ΚΟΣΜΟΣ

Ιντλίμπ: Ο θάνατος ακόμη ενός Τούρκου στρατιώτη ανακοινώθηκε την ώρα της συνάντησης Πούτιν-Ερντογάν

Ιντλίμπ: Ο θάνατος ακόμη ενός Τούρκου στρατιώτη ανακοινώθηκε την ώρα της συνάντησης Πούτιν-Ερντογάν
AP Photo/Ghaith Alsayed

Την ώρα που ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντώνταν με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοινώθηκε ο θάνατος ακόμη ένας Τούρκου στρατιώτη στην Ιντλίμπ της Συρίας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών και το κύριο θέμα στη διάταξη ήταν η κατάσταση στην ζώνη αποκλιμάκωσης στην συριακή πόλη.

Το τε-α-τετ πραγματοποιήθηκε την ώρα που σοροί Τούρκων στρατιωτών μεταφέρονται καθημερινά στην Τουρκία από την επαρχία Ιντλίμπ, τελευταίο προπύργιο των Σύρων ανταρτών και τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία, όπου η Άγκυρα διεξάγει από τα τέλη Φεβρουαρίου ευρεία επιχείρηση εναντίον του συριακού στρατού.

Ο συριακός στρατός, με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο επιχείρηση στην Ιντλίμπ, η οποία έχει αναγκάσει σχεδόν ένα εκατομμύριο αμάχους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μετακινηθούν προς τα τουρκικά σύνορα.

Η κλιμάκωση της έντασης στο πεδίο της μάχης έχει οδηγήσει και σε διπλωματική ένταση μεταξύ της Ρωσίας, συμμάχου του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, και της Τουρκίας, που στηρίζει τους Σύρους αντάρτες, αφήνοντας να πλανάται το ενδεχόμενο άμεσης σύρραξης μεταξύ των δύο χωρών.

Τουλάχιστον 16 άμαχοι, ανάμεσα στους οποίους πέντε παιδί, σκοτώθηκαν σήμερα από ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στη συριακή επαρχία (σ.σ. Ιντλίμπ), ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Τα «Λευκά Κράνη» επιβεβαιώνουν τον αριθμό των νεκρών, σημειώνοντας, ακόμη, πως τραυματίστηκαν και 18 άτομα, μεταξύ των οποίων ορισμένοι είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Η μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο πηγών στη Συρία, διευκρίνισε πως τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν μετά τα μεσάνυχτα και είχαν στόχο μια ζώνη έξω από την πόλη Μααρέτ Μισρίν όπου είχαν συγκεντρωθεί εκτοπισμένοι Σύροι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ