ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αξιολόγηση και προσφυγικό στη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ

Αξιολόγηση και προσφυγικό στη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στη Διάσκεψη Δωρητών για την Συρία Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ

Η σημασία της ταχείας και επιτυχούς ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος επισημάνθηκε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τη 'Αγκελα Μέρκελ, στο Λονδίνο.

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία που πραγματοποιείται σήμερα στο Λονδίνο. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την κ. Μέρκελ σχετικά με τα θετικά στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, όπως και για την πρόταση ασφαλιστικής μεταρρύθμισης εν αναμονή της απάντησης των Θεσμών. Της τόνισε ότι για το ασφαλιστικό η ελληνική πρόταση υλοποιεί γενναία μεταρρύθμιση.

Συμφωνήθηκε ακόμη ότι ο Φεβρουάριος αποτελεί κρίσιμο μήνα για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς και ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των κρατών-μελών της Ε.Ε. και της Τουρκίας, θα πρέπει να εκπληρώσουν άμεσα τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει.

 ABP2355

Στο περιθώριο της Διάσκεψης πραγματοποιήθηκε εξαμερής συνάντηση για την προσφυγική κρίση στην οποία συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Ντ. Τούσκ, η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ο καγκελάριος της Αυστρίας, κ. Β. Φάιμαν, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, κ. Μ. Ρούτε, και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Άχμετ Νταβούτογλου.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, στην εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, και στην προώθηση ενός αξιόπιστου μηχανισμού επανεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ