ΚΟΣΜΟΣ

Ένα παγόβουνο εξολόθρευσε μια αποικία πιγκουίνων στην Ανταρκτική

Ένα παγόβουνο εξολόθρευσε μια αποικία πιγκουίνων στην Ανταρκτική
ΕPA

Περίπου 150.000 πιγκουίνοι του υποείδους Adelie πέθαναν από τη στιγμή που ένα παγόβουνο πλησίασε στις ακτές της Ανταρκτικής και τους απέκοψε από τις πηγές τροφοδοσίας τους όπως μεταδίδει το CNN.

Το παγόβουνο, που οι επιστήμονες έχουν ονοματίσει Β090, έχει έκταση περίπου 1.100 τετραγωνικά μίλια και για πρώτη φορά εμφανίστηκε στον βιότοπο των πιγκουίνων, το ακρωτήριο Ντένισον, στον Κόλπο της Κοινοπολιτείας το 2010. Σταδιακά απέκλεισε τους πιγκουίνους αναγκάζοντας τους να προχωράνε στη στεριά για περίπου 40 μίλια προκειμένου να βρουν τροφή.Η κάποτε κραταιά αποικία πιγκουίνων στην συγκεκριμένη περιοχή που αριθμούσε περίπου 160 000 μέλη, πλέον δεν ξεπερνά τα 10. 000.

Παρόλα αυτά δεν είναι το τέλος για τη συγκεκριμένο είδος πιγκουίνων. Μόλις πέντε μίλια από τον Κόλπο της Κοινοπολιτείας, μια άλλη αποικία πιγκουίνων του ίδιου είδους αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Το γεγονός αυτό έχει κάνει τους επιστήμονες να συνδέσουν τη μείωση του πληθυσμού της πρώτης ομάδας με το παγόβουνο. Πάντως σε κάτι που συμφωνούν όλοι οι ερευνητές είναι το γεγονός πως μέσα στα επόμενα χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής οι πληθυσμοί των ζώων θηρευτών στην Ανταρκτική αναμένεται να μειωθούν.

150,000 penguins perish after giant iceberg traps colony

By Jareen Imam, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ