ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Η Ελλάδα έχει την αλληλεγγύη και την πλήρη υποστήριξή μας

Μέρκελ: Η Ελλάδα έχει την αλληλεγγύη και την πλήρη υποστήριξή μας
EPA/ HAYOUNG JEON

Την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό, εξέφρασε η Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Ελληνογερμανικό Φόρουμ, στο Βερολίνο.

H Γερμανίδα καγκελάριος έκανε εκ νέου λόγο για «απαράδεκτη» συμπεριφορά από την πλευρά της Τουρκίας στο προσφυγικό, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «η Ελλάδα αναλαμβάνει μεγάλο βάρος για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης και αξίζει της πλήρους αλληλεγγύης και στήριξής μας».

«Παρόλη την κατανόησή μας για το μεγάλο βάρος που αναλαμβάνει η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, δεν μπορεί να περιμένει κατανόηση για το γεγονός ότι προσπαθεί να λύσει τα δικά της προβλήματα στην πλάτη των προσφύγων, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο στα ελληνοτουρκικά σύνορα», τόνισε η κ. Μέρκελ και εξέφρασε την στήριξή της στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, η οποία, όπως είπε, πρέπει να μπει σε νέα βάση.

«Τα τελευταία χρόνια και τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει πολλούς ανθρώπους που είναι απελπισμένοι και θέλουν να φύγουν, πολλούς που ζητούν άσυλο» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκική μεθόριο, στον Έβρο.

Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε ακόμη στην απόφαση της Γερμανίας να ηγηθεί μιας «συμμαχίας προθύμων» για την υποδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων, «προκειμένου να μην αφήσουμε την Ελλάδα να υπερβεί μόνη της» το πρόβλημα.

«Η Ελλάδα έχει την αλληλεγγύη μας και την πλήρη υποστήριξή μας. Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας είναι αυτή που της προκαλεί ειδικές και ιδιαίτερες προκλήσεις. Βρίσκεται στο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λαμβάνει μια μεγάλη ευθύνη για όλη την Ευρώπη», είπε και συμπλήρωσε πως «το 2019 είχαμε 6 δισ. που εξήχθησαν στην Ελλάδα από τη Γερμανία και είχαμε εισαγωγές περίπου 2 δισ. δολάρια εκεί υπάρχει δυνατότητα αυξήσεως».

Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία της για την αποψινή συνάντηση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την ηγεσία της ΕΕ στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα έχουν τώρα διαφορετική στάση στο θέμα, αλλά και ότι έχει γίνει πολύ καλή προετοιμασία, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκόμενους.

Μητσοτάκης: Ελλάδα και ΕΕ δεν εκβιάζονται από κανέναν

Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκβιάζονται από κανέναν, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας και διακήρυξε τη βούληση και την δυνατότητα της Ελλάδας και της ΕΕ να διαφυλάξουν τα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα.

«Αποδείξαμε ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε την εθνική και την ευρωπαϊκή κυριαρχία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Ευρώπη, αλλά και πολλά κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, για την έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης τους σε αυτή την συγκυρία.

«Καιρός να αποδείξουν όλοι ότι εννοούν και ότι επιδιώκουν τη σοβαρή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού», συμπλήρωσε, με το βλέμμα στις επικείμενες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ