ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Μάχη για την τουριστική βιομηχανία δίνει και η Αίγυπτος

Κορωνοϊός: Μάχη για την τουριστική βιομηχανία δίνει και η Αίγυπτος

Η καταπολέμηση της κρίσης του κορωνοϊού είναι ακόμη μια μεγάλη πρόσκληση για την αιγυπτιακή οικονομία.

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που αγωνιά για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό. Ο τουριστικός κλάδος είναι η βαριά βιομηχανία και της Αιγύπτου και η διάσωσή του αποτελεί «γόρδιο δεσμό», που καλείται να λύσει ο πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, διαφυλάττοντας παράλληλα και την υγεία των πολιτών και τουριστών.

Η Αίγυπτος ήδη έχει ζητήσει και έχει λάβει νέο δάνειο από το ΔΝΤ ύψους 2.77 δισ. δολαρίων, προκειμένου να στηρίξει την οικονομία της μεσούσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η παρέμβασή της στον ΟΗΕ για το ίδιο θέμα, καθώς η χώρα έχει αναλάβει την προεδρία της Αφρικανικής Ομάδας, μία από τις πέντε περιφερειακές ομάδες του ΟΗΕ, που περιλαμβάνει 54 κράτη – μέλη από την Αφρικανική Ήπειρο. Στόχος της να υποστηρίξει τα συμφέροντα της Αφρικής στον ΟΗΕ και τους άλλους διεθνείς οργανισμούς που έχουν την έδρα τους στη Γενεύη.

Πότε αναμένεται «χαλάρωση» των μέτρων

Μετά τη λήξη του ιερού μήνα του Ραμαζανιού στις 24 Μαΐου, η εκτίμηση είναι ότι τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού θα «χαλαρώσουν». Τα ξενοδοχεία θα αρχίσουν να λειτουργούν σταδιακά και με πληρότητα μέχρι 25% χωρίς όμως να παρέχουν όλες τις υπηρεσίες τους.

Κλειστά για το κοινό είναι μέχρι στιγμής τα καφέ και τα εστιατόρια και παρέχουν τις υπηρεσίες τους μόνο ως take away και delivery. Τα σούπερ μάρκετ έχουν ωράριο ανάλογα με την πολιτική του κάθε καταστήματος. Συνήθως λειτουργούν από τις 08.30 το πρωί έως τη 01.00 τα ξημερώματα της επομένης μέρας. Διάλειμμα κάνουν οι υπάλληλοι κατά την περίοδο του Ραμαζανιού, για το πρώτο γεύμα της ημέρας μετά τη δύση του ηλίου, το λεγόμενο ιοφτάρ. Κλειστά παραμένουν και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα.

Σε σχέση με τον πληθυσμό της Αιγύπτου που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια, η διασπορά του κορωνοϊού είναι σε ελεγχόμενα επίπεδα. Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης 13 Μαΐου τα κρούσματα ήταν 10.431 και οι νεκροί είχαν φτάσει τους 556.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ