ΚΟΣΜΟΣ

Προσφυγικό: Νέες απειλές στην Αθήνα από την Ε.Ε.

Προσφυγικό: Νέες απειλές στην Αθήνα από την Ε.Ε.
REUTERS

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε επισήμως την Ελλάδα την Παρασκευή να καλύψει σοβαρά τις «τρύπες» στα σύνορά της, σύμφωνα με τους κανονισμούς της συνθήκης Σένγκεν, μια κίνηση που προαναγγέλλει την μακροπρόθεσμη αναστολή των ανοικτών συνόρων σε ολόκληρη την Ευρώπη λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, που επικαλείται πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέρασε στο υπουργικό συμβούλιο της ΕΕ, σχετικό ψήφισμα, παρά την αντίθεση από την πλευρά της Αθήνας.

Δίνει στην Ελλάδα τρεις μήνες διορία για να εφαρμόσει 50 συστάσεις και να ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα.

Μάλιστα επειδή, όπως εκτιμούν, κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο, η μη τήρηση των συστάσεων, θα μπορούσε να προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου ενεργοποίηση των κανόνων που επιτρέπουν στα κράτη μέλη να επιβάλλουν εκ νέου τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της Σένγκεν για διάστημα έως και δύο ετών.

Αξιωματούχοι και διπλωμάτες της Ε.Ε. λένε ότι η κίνηση αυτή δεν έχει σκοπό να απομονώσει ή να στιγματίσει την Ελλάδα, αλλά μάλλον να διασφαλίσει ότι οι έλεγχοι στα σύνορα και αλλού στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Γερμανίας και Αυστρίας, γίνονται κανονικά, χωρίς παρεκκλίσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η προτεινόμενη δράση καλύπτει διάφορους τομείς όπως είναι οι διαδικασίες καταγραφής, η επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων, οι διαδικασίες συνοριακών ελέγχων, η ανάλυση κινδύνου, το ανθρώπινο δυναμικό και η εκπαίδευσή του, οι υποδομές και η διεθνής συνεργασία.

Επιπλέον, η ανακοίνωση αναφέρει πως η σύσταση αναγνωρίζει ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει σήμερα μια άνευ προηγουμένου μεταναστευτική και προσφυγική κρίση έπειτα από μια απότομη αύξηση των μικτών μεταναστευτικών ροών κατά τη διάρκεια του 2015. Αυτό σημαίνει ότι πολλά κράτη-μέλη αντιμετώπισαν δυσκολίες στην εξασφάλιση επαρκούς ελέγχου των εξωτερικών συνόρων σύμφωνα με το κεκτημένο του Σένγκεν, καθώς και στην υποδοχή και τη διαχείριση των αφίξεων των μεταναστών.

Συνεχίζοντας, η ίδια ανακοίνωση σημειώνει πως λόγω της γεωγραφικής της θέσης, και ως αποτέλεσμα της αλλαγής στις μεταναστευτικές οδούς, καθώς και της συνολικής αύξησης του αριθμού των αφίξεων, η Ελλάδα έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις εξελίξεις αυτές. «Ο αριθμός των αφίξεων είναι τόσο μεγάλος ώστε οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα του οποιουδήποτε κράτους-μέλους θα είχε τεθεί υπό σοβαρή πίεση», αναφέρει.

Τέλος, σύμφωνα με τη σύσταση που υιοθέτησε το Συμβούλιο, η Ελλάδα έχει λάβει μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά δεδομένης της κλίμακας του προβλήματος, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες. «Η συνολική λειτουργία του χώρου Σένγκεν είναι σε σοβαρό κίνδυνο. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα έχουν επιπτώσεις στο σύνολο της ΕΕ και πρέπει να επιλυθούν συλλογικά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Κοινοτική πηγή επιβεβαίωσε ότι μετά την έγκριση των συστάσεων από το Συμβούλιο, η Ελλάδα έχει τρεις μήνες διορία να διορθώσει τις αδυναμίες στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Σε διαφορετική περίπτωση, το Μάιο αναμένεται να ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 του Κώδικα Σένγκεν, το οποίο επιτρέπει την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα των κρατών-μελών της Σένγκεν για διάστημα μέχρι και δύο χρόνια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ