ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: «Μαύρη Δευτέρα» για μετοχές και ομόλογα σε Ελλάδα και Ευρώπη

Κορωνοϊός: «Μαύρη Δευτέρα» για μετοχές και ομόλογα σε Ελλάδα και Ευρώπη
(AP Photo/Rick Rycroft)

Με πολύ μεγάλες απώλειες άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Δευτέρα, εναρμονιζόμενο με το αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών οι οποίες κλυδωνίζονται, υπό το βάρος της ταχείας εξάπλωσης του κορωνοϊού και των προβλέψεων ότι οικονομία της ευρωζώνης θα περάσει σε ύφεση και αποπληθωρισμό.

Εκτός από τις ελληνικές μετοχές ρευστοποιήσεις σημειώνονται και στα ελληνικά ομόλογα, κάτι που σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με το «ξεπούλημα» των ιταλικών ομολόγων.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών άνοιξε το πρωί της Δευτέρας με βουτιά 13%, κάτω από τις 600 μονάδες, ακολουθώντας την πτώση των ευρωπαϊκών αγορών που εκείνη τη στιγμή υποχωρούσαν περισσότερο από 6%.

Στις 11:30, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 8,54% στις 624,36 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 21 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 7,42%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 10,33%.

Βαριές απώλειες καταγράφουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Από τις τραπεζικές μετοχές, η Πειραιώς υποχωρεί 22,63%, η Εθνική στο -16,41%, η Alpha Bank στο - 15,35%) και η Eurobank στο -12,03%. Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-17,37%) και των Υπηρεσιών Κοινής ωφέλειας (-14,15%). Η αγορά ομολόγων Υπό πίεση βρίσκονται και τα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση του δεκαετούς χρεογράφου να διαμορφώνεται στο 1,62% και την απόδοση του πενταετούς ομολόγου στο 0,753%.

Η πίεση αυτή αποδίδεται στις ρευστοποιήσεις στα ιταλικά ομόλογα που συμπαρασύρουν όλο το χρέος της ευρωπαΐκής περιφέρειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού χρεογράφου διαμορφώνεται στο 1,25% και η απόδοση του πενταετούς ομολόγου στο 0,733%.

Παράλληλα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σήμερα καταγράφονται σημαντικές πιέσεις και στα γαλλικά ομόλογα. Μεγάλη πτώση το πετρέλαιο Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το πρωί της Δευτέρας και η αγορά πετρελαίου, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να ενισχύσει την παραγωγή. Παρά την επιδίωξη των πετρελαιοπαραγωγών χωρών-μελών του ΟΠΕΚ να μειώσουν την παραγωγή για να αντισταθμίσουν την πτώση από την παγκόσμια ζήτηση λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, η ηγέτιδα δύναμη του ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την παραγωγή, μία κίνηση η οποία αποτελεί επακόλουθο της άρνησης της Ρωσίας, να συμμετάσχει στην κοινή πολιτική του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής.

Δευτέρα το πρωί (11.30 ώρα Ελλάδος), το αργό υποχωρεί στα 29,95 δολάρια καταγράφοντας βουτιά 27,45% και το μπρεντ στα 33,76 δολάρια καταγράφοντας βαριές απώλειες 25,43%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ