ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Τo επόμενo 24ωρo οι ανακοινώσεις για άρση των μέτρων

Κορωνοϊός: Τo επόμενo 24ωρo οι ανακοινώσεις για άρση των μέτρων
INTIME

«Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο μέχρι τις 27 Απριλίου και αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι λήγουν στις 28 Απριλίου και ότι από την επόμενη Τρίτη επιστρέφουμε στους γνώριμους ρυθμούς», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε πετύχει πολλά και κάθε εβδομάδα που περνά μάς φέρνει πιο κοντά στον στόχο μας, σημείωσε ο ίδιος κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Επισήμανε ότι η επιστροφή θα είναι σταδιακή και πρόσθεσε ότι σταδιακή άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να έχουμε κρούσματα. «Τους επόμενους μήνες θα χρειαστεί πολλές φορές ανάλογα με τις εξελίξεις είτε να πατάμε φρένο είτε να επιστρέφουμε στη λήψη κάποιων περιοριστικών μέτρων εφόσον προκύπτουν επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία θα αξιολογούνται σε καθημερινή βάση πάντα σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα», σημείωσε.

Ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνηση μεθοδικά επεξεργάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο την ώρα που πρέπει θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι το μόνο μέτρο που αίρεται από την επόμενη εβδομάδα είναι ότι στις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία και για συγκεκριμένες διαδικασίες ανοίγουν τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία.

Επιπλέον, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Κρανιδίου, να παραμείνουν στο σπίτι και ανακοίνωσε ότι σε φάση επεξεργασίας στα εργαστήρια βρίσκονται 177 δείγματα από την περιοχή, που αφορούν σε 177 δυνητικές επαφές.

Τσιόδρας: Συζητήθηκε η σταδιακή άρση των μέτρων

Ο κ. Τσιόδρας από την πλευρά του σημείωσε πως σήμερα συζητήθηκε η σταδιακή άρση των μέτρων στην ειδική επιτροπή του ΕΟΔΥ και σε 24 ώρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

«Η επιτροπή συζήτησε σοβαρά τη χρήση μάσκας και θα αφορά κλειστούς χώρους», σημείωσε ο λοιμωξιολόγος. Θα ακολουθήσουν ειδικές οδηγίες τις επόμενες δύο ημέρες, είπε.

Όσον αφορά τα σχολεία, σύμφωνα με τον καθηγητή δεν θα παρθεί κάποια απόφαση σήμερα, αλλά θα γίνει με ειδικό τρόπο με βάση την πορεία της επιδημίας. Για τις δομές υγείας, πχ. χειρουργεία, σε 24 ώρες θα υπάρξει τοποθέτηση της επιτροπής όπως και για τα σχολεία.

Ακόμη, τόνισε πως τα κριτήρια για το εάν θα ανοίξουν ή όχι τα σχολεία επηρεάζονται και από τον περίγυρο των παιδιών. Δηλαδή εάν έχουν στο περιβάλλον τους ευπαθείς ομάδες κλπ.

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως «θέλει πολύ προσοχή να πεις ότι μηδένισα την επιδημία» και σημείωσε πως «όσο τα μέτρα χαλαρώνουν θα υπάρχει περισσότερη φοβία για διασπορά του ιού».

«Με βάση τις μαθηματικές μας εκτιμήσεις έχουμε φτιάξει προβλέψεις για το πώς θα επηρεαστεί η καμπύλη της επιδημίας. Με μεγάλη ασφάλεια μπορούμε να πούμε ότι σε 7 ή 15 ημέρες μετά από μια χαλάρωση ενός μέτρου μπορούμε να δούμε αυτό ή το άλλο», ανέφερε ακόμη.

Υπογράμμισε ότι «σταδιακά, θα εκτεθούμε στον ιό». «Αποφύγαμε να νοσήσουμε όλοι μαζί και να επιβαρύνουμε το σύστημα Υγείας» υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό ως μεγάλη επιτυχία.

Σταδιακά, η κοινωνία πρέπει να ανοίξει, προσέθεσε, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί ο κόσμος να περιμένει ένα εμβόλιο, που μπορεί και να μην βρεθεί σύντομα ή να μην βρεθεί και καθόλου.

Παίρνοντας το λόγο και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε «ενισχύουμε το Ε.Σ.Υ και ανά πάσα στιγμή θα είμαστε σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ