ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Μητσοτάκη για τις εξελίξεις στον Έβρο

Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Μητσοτάκη για τις εξελίξεις στον Έβρο
INTIME NEWS /ΓτΠ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τα τεκταινόμενα στον Έβρο συζήτησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, κατά τη διάρκεια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κύριοι Δένδιας και Παναγιωτόπουλος ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνοτουρκική μεθόριο αλλά και για τις εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μεγάλο μέρος της σύσκεψης αφορούσε τις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία. Όσον αφορά το περιεχόμενο, οι ίδιες πηγές παρέπεμψαν στο περιεχόμενο της τοποθέτησης του κ. Μητσοτάκη στην πρόσφατη συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR.

Τι είχε πει ο πρωθυπουργός για την κατάσταση στον Έβρο

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο STAR, απαντώντας σε ερώτηση για τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή του Έβρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτίμησε ότι δεν συνέβη απολύτως τίποτα, ούτε κάτι άξιο λόγου, με φόντο τη συζήτηση που έγινε στα social media.

Άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι «κακώς έσπευσε να εκμεταλλευθεί την όλη συζήτηση, διότι στην ουσία υιοθέτησε μια πιο ακροδεξιά ρητορική».

«Ξέρετε πολύ καλά ότι τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι απολύτως καθορισμένα, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης (1923) και των Πρωτοκόλλων του 1926 που ακολούθησαν. Ξέρετε, επίσης, ότι η κοίτη του Έβρου παίζει παιχνίδια... μετακινείται. Η συνοριακή γραμμή, όμως, δεν μετακινείται. Είναι ίδια. Λόγω της αλλαγής της στάθμης του Έβρου υπάρχουν τμήματα ανατολικά του ποταμού, τα οποία είναι ελληνικά εδάφη, όπως υπάρχουν και τμήματα δυτικά του Έβρου, τα οποία είναι τουρκικά. Αυτά είναι τεχνικά ζητήματα και δεν είναι αυτή μια συνοριακή διαφορά που υπάρχει με την Τουρκία και δεν λέει και η Τουρκία ότι είναι», δήλωσε εμφατικά ο πρωθυπουργός.

Είπε κατηγορηματικά ότι ουδέποτε μπήκαν Τούρκοι στρατιώτες σε ελληνικά εδάφη στον Έβρο, ενώ υποστήριξε ότι το όλο ζήτημα προέκυψε από μια νευρικότητα που υπάρχει από πλευράς της Τουρκίας σχετικά με την πρόθεση της Ελλάδας να ενισχύσει το φράχτη στις Καστανιές και να χτίσει κι ένα νέο φράχτη στο τμήμα των Φερών.

«Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να το κάνουμε και θα το κάνουμε. Έχουμε ενημερώσει την Τουρκία, με ρηματική διακοίνωση ότι θα το κάνουμε. Το κάνουμε λίγο εντός του ελληνικού εδάφους, όπως έγινε ακριβώς και με το φράχτη στις Καστανιές, για να μην υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία για το πού μπαίνει ο φράχτης. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι απεμπολούμε - προσοχή - το έδαφος που μεσολαβεί ανάμεσα στο φράχτη και τη συνοριακή γραμμή. Θα κινηθούμε πολύ γρήγορα, ο φράχτης αυτός θα γίνει, η χώρα έχει κερδίσει ως κεκτημένο να φυλάει τα σύνορά της», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανέφερε πως δεν βρίσκονται στο σημείο που θα ήθελε ο ίδιος, «αλλά», όπως τόνισε, «αυτό γίνεται χωρίς δική μας υπαιτιότητα», ενώ είπε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι «καθαρά διπλωματικοί».

Στον Έβρο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία και με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έχει μεταβεί στις Φέρες Έβρου, για να επιβλέψει την πρόοδο των εργασιών του φράχτη και να ενημερωθεί για τις εξελίξεις σχετικά με την ισχυροποίηση των αστυνομικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο κ. Χρυσοχοΐδης έφτασε το μεσημέρι στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί είχε προγραμματισμένη περιοδεία στη συνοριακή γραμμή του Έβρου. Στη συνέχεια, επρόκειτο να προεδρεύσει σε σύσκεψη με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης στις Φέρες.

Ο υπουργός επρόκειτο να ενημερωθεί, επίσης, για την πορεία των ενεργειών που αφορούν στην κατασκευή του νέου φράχτη 26 χιλιομέτρων στον Έβρο που προχωρούν με γρήγορες διαδικασίες. Σημειώνεται ότι αναμένεται η τεχνική μελέτη για την κατασκευή του νέου φράχτη, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του αναδόχου του έργου, που θα έχουν ολοκληρωθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ενισχύεται ο Έβρος με 400 αστυνομικούς

Σε αυτή τη φάση και μέχρι και την Παρασκευή 29 Μαΐου, με διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ που εκδόθηκε χτες, θα έχουν μεταβεί και θα έχουν αναπτυχθεί σε όλη την συνοριακή γραμμή του Έβρου συνολικά 400 αστυνομικοί για την ενίσχυση της φύλαξης.

Πρόκειται κυρίως για αστυνομικούς των ΜΑΤ από Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, αλλά και δύο διμοιρίες από την Αθήνα, καθώς και από άλλες υπηρεσίες από διάφορες περιοχές.

Παράλληλα, επισπεύδονται οι διαδικασίες για την πρόσληψη των νέων συνοριακών φυλάκων που έχουν ήδη καταταγεί με τον πρόσφατο διαγωνισμό, αλλά δεν έχουν ακόμα προσληφθεί, καθώς προέκυψε το θέμα του κορονοϊού και όλες οι διαδικασίες «πάγωσαν». Τώρα όμως, θα γίνει ταχύτατα η ολοκλήρωση των αθλητικών διαδικασιών και ταχύρρυθμη εκπαίδευση των καταταχθέντων προκειμένου να αναλάβουν υπηρεσία. Πρόκειται για 400 συνοριακούς φύλακες για τον Έβρο και άλλους 660 για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επεσήμανε ότι ποτέ δεν χαλάρωσαν τα μέτρα φύλαξης του Έβρου, μετά την τελευταία εισβολής μεταναστών που προσέκρουσε στην άμεση αντίδραση των ελληνικών δυνάμεων, ωστόσο τώρα ενισχύεται ακόμα περισσότερο η παρουσία της αστυνομίας, καθώς «η Τουρκία κρατάει συνεχώς ψηλά το θέμα».

Ο ίδιος ανέφερε ότι με την μετακίνηση των δυνάμεων από την υπόλοιπη Ελλάδα ενισχύεται η επιτήρηση όλων των διαβάσεων στα σύνορα με την Τουρκία, καθώς πληροφορίες εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει από πλευράς της γείτονος απόπειρα εισβολής νέου κύματος μεταναστών και τόνισε ότι «ο Έβρος σφραγίζεται».

Σημειώνεται ότι φέτος αυξάνεται σημαντικά και ο αριθμός των εισακτέων με τις Πανελλήνιες εξετάσεις στην Ελληνική Αστυνομία, για την αύξηση του προσωπικού του Σώματος. Συγκεκριμένα, θα εισαχθούν 730 στη Σχολή Αστυφυλάκων και 70 στην Σχολή Αξιωματικών, έναντι 310 και 40 αντίστοιχα, που ήταν πέρυσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ