρυσό άγαλμα του Όσκαρ από τον πρωταγωνιστή του «πόλεμου των άστρων», Μάρκ Χάμιλ.
Μεταξύ αυτών που έδωσαν τα συγχαρητήριά τους μέσω του Twitter ήταν ο Μάτζικ Τζόνσον, ο Μπιλ Ράσελ και ο Σακίλ Ο΄Νηλ.
«Ως παίκτες του μπάσκετ σας έρχεται στο μυαλό για εμάς μία ντρίμπλα ή ένα καλάθι. Είμαι χαρούμενος που κάναμε κάτι περισσότερο από αυτό», είπε ο Μπράιαντ. «Το πιο δύσκολο πράγμα όταν ξεκινάς και πάλι, είναι ότι πρέπει να χαλαρώσεις το εγώ σου και να ξεκινήσεις πάλι. Πρέπει να μάθεις τα βασικά πράγματα», είπε.

Ευχαρίστησε τη σύζυγό του, Βανέσα, και τις τρεις κόρες του, αναφέροντας καθεμιά από αυτές. Μάλιστα απευθυνόμενος στη γυναίκα του τόνισε: «είσαι η έμπνευσή μου».
Η ταινία μικρού μήκους του Μπράιαντ έκανε πρεμιέρα, αποκλειστικά στις εκδόσεις της Verizon Media 90, την ίδια ημέρα που οι Λέικερς απέσυραν τη φανέλα του. Είναι ένα έργο με μερικούς εξαιρετικούς συντελεστές. Υπεύθυνος παραγωγής είναι ο Γκλεν Κιν, γνωστός από την Disney για τις ταινίες «Η Μικρή Γοργόνα», «Η πεντάμορφη και το τέρας» και ο «Αλαντίν». Είναι «ντυμένη» με τη μουσική του Τζον Γουίλιαμς, νικητή πέντε Όσκαρ, που είναι υπεύθυνος για τα soundtrack «Η λίστα του Σίντλερ», «ET, ο εξωγήινος» και «Ο πόλεμος των άστρων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ