ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Να σταματήσουμε τον Χαφτάρ, παραβιάζει συνεχώς την κατάπαυση πυρός

Τσαβούσογλου: Να σταματήσουμε τον Χαφτάρ, παραβιάζει συνεχώς την κατάπαυση πυρός
Turkish Foreign Ministry via AP, Pool

Προειδοποίηση προς τον ηγέτη του Λιβυκού Εθνικού Μετώπου Χαλίφα Χαφτάρ απηύθυνε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγορώντας τον ότι παραβιάζει συνεχώς την κατάπαυση πυρός και «πρέπει να τον σταματήσουν» ώστε να μπορέσει να βρεθεί μια πολιτική λύση.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Τσαβούσογλου είπε ότι ο Χαφτάρ, ο οποίος εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, επιθυμεί μια στρατιωτική επίλυση του προβλήματος αντί μιας πολιτικής.

Η Τουρκία υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαράζ στη Λιβύη και έχει στείλει στρατιωτικό προσωπικό στη χώρα για να υποστηρίξει τον Σαράζ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έχει προειδοποιήσει ότι, αν κριθεί απαραίτητο, η Άγκυρα μπορεί να αναπτύξει στρατεύματα εκεί.

Ως προς το μέτωπο στη Συρία, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία θέλει να λύσει τα ζητήματα με τη Ρωσία για την Ιντλίμπ, στα βορειοδυτικά της χώρας, μέσω της διπλωματίας, αλλά αν χρειαστεί θα λάβει άλλα μέτρα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στη διάρκεια της διάσκεψης στο Μόναχο, ο τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι μια τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στη Μόσχα τη Δευτέρα για να έχει συνομιλίες σχετικά με την Ιντλίμπ και ότι ο ίδιος θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Τουρκία και η Ρωσία, οι οποίες υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές στη συριακή σύγκρουση, συμφώνησαν το 2018 να εγκαταστήσουν μια ζώνη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ, αλλά η επίθεση της συριακής κυβέρνησης εκεί έχει διαταράξει την εύθραυστη αυτή συνεργασία τις τελευταίες εβδομάδες.

Την Τετάρτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε για πρώτη φορά μετά την αναζωπύρωση του πολέμου στη Λιβύη τον Απρίλιο, ένα ψήφισμα που ζητά «μόνιμη εκεχειρία» που θα διαδεχθεί μια εύθραυστη ανακωχή στη χώρα αυτή που τηρείται από τον Ιανουάριο.

Το κείμενο, που συντάχθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, εγκρίθηκε με 14 από τους 15 ψήφους. Η Ρωσία απείχε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ