ΚΟΣΜΟΣ

Νέος κοροναϊός: Στους 427 οι νεκροί, 20.000 κρούσματα σε 25 χώρες

Νέος κοροναϊός: Στους 427 οι νεκροί, 20.000 κρούσματα σε 25 χώρες
AP Photo/Rahmat Gul

Στους 427 αυξήθηκαν οι νεκροί από τον νέο κοροναϊό, ενώ τα κρούσματα παγκοσμίως έχουν ξεπεράσει τις 20.000. Είναι περισσότερες από οι 25 χώρες στις οποίες υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα της επιδημίας, ενώ – πλην της Κίνας που μετρά την πλειονότητα των θανάτων – έχουν χάσει τη ζωή τους δύο άτομα σε Χονγκ Κονγκ και τις Φιλιππίνες.

Όπως ενημέρωσαν οι Αρχές, ένας 39χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του στο Χονγκ Κονγκ τη Δευτέρα. Είχε ταξιδέψει στη Γουχάν την 21η Ιανουαρίου και όπως αναφέρει το CNNi κατά την παραμονή του στην περιοχή δεν πήγε σε κανένα νοσοκομείο αλλά ούτε επισκέφτηκε κάποια υπαίθρια αγορά. Στην αυτόνομη περιοχή έχουν επιβεβαιωθεί 15 κρούσματα.

Και το άτομο που έχασε τη ζωή του στις Φιλιππίνες είχε επισκεφθεί το σημείο «μηδέν» του ιού.

Σε καραντίνα κρουαζιερόπλοιο

Την ίδια, 3.711 επιβαίνοντες ενός κρουαζιερόπλοιου έχουν μπει σε καραντίνα από τις ιαπωνικές Αρχές καθώς υπήρξε κρούσμα του κοροναϊού μεταξύ των επιβατών. Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο που αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ.

Κοροναϊός: Τι αποφάσεις πήραν οι G7

Το πλοίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Τόκιο και γίνονται εξετάσεις για να επαληθευτεί η κατάσταση της υγείας των 2.666 επιβατών και των 1.045 μελών του πληρώματος.

Τα μέτρα αποφασίστηκε να ληφθούν μετά το θετικό αποτέλεσμα για την παρουσία του φονικού ιού στον οργανισμό 80χρονου επιβάτη που κατέβηκε από το πλοίο στο Χονγκ Κονγκ την 25η Ιανουαρίου.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Σούγκα, ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι το πλοίο, που έφθασε στη Γιοκοχάμα (δυτικά της πρωτεύουσας), επρόκειτο να τεθεί σε καραντίνα.

Μια νέα περίπου 20 ετών που ταξιδεύει μαζί με τη μητέρα της δήλωσε σήμερα στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TBS ότι «ζητήθηκε από όλους τους επιβάτες να μείνουν μέσα στις καμπίνες τους εν αναμονή της υποβολής τους σε εξετάσεις για τον εντοπισμό του ιού». Διευκρίνισε ότι περιμένει μαζί με τη μητέρα της μέσα στην καμπίνα τους από χθες και ότι ακόμα σήμερα το πρωί δεν είχε καμία πληροφορία για το πότε θα εξεταστούν.

Το πλοίο είχε ήδη τεθεί σε καραντίνα από το Σάββατο στη Νάχα, στο νότιο νησί Οκινάουα της Ιαπωνίας. Αλλά αυτό έγινε για δεύτερη φορά, μετά τον εντοπισμό του κοροναϊού στον οργανισμό του 80χρονου.

Η Ιαπωνία έχει καταγράψει στην επικράτειά της 20 κρούσματα του 2019-nCoV, τα τέσσερα χωρίς κανένα σύμπτωμα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας τα οποία δημοσιοποιήθηκαν.

Από το Σάββατο, η χώρα αρνείται να επιτρέψει την είσοδο σε ξένους που διέμειναν πρόσφατα στην κινεζική επαρχία Χουμπέι, το επίκεντρο της επιδημίας, στην κεντρική Κίνα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σούγκα απάντησε όταν ερωτήθηκε σχετικά ότι θεωρεί πως οι περιορισμοί αυτοί δεν είναι ανάρμοστοι.

Μολύνθηκε μετά από ταξίδι στην Ταϊλάνδη

Μια υπήκοος Νότιας Κορέας επαληθεύτηκε ότι έχει μολυνθεί από τον κοροναϊό έπειτα από επίσκεψή της στην Ταϊλάνδη, όπως δήλωσαν Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι.

Πρόκειται για την πρώτη τουρίστρια που προσβάλλεται από τον 2019-nCoV έπειτα από επίσκεψή της στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

Η 42χρονη γυναίκα, την οποία οι αξιωματούχοι αποκάλεσαν «Ασθενή 16», χωρίς να αποκαλύψουν κανένα άλλο στοιχείο για αυτήν, επέστρεψε αεροπορικώς στη Νότια Κορέα τη 19η Ιανουαρίου έπειτα από ένα ταξίδι που είχε κάνει στην Ταϊλάνδη, γνωστοποίησαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Κορέας (ΚΕΠΑΚ) με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν.

Η γυναίκα, που είχε ρίγη και άλλα συμπτώματα από την 25η Ιανουαρίου, δεν παρουσίασε βελτίωση μέχρι την Κυριακή και επιβεβαιώθηκε πως έχει μολυνθεί από τον 2019-nCoV την Τρίτη, έπειτα από εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε στο νοσοκομείο του εθνικού πανεπιστημίου Τσονάμ.

Ωστόσο, η ανακοίνωση της υπηρεσίας δεν αποκλείει ρητώς το ενδεχόμενο η γυναίκα να είχε επισκεφθεί την Κίνα.

Ανοίγουν ακόμη τρία νοσοκομεία στην Γουχάν

Οι Αρχές της Γουχάν, στην Κίνα, ανακοίνωσαν πως θα κατασκευάσουν ακόμη τρία νοσοκομεία για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά όλα τα κρούσματα του κοροναϊού, όπως σημειώνει το CNNi.

Τα νέα κέντρα υγείας θα δημιουργηθούν σε υπάρχουσες δομές, όπως γήπεδα, τα οποία θα μετατραπούν σε νοσοκομεία.

«Μεγάλο τεστ για την Κίνα»

Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, χαρακτήρισε την επιδημία «μεγάλο τεστ» για την κινεζική κυβέρνηση.

«Η επιδημία είναι μεγάλο τεστ για το σύστημα της Κίνας και τις ικανότητες της κυβέρνησης και πρέπει να πάρουμε ένα μάθημα από αυτό», είπε.

Το Πεκίνο διέθεσε συνολικά 47 δισεκατομμύρια γουάν (περίπου 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια) για την πρόληψη της εξάπλωσης του κοροναϊού και τον έλεγχο της, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Τα κονδύλια διατέθηκαν για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών, αλλά και για την χορήγηση προσωρινών αποζημιώσεων στο ιατρικό προσωπικό και στο προσωπικό της πρόληψης εξάπλωσης επιδημιών, όπως επίσης και για την αγορά ιατρικού και εξοπλισμού και αντιδραστηρίων διάγνωσης, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο των Οικονομικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ