ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα οι συναντήσεις Τσίπρα με την ηγεσία του Ιράν

Σήμερα οι συναντήσεις Τσίπρα με την ηγεσία του Ιράν
Η επίσκεψη Τσίπρα στο Ιράν είναι η πρώτη δυτικού ηγέτη μετά τη συμφωνία της χώρας με τη Δύση Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

O Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος δυτικός ηγέτης που επισκέπτεται την Τεχεράνη έπειτα από την άρση του εμπάργκο στο Ιράν και την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο επικεφαλής της Σίλικον Βάλευ της Τεχεράνης προσφώνησε χθες τον έλληνα πρωθυπουργό αποκαλώντας τον ως τον ανεξάρτητο ηγέτη της Ευρώπης, για να τού απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ όμως ασκεί ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική.

Έτσι, σήμερα ο πρωθυπουργός συναντάται στην ιρανική πρωτεύουσα τόσο με τον ανώτατο πολιτικό ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Χαμενέι όσο και με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί.

Η ελληνική πλευρά προσβλέπει σ΄αυτό το ταξίδι για να υπογράψει με την Τεχεράνη μία σειρά από εμπορικές συμφωνίες και να αναπτύξει και τις ενεργειακές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Για αυτό άλλωστε τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στο ταξίδι του οι υπουργοί εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ Γιώργος Τσίπρας.

Όμως μαζί με την ελληνική κυβερνητική αποστολή βρίσκονται και 60 επιχειρηματίες που επιθυμούν να συνάψουν σχέσεις συνεργασίας με το Ιράν στους τομείς του τουρισμού, του φαρμάκου, της ενέργειας , της τεχνολογίας, της καινοτομίας και του Πολιτισμού.

tsipras2

Πρώτος σταθμός του έλληνα πρωθυπουργού ήταν χθες το μεσημέρι το τεχνολογικό και ενεργειακό πάρκο της Τεχεράνης που διεκδικεί την 7η θέση στον κόσμο στην νανοτεχνολογία.

Εκεί δραστηριοποιούνται 30 επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και περίπου 3000 ερευνητές.

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στους σημαντικούς δεσμούς που ενώνουν τους δυο λαούς και στάθηκε και στο μέλλον για να μιλήσει για τις δυνατότητες επανεκκίνησης στις σχέσεις των δυο κρατών.

Είπε ότι η Ελλάδα παρά τις σημαντικές οικονομικές δυσκολίες θέλει να συνεργαστεί με περιφερειακές δυνάμεις και μία από αυτές είναι το Ιράν.

Ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε την πιθανότητα ενεργούς συμμετοχής της χώρας μας στην 5η διεθνή έκθεση τεχνολογίας που θα γίνει τον ερχόμενο Μάιο στην Τεχεράνη με την παρουσία πολλών ελληνικών επιχειρήσεων.

bety

Τον Αλέξη Τσίπρα συνόδευση στην Τεχεράνη και η σύζυγός τους

Διαβάστε επίσης

Σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα μεταξύ Ελλάδας-Ιράν, λέει ο πρωθυπουργός

ΔΗΜΟΦΙΛΗ